Matlagning i Portugal

Att tillfälligtvis bo i Portugal och skapa nya sätt att laga mat
Första veckorna letade vi varor som liknade de vi hittar i Sverige. En del fanns motsvarande, annat fann vi inte. Förvirringen var inte total, men ändå rätt snärjig. Hur skulle vi lösa detta? God mat är halva nöjet med livet. Vi gillar att laga mat och äter helst hemma. Utom någon gång ibland när vi går ut på lokal med vänner eller bara för att det är mysigt att sitta på krogen istället för i lägenheten.

”Nämen har de inte prinskorv? Ingen naturell yoghurt? Vanlig hederlig fet mjölk?”

Vi köpte koncentrerad tomatsås för att krydda pastasåsen med. Grinade illa. Smakade bara salt. Vi gjorde egen. Senare hittade vi ett italienskt märke som var bra. Men oftast stod det bara en enda burk i hyllan. Vi undrade varför.

En dag köpte vi färska laxskivor. Vi bräserade i vitt vin, satte oss vid bordet. Det luktade ljuvligt. Började äta. Ben, ben, ben överallt ben. Oätbart, tyckte vi. Bortskämda svenskar säkert.

En annan dag köpte vi råa nötfärsbiffar, färdigformade för att lägga i stekpannan. Knak sa det när vi tuggade. Jag ogillar när jag inte vet vad som döljer sig i anonyma blandningar av olika slag.

Det var så roligt när vi hittade produkter som var bättre än i Sverige. Nya idéer poppade upp. Nya lösningar som gav oss andra smakintryck. Portugisiska färska räkor, till exempel. En räka var stor som tre stycken i vår norra del av världen. Euro 10 för ett kilo. Mängden räckte till tre middagar. Färsk kycklingfilé. En filé stor som två svenska. Euro 4 för ett kilo. De här två ingredienserna blev en basvara som vi såg till att alltid ha i frysen. Vilken lyx. Till exempel gjorde vi räkor i vitvinssky.

Hacka vitlök och gul lök (hur mycket beror på tycke och smak)
Skiva valfri svamp tunt
Skiva röd paprika tunt
Häll en god matolja i en stor panna (hemma köper jag alltid rapsolja av god kvalitet, i Portugal blev det olivolja)
Sjud löken mjuk
Hiva i svamp och paprika
Efter en liten stund, häll i vittvin (torrt vitt vin), 1 – 1 ½ deciliter (minst)
Krydda med skaldjursfond (eller en buljongtärning), piripirisås, mild lättflytande soja och mycket peppar ur kvarn
Häv i 1 deciliter crème fraiche (inte för mycket, ska vara sky, inte fet sås)
Sist i med skalade räkor, värm, inte för länge

Matlagning i Portugal_600

 

En annan produkt som vi har haft sen länge som basvara även i Sverige: fetaost. Vilken god krydda det är. Gör ostsåsen mustigare och oftast behövs inte salt läggas till. I Sverige är riktig fetaost inte jättebillig. I Portugal kunde du köpa den för en tredjedel av svenska priset.

Sojasås i Portugal är inte som vår. Den smakar inte bara salt, är mer lättflytande, en flytande krydda mer än en färgsättare. God att hälla i en skopa i de flesta såser. Piripirisåsen var mildare än den vi köpt i Sverige. Hällde i lite godtyckligt i såser, mer matskedar än kryddmått. Blev precis lagom. Jag är annars ingen älskare av extremt chilistark mat.

Vin till maten blev det oftare än hemma. Vi köpte rödvin för Euro 3,50 per flaska med samma kvalitet som ett etthundrafemtiokronorsvin i Sverige.
Oliver strösslade vi med. Köpte jättestora burkar med inlagda blandade oliver. De gick åt snabbare än kvickt. En tredjedel av priset som så mycket annat.

Det var verkligen ett nöje att handla livsmedel i Portugal. Varje gång vi betalat i kassan och på väg ut till bilen med kassarna fulla, kommenterade vi hur mycket vi hade fått i förhållande till vad det hade kostat i Sverige.
Den här var första gången vi kamperade i Portugal. Sex månader blev det. Det kommer att bli fler gånger.

Ethel Hedström

2 kommentarer till Matlagning i Portugal

  • Birgitta Österlund  säger:

    Intressanta iakttagelser. Skillnaden i olika kulturer och maträtter och dess tillagning framförallt speglar mycket landets själ enligt min åsikt. Enligt min åsikt bör man inte jämföra utan iaktta och maten/-rätter säger mer om människorna än man från början tror.I Italien åt jag t.ex. nästan aldrig pizza- där finns så mycket andra regionala maträtter, oftast de bästa var ”le cucina povra”, fattigmanskost. I Tyskland provade vi ofta Hausmannkost. Utmärkt!I England hade de t.ex. många cheddarostar med olika varianter, färger, smaker, lagringstid. Inte att förglömma Stilton.Danmarks smørrebrød, flæsjesteg, wieneörbröd.Min danska kusin (med svensk mor) utropade glatt ”svenska bullar” en gång när hon var i 8-årsåldern och vi hade med det till ungarna när vi hyrde stuga där. Våra ungar längtade ju efter (dyra) danska wienerbröd. Precis som i Sverige har varje region sin egen matkultur. Man behöver inte heller åka utomlands utan kan jämföra olika landsändar i Sverige, dess matkultur.
    Tyvärr har jag aldrig besökt Portugal och har förstått att matkulturen där inte liknar den spanska, som jag bekantat mig med, men inte är någon favorit.

  • Ethel  säger:

    Tack för kommentar Birgitta!

    Jag kan säga att vi bara sniffade en aning på portugisisk mat. En restaurang vi gick till hade en typ av tapastallrik. Väldigt gott, med lagrade ostar, korv av salamityp och torkad skinka, som alla tre är några av mina favoriter.

    Vi kollade vad portugiser själva köpte i köttdisken och jag kan ärligt säga att jag inte blev jättesugen. Så är jag ju ingen genuin köttälskare.

    Tycker att likheten mellan Spanien och Portugal finns där, men mer av anledningen klassisk medelhavsmat, trots att Portugal är atlantkustland.

    Hel grillad fisk är jättegott. Det verkar vara en vanlig rätt i Portugal och även kolgrillad kyckling (fanns en hel del butiker som bara sålde grillat att ta med sig). Jättegott båda.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>