Höst på Kafé K: Mathias Widtskiöld

Höst på Kafé K_Mathias Widtskiöld

Hejsan jag heter Mathias och bor sedan ett tjugotal år i Bryssel. Efter universitet och jazzclubägande började jag jobba heltid som ljudtekniker och till slut var jag med och bildade ett indieskivbolag här i hjärtat av Europa. Bryssel är en otroligt mångfaldig stad med olika kulturer som blandas och under mina år här jag haft turen att träffa och arbeta ihop med en mängd otroligt begåvade musiker som jag vill dela med mig av. Mitt program består helt av musik skapad och spelad av Brysselbaserade musiker. Enjoy!

 

Första inslaget kommer från Roman som är en fransman som vuxit upp i Bryssel. Han har bara gett ut en skiva i sitt eget namn, men fortsätter att producera många lokala musiker. Denna låten är inspirerad av ZZ Top-blues som La Grange och spelad live är Roman en stampande och frustande buffel!

1._Roman_- Rider  (Roman)

 

Andrew Mavin är en engelsman från de norra trakterna som var orkesterdirigent i sitt hemland och som spelar de flesta instrument. Han dök upp i Bryssel för några år sedan på det traditionella sättet, dvs jagande en kvinna. Sedan dess har han visst ätit mycket på subways, hjälpt mig med stråkarrangemang och gett ut den första och andra skiva.

2. Andrew Mavin – Subway Sophie (Rainy Day Downtown)

 

Madé är en kille som kommer från Bali och har rest genom hela världen. För tillfället har han slagit sig ner i Bryssel. I början spelade han enbart folk och blues, som denna låt, men nu är det mer rock och garagerock som gäller.

3. Madé J. – Helluva Time (Das Rumble)

 

En av mina absoluta favoritgrupper. Deras fullständiga namn är Captain Cheesebeard and the 7 Sisters of Prevention. Det är ett projekt från en ex-hardrockare som ville hålla Frank Zappas musik levande. Till och börja med spelade de enbart Zappamusik, men håller nu på att spela in en platta med originallåter.

4. Captain Cheesebeard – Village of The Sun (live Atelier 210)

 

Om man skulle blanda Ennio Morricone med The Stooges skulle man komma fram till vad Claude Zac Ensemble låter som, åtminstone skulle man förstå var Manu Ribot (mannen bakom det hela) hämtade inspiration efter ha lämnat punken bakom sig.

5. Claude Zac Ensemble – Save Me From Aldi (SSSHHHTTTTT)

 

15:15 är ett ”semesterband” bestående av Bai Kamara Jr. och Nader Hamid. Denna låt skrev de efter en diskussion om familjemedlemmar som led av missbruksbesvär, verkligt vacker och rörande.

6. 15:15 – Good Day (Stoned Love)

 

Aramak Iab är Bai Kamara skrivit baklänges och här är hans och Manu Ribots ”bluesprojekt”. Denna låt är klart inspirerad av J L Hooker och har sedan åratal varit en livefavorit som Bai spelat i alla sina band.

7. Aramak Iab – Fortune

 

 

Flamenco på flamländska finns väl inte? Jovisst finns det! Alain Louie och hans Talons Gitans gör det fantastiskt!

8. Talons Gitans – Vraa (live)

 

En annat låt från Madé’s senaste platte som visar hans rocksida.

9. Madé J. – Bow (Das Rumble)

 

Vi har hört talas om northern soul och white soul, men aldrig om Brussels soul. Om det fanns som beskrivning skulle Little Collin vara ledaren, Stevie Wonders vita påbrå.

10. Little Collin – My Heart Goes Boom (When the Heart Meets the Soul – EP)

 

Geezer Young född Muzzy Henry Horn är amerikanare som också kom till Bryssel på det traditionella sättet (se Andrew Mavin) och har spelat sig igenom de flesta scener och studior i stan. Denna låt berättar om hans livsstil och kommer från hans ännu opublicerade nästa platta.

11. Geezer Young – Drink n Fu (Blues from a Broad – side a)

 

Nader Hamid, född i Irak och uppväxt i USA, har gjort en av de vackraste skivor jag har hört under de senaste åren. En blandning av kulturer och musikstilar som nästan aldrig hörs i rock- eller popmusik

12. Nader – War Song (Interviews with the lost Prince of Babylon)

3 kommentarer till Höst på Kafé K: Mathias Widtskiöld

 • Mats Klasson  säger:

  Tack för att du ville dela med dig av musiken från Brysselscenerna, Mathias. Mångsidigt och många nya namn och band. Åtminstone för mig.

  • Mathias Widtskiöld  säger:

   My pleasure Mats! Alltid kul att dela med sig av musik, den är bäst just då!

 • Ethel  säger:

  Mycket bra musik! Och ny för mig!

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>