Röda Jultråden 2021 – Facit testuppgift 4

RJT-logga2021_600

Facit:
Röd tråd: Tipsextra

A – Den 29 november 1969 sändes den första Tipsextra-matchen mellan Wolverhampton och Sunderland. Wolves vann med 1-0
B – Travloppen i V65 och senare V75 var ett återkommande inslag. Te var en typisk brittisk dryck.
C – Lars-Gunnar Björklund som startade Tipsextra. 29 november 1969 – 18 mars 1995 sändes programmet.
D – Det kom ett pling i rutan när det gjordes mål i någon av tipskupongens matcher. 13 matcher fanns det på den.
E – Leif Larsson och Staffan Lindeborg kommenterade 59 tipsextramatcher vardera.
36 matcher: Bo Hansson
32: Fredrik Belfrage och Pelle Nyström
28: Arne Hegerfors
27: Ingvar Oldsberg
23: Bengt Grive
17: Agne Jälevik
16: Lars-Gunnar Björklund
14: Tommy Engstrand
12: Åke Strömmer
8: Putte Kock

8 matcher kommenterade också Peter Gyllander.
Resten av listan:
7: Bo Gentzel
6: Lasse Kinch, Kjell Kjellman, Thomas Simson, Kaj Sundström
5: Lennart Hyland
3: Kjell Andersson, Roger Blomquist, Anders Mohlin
2: Mac Gänger
1: Åke Brolin, Janne Jingryd, Mats Nyström, Stefan Thylin, Chris Härenstam


Resultat:
10 poäng: Bosse Freij
9,5 poäng: Ethel Hedström
9 poäng: Anita, Bille Karlsson
8 poäng: Bo Karlsson
5 poäng: Lars Ahlinder


Kommentar:
Full poäng för Bosse Freij, som förresten alltid hållit på det engelska laget Burnley.

Anita fick nästan allt rätt. Missade på hästarna som hon associerade till ridande poliser utanför arenorna. Men det var travet i programmet jag ville ha fram här, så det blir ett halvt poängs avdrag. Ytterligare ett halvt poängs avdrag på ledtråd E där hon inte angav vad alla de uppräknade sportkommentatorerna hade för anknytning till Tipsextra.

Bo hade nästan rätt men fick en del halvpoängsavdrag här och där. Missade att det var Sunderland och att det var den allra första Tipsextra-matchen på ledtråd A. Förklarade inte ledtråden ”te” på B och ej heller årtalen 1969-1995 som fanns på bilden med Lars-Gunnar Björklund på ledtråd C. Helt rätt på D. Räknade upp tillräckligt många av efternamnen på E, men hade fel angående deras uppgift i programmet. De var inte programledare (utom några av dem) utan kommentatorer i England på matcherna.
Bos engelska favoritlag är förresten Wolverhampton, för att han har sett dem live mot Karlstad BK.

Lars kom en aning fel på vissa av sina svar och var alltför knapphändig i andra, så det blev några poängavdrag. Att Tipslördag var röda tråden ger jag 3 poäng för eftersom det var så pass nära Tipsextra (som hade gett fulla 5 poäng) ändå. Ingen poäng på A. Halvt poäng för det engelska teet på B. Lars-Gunnar Björklund på C gav också en halv poäng. Lars nämnde inget om årtalen på bilden. Han förklarade heller inte vad plinget var på ledtråd D, men får en halv poäng för att 13 var lika med antalet matcher på stryktipset. Räknade på ledtråd E upp och benämnde ett antal rätta sportjournalister men förklarade tyvärr inte deras anknytning till Tipsextra. Även här ett halvt poängs avdrag.

Ethel fick det mesta rätt. Drar dock av ett halvt poäng för te-förklaringen på ledtråd B. Det var faktiskt inte så krångligt som hon trodde, teet skulle associera till England, helt enkelt.
Släpper även igenom hennes förklaring på ledtråd E. Hon namngav ett antal sportjournalister (de flesta rätt) och angav att de medverkat i Tipsextra antingen som kommentatorer eller organisatörer. De felaktiga efternamn hon gav var Bedrup (skulle varit Grive), Simonsson (skulle varit Jälevik) och Wilhelmsson (skulle varit Strömmer).

Bille var också nästan felfri. Missade dock ett par halvpoänger eftersom hon inte talade om att Wolves-Sunderland var första Tipsextra-matchen och inte heller fick med att Tipsextra sändes 1969-1995 (som fanns med på bilden av Lars-Gunnar Björklund)

 


En kort tid försökte jag dricka te till mina mackor och kakor medan jag såg Tipsextra på lördagseftermiddagarna, för att få fram den engelska känslan. Men det gick ju inte i längden, kaffet tog över.
Själv hade jag först Leeds United AFC som favoritlag. Leeds hade en serie matcher och omspelsmatcher mot Chelsea i ligacupfinalen vill jag minnas, i början av 70-talet där Leeds till slut förlorade. Tyckte synd om laget vilket gjorde att de blev mina favoriter. Dessutom hade de den skotske kämpen Billy Bremner i laget. Leeds hade tränaren Brian Clough 1974 under endast 44 dagar . Men han var en sådan personlighet med sin frispråkighet och humor att när han blev tränare för Nottingham Forest, blev också det ett favoritlag för mig.
Jag hade faktiskt alla 13 rätt en gång på stryktipset. Blev inte särskilt många kronor. Men jag fick i alla fall en 13-rätt-tröja från Tipstjänst (eller om det var Svenska Spel). Har den fortfarande kvar någonstans. Efter det behövde jag inte spela på tipset längre, för mer än 13 rätt kan man ju inte få.
Någon annan av er som lyckats få 13 rätt på stryktipset?  Eller alla rätt på V65 eller V75?

Här de första minuterna av ett Tipsextra från 1987 med Leif Larsson som programledare.


På onsdag den 1 december drar vi igång på allvar. Var med från början. Som vanligt har vi också en ”flitliga” där man kan få pris om man svarar (oavsett kvalitet på svaren) så många dagar som möjligt under december.

I fortsättningen blir det en ny uppgift varje dag och det heliga klockslaget är 23.00. Då ska varje dags svar vara inskickat.

Försök även övertala släktingar, vänner och bekanta att hänga med. Vore roligt med nya namn i resultatlistan.

Precis som förra året får Raffael några specialtillverkade uppgifter under rubriken Raffaels Röda Jultrådar. Även ni andra får skicka in svar på dessa om ni vill, men utom tävlan. Det blir fyra Raffaels Röda Jultrådar, den 1, 5, 9 och 13 december.

Varmt välkomna på onsdag till Röda Jultråden 2021 och Raffaels Röda Jultrådar 2021.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>