K-intervju 2014 – Rickard Miletic

Liverpool F C

När bildades klubben? (Skånske Arne)
Den 3:e juni 1892.

Har Liverpool FC alltid varit ditt favoritlag i Premiere League? (Anita)
Ja, sen december 1980.

Varför just Liverpool? (Paisley)
John Lennon sköts till döds ungefär samtidigt som jag upptäckte The Beatles. Kollade upp bandet och blev informerad om att de kom från Liverpool. Då borde det finnas en fotbollsklubb där tänkte jag, och på den vägen är det. Det kunde lika gärna blivit Everton, men Liverpool lät i mina öron bättre.

K-intervju2014_RickardMiletic1 2 st pikétröjor.

Finns det några speciella klubbtraditioner i Liverpool FC som man INTE hittar i någon annan klubb? (Mats Klasson)
Är inte direkt insatt i denna fråga och har faktiskt letat efter svar, dock inte hittat något speciellt. Det finns en mindre trevlig men väldigt viktig. Varje år den 15:e april håller man minnesdag för Hillsborough-katastrofen. Katastrofen inträffade 1989 i samband med en FA-cupmatch. 96 liverpool-supportrar miste livet.

Har du sett några matcher i verkligheten? (Paisley)
Nej, tyvärr. I framtiden kommer det att planeras in några matcher. Min fru har vänner i närheten av Liverpool.

Vilka är de mest minnesvärda ögonblicken i Liverpool FC:s historia? (Paisley)
För min del är det såklart vändningen mot Milan i Champions Leauge 2004/05. Milan ledde med 3-0 i halvtid. Liverpool spelade upp sig till 3-3 och vann sedan genom straffar efter den mållösa förlängningen. Pokalen fick man dessutom behålla för gott efter sammanlagt fem cupsegrar. De slog också CSKA Moskva i supercupfinalen med 3-1 samma år för en tredje pokal. Suarez dominans under förra säsongen var helt enastående och i mitt tycke var han där och då världens bäste.

K-intervju2014_RickardMiletic2
Musmatta och skrivbordsbakgrund.

När AIK slog Liverpool med 2-0 på Råsunda 1939 – tror du att britternas deltagande i 2:a världskriget spelade roll i sammanhanget? (mazken)
Nej det tror jag inte då Liverpool ställde upp med bästa laget. Jag tror att spelarna i båda lagen hade tankarna på kriget lika mycket.

Har fotbollsklubben samma betydelse som Beatles i att göra reklam för staden? (mazken)
Fotbollen är ju i England det största som finns. Så också i Liverpool. Jag skulle påstå att om Liverpool var ett band skulle de sälja fler skivor än The Beatles. Liverpoolfans finns i så gott som varje land där fotboll utövas. Så svaret blir att Liverpool FC har större betydelse för staden än The Beatles.

Vem är den mest legendariske spelaren genom tiderna i Liverpool? Liverpools Nacka Skoglund liksom. (Andersson)
Utan tvekan två Ian:
Ian Callaghan, som vann ligan 5 ggr, europacupen 2ggr och VM 1966. Han spelade 857 matcher för klubben, flest någonsin.
Ian Rush som gjort 357 mål för klubbben, flest av alla, vunnit ligan 6 ggr och europacupen 1 gång..

Vilken är DIN favoritfotbollsspelare genom alla tider från Liverpool? (Raffael Otte)
Enklaste svaret: Steven Gerrard! Anledningarna är lojalitet, kreativitet och hjärta.

K-intervju2014_RickardMiletic3
Kattmatskål och mugg.

Bruce Grobbelaar. Ikon eller pajas? (Andersson)
Pajasikon skulle jag vilja påstå. 17 titlar på 13 år i klubben talar för ikon, dock bör nämnas att han hade som vana att stressa upp eller störa motståndarnas forwards vid straffläggning eller i anfall, många gånger på ett osportsligt sätt. Domarna gjorde dock inget åt det.

Vilken tränare tycker du har betytt mest för laget genom alla tider? (Anita)
Bill Shankly, som förde publiken närmare laget genom att förstå vikten av att publiken är den 12:e spelaren. Han införde också okonventionella träningsmetoder (som nu är konventionella), som bestod i att hellre behålla bollen inom laget än att spela framåt och bli av med den. Han fick också full frihet vad gällde spelarvärvningar och spelsätt. Han fick spelarna att känna sammanhållning genom gemensamma måltider och gemensamma bussresor till träningen. Han vann inte mest men han förde samman laget till en enhet. Han införde dessutom det helröda matchstället. Bills står staty utanför arenan.

När jag bodde på landet på 60-talet (detta var långt före Tipsextra) var min första kontakt med engelsk ligafotboll de resultat och tabeller som publicerades i lokaltidningen. Av någon anledning följde jag just Liverpools (och Blackpools) matcher och tabellplacering med mest intresse. Varför vet jag inte. Kanske var det något med det där ”pool” som fascinerade. Vad är det roligaste eller märkligaste skälet du hört till att någon blivit en Liverpoolanhängare? Eller anhängare till någon annan engelsk ligaklubb? (Mats Klasson)
Jag skulle nog säga min egen anledning. Pga det tragiska mordet på John Lennon.

Everton är ju en annan liverpoolklubb. Rent objektivt, vad spelar in, när en liverpoolbo blir antingen Everton- eller Liverpoolfan? Hur ser en typisk Everton- respektive Liverpoolanhängare ut? (Mats Klasson)
I många familjer håller man inte enbart på en av klubbarna. Oberoende av ståndpunkt i samhället eller om man haft föräldrar som håller på något av lagen kan man inte säga att det finns specifika anledningar att hålla på antingen Liverpool eller Everton. Jag har själv en vän som är Liverpoolare in i döden, där hans morfar håller på Everton på samma sätt. Samtidigt älskar de varandra. Det är mest slumpen som avgör vilken klubb som blir favoriten.

K-intervju2014_RickardMiletic4
Bilen, Liverpooledition-skattemärke, LFC- och YNWA-bokstäver. I bakgrunden parkeringsskylt.

Det ser bra ut för Liverpool just nu. Tror du att de kan vinna English premier league i år? (Raffael Otte)
Nja, en bra säsong kan förändras väldigt snabbt beroende på vilka spelare som utvecklas, säljs eller köps in. Tränaren har såklart stor del i framgångarna, men det är ändå spelarna som skall passa in i varje position under en hel säsong. Där är inte Liverpool riktigt än.

Kan du hela You´ll Never Walk Alone? Följdfråga: Kan du den på gitarr? (Skånske Arne)
Jag kan hela och har kunnat den på gitarr. På grund av din fråga så kommer jag att kunna spela den igen =)

 

Rickard Miletic

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>