Röda Jultråden 2021 – 2 december

RJT-logga2021_600Först facit och resultat från igår.

Facit:
Röd tråd: Saltön (TV-serie som sändes i 4 säsonger mellan 2005 och 2017)

A – Viveca Lärns böcker låg till grund för TV-serien som i början, säsong 1-2, regisserades av Carin Mannheimer. Mannheimer skrev även manus till säsong 1-3.
B – Tre skådespelare i serien: Kjell Wilhelmsen (Klasse, kocken), Dag Malmberg (Kabben, krogägaren), Anders Nyström (läkaren doktor Schenker, far till Emily) (eller Anders Lönnbro, en av gubbarna på bänken i hamnen)
C – Saltkaret skulle associeras till saltet i namnet Saltön.
D – Triangeldramats huvudpersoner spelades av Anki Larsson (Emily Blomgren), Tomas von Brömssen (Thomas Blomgren) och Ulla Skoog (Johanna Karlsson).
E – Det lite udda paret med den stora åldersskillnaden och komna från helt olika bakgrunder spelades av Per Myrberg (MacFie) och Hanna Bogren (Sara). Per Elam som en period spelade en av gubbarna på bänken är också korrekt.

Resultat:
10 poäng: Bo Karlsson, Bosse Freij, Gunnar Landström, Bille Karlsson, Ethel Hedström, Tor Hunemark, Tomas, Anna Linder, Anita

Flitligan:
1 svar: Bo Karlsson, Bosse Freij, Gunnar Landström, Bille Karlsson, Ethel Hedström, Tor Hunemark, Tomas, Anna Linder, Anita

Kommentar:
Några av er nämnde Anders Lönnbro på ledtråd B istället för Anders Nyström, eller ännu bättre båda två. Samma sak för Per:arna Myrberg och Elam på ledtråd E. Den sistnämnde var en period, liksom Lönnbro en av gubbarna på bänken. Allt detta är förstås också helt korrekt. Så det blir full poäng för alla som svarat på premiäromgångens uppgift. En kanonstart helt enkelt.
Extra roligt att Tor är med igen, det var ett tag sen senast. Även återseendet av Tomas och Anna Linder gladde, eftersom ingen av er deltagit i de fyra testuppgifterna. Hoppas allihop hänger med i fortsättningen också.

Det finns inga tillgängliga avsnitt just nu av Saltön på SVTPlay, men jag hittade några andra klipp på Youtube med anknytning till serien.

Saltön 4-trailer_300
Trailer till fjärde säsongen av Saltön.

Saltön - intervju med Anki Larsson_300
Intervju i oktober 2015 med Anki Larsson. Anki Larsson gick förresten bort i augusti i år (2021), bara 67 år gammal.

Saltön - intervju med Viveca Lärn_300
Intervju med Viveca Lärn i Malou efter 10 i april 2016.

Saltön - intervju med Viveca Lärn i Nyhetsmorgon_300
Intervju med Viveca Lärn i Nyhetsmorgon i juli 2016, efter att hon mottagit Piraten-priset.

 


Torsdagen den 2 december


Innan ni börjar med uppgiften, läs REGLERNA längst ner noggrant, om ni inte redan gjort det.


L E D T R Å D A R:


A – 1303-1373


B – 1928-2017


C – 1929-2011


D – 1932-2014


E – 1933-
R E G L E R
(läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjul@kafe-k.se fram till kl 23.00.

I 24 omgångar med start onsdagen den 1 december 2021 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur varje ledtråd hänger ihop med den röda tråden (inte ledtrådarna sinsemellan).

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Några få dagar förekommer också uppgifter som har specialregler, men dessa förklaras i anslutning till själva uppgiften.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mejlas in till rjul@kafe-k.se senast kl 23.00.

För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Viktigt: Mejlat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul kl 24.00

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

Uppgifter som innehåller ljudklipp kan även ses i en eller flera videofilm(er). Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. Om videospelaren inte fungerar för er, var vänlig meddela det, så skickar jag film- eller ljudfilerna per e-post.

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda Jultråden kan kommenteras på Facebook (Röda Jultråden 2021 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna fritt när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>