Hasse Alfredson-biografi

Recension av Kalle Linds Hasse Alfredson-biografi En sån där farbror som ritar och berättar

Kring årsskiftet 2019-2020 läste jag Kalle Linds biografi om Hasse Alfredson. Samtidigt visades på TV dokumentären om Hasse & Tage i tre delar, så det blev mycket Danielsson och Alfredson under den perioden.

Under många år har jag läst nästan alla Klas Gustafsons biografier. Om Cornelis Vreeswijk, Beppe Wolgers, Monica Zetterlund, Gösta Ekman, Per Oscarsson, Tage Danielsson m fl. Har också läst Annika Perssons biografi om Lena Nyman. Den gemensamma nämnaren för alla dessa är att de skildrar svensk nöjeshistoria under andra hälften av 1900-talet på ett både informativt och roligt sätt.

Hasse Alfredson-biografi_400

Kalle Linds bok om Hasse Alfredson är ytterligare ett komplement till denna nöjeshistoria. Inte sedan Uno Myggan Ericson har vi väl haft en så kunnig person som Kalle Lind på det här området. Att han dessutom är född så sent som 1975 och trots att han därför inte personligen har samma relationer till denna blomstrande period i svenskt nöjesliv ändå har detta brinnande intresse, är förstås extra glädjande för oss som är äldre . I sin podd Snedtänkt samtalar han ofta med andra yngre personer som också har samma intresse för den ”gamla” nöjeshistorien. Det ger hopp för framtiden. (Inom parantes kan tilläggas att Snedtänkt kommer med ett nytt program varje torsdag. Snedtänkt har sänts sedan 2014 och det finns omkring 250 gamla program att lyssna på.)

Snedtänkt med Kalle Lind_400

Har ni läst Klas Gustafsons biografier och tyckt om dem, kan ni vara lugna vad gäller Kalle Linds bok. Den håller minst lika hög kvalitet och jag fick dessutom känslan av att den är detaljrikare på många sätt än Gustafsons böcker. För egen del var det mest intressanta och givande det som skildrade Hasse Alfredsons barn- och ungdom. Avsnitten om skoltiden i Hälsingborg, somrarna i Skånes Värsjö och studenttiden i Lund gav inblickar och kunskap som jag tidigare bara hade fragmentariskt.

Jag kan förstå att det måste ha varit nästan omöjligt att skildra Hasses liv och gärning i kronologisk ordning om man samtidigt vill dela upp Hasses spretiga liv i yrkesområden, men det har lösts på ett briljant sätt. Genom att dela upp boken i kapitel som beskriver tidsperioder med överlappningar får man dessutom i kapitlen en uppdelning som avgränsar Hasses liv vad gäller hans tid på olika platser, verksamhetsområden och händelser som inträffar. Barndomen i Hälsingborg (som det stavades på den tiden), studenttiden i Lund, med Knäppupp och Povel Ramel, på Sveriges Radio, mötet med Tage osv. På så sätt får man i kapitlen både en spegling av Hasses mångsidighet och en kronologisk framåtrörelse på samma gång. Man dansar ett slags lindsk dans i alfredsontakt, tre steg fram, två steg tillbaks, tre steg fram, ett steg till vänster, tre steg fram, ett steg till höger, två steg bak, fyra steg fram osv. Gammal man gör så gott han kan, dansar inte alls så illa, hela kroppen rister han, men ändå står den INTE stilla.

I den drygt 600 sidor tjocka boken får man dessutom en massa fina gamla foton och illustrationer. Samt skvaller som jag inte ”hade en aaaaning om”. T ex att Lars Ambles mor var den kända skådespelerskan och sångerskan Maritta Marke (som jag kommer ihåg att Sten Broman i slutet av sitt liv berättade om i ett TV-program där han intervjuades av Bertil Svensson). Eller att Lena Nyman hade en historia med Clark Olofsson.

Har man det minsta intresse av nöjeshistorian i Sverige under 1900-talet i allmänhet och Hasse & Tage i synnerhet, måste man läsa denna bok. Särskilt som det är den första och hittills enda biografin om Hasse Alfredson.

Mats Klasson

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>