En bild – en berättelse: Pojken som ville heta Oscar

Pojken som ville heta Oscar_600

Pojken på bilden är inte samma människa som nu skriver denna text. Ett halvt sekel förändrar en människa kapitalt. Ändå lades grunden till den han så småningom blev redan här. Han ligger där i gräset och ser väldigt glad ut. Varför han är så glad just nu är det ingen som minns. Det är i alla fall inte över sitt dopnamn. Det är han missnöjd med och han hade mycket hellre hetat Oscar. Oscar med C. Inte för att han känner någon som heter så. Han har heller ingen idol med det namnet. Ingen i hans ålder heter Oscar. Men det låter rejält. Rejält och lite gammalt. Förr hette kungarna Oscar. Nu heter de flesta i hans ålder Lasse. Men Lasse vill han heller inte heta. Han får dras med sitt gamla dopnamn trots att han inte tycker om det.

Det ser i alla fall ut som att det finns mycket sprall och bus i den unga kroppen. Inte för att han ses som en busunge, men sprallig kan han nog vara. Särskilt nu när han får vara på landet och skolan tillfälligt är bortglömd. I skolan ler han aldrig. Här är det ingen som talar om för pojken som vill heta Oscar vad han måste göra och hur han ska uppföra sig. Här kan han springa ut i kohagen när det passar. Här är hans tillvaro lättare och friare.

Pojken som vill heta Oscar vill bli skogvaktare när han blir stor. Han tror att det går ut på att gå runt i skogen med en bössa på axeln och en hund i koppel och vakta skogen. Så ingen gör något olovandes. Som att såga ner träden. I pojkens framtidsdröm är det aldrig vinter. Möjligtvis höst och vår, men mest är det sommar. Går det inte att bli skogvaktare vill han nog bli luffare. Han tror nog att luffare oftare heter Oscar. Om det då är med C är väl mer oklart. Men helst skogvaktare, som sagt.

mazken

6 kommentarer till En bild – en berättelse: Pojken som ville heta Oscar

 • Raffael Otte  säger:

  tack mazken, fin berätelse. Häromdagen hittade jag en gammal familjefoto tagit av oss i Venedig (Venezia). Jag var kanske 7 år gammal. Jag tittade i den lilla barnens ögon och var irriterad. Pojken var jag förstas, men det kändes inte så. Det kändes som om han hade inte mycket att göra med den jag som jag är idag. Mina föräldrar tyckte om Italien och reste dit även innan jag föddes. I Italien manga barn heter som jag och det tyckte dig om. Oscar är en namn jag tycker om eftersom jag känner till Oskar Rickardsson, och jag tycker om honom. Men han skriver sig själv med k. Jag är trött just nu och sa jag vet inte hur det är med den lilla, unga Svensk prinsen. Skriver han sig med k eller c ? Du kunde ha tagit Oscar som en konstnärsnamn ? Varför gjorde du inte, men i stället bestämmde dig för ”mazken” , kanske det finns en ”Oscar” bakom masken…?

  • mazken  säger:

   Nej. Något Oscar finns inte bakom masken. Möjligtvis ett själsligt.

 • Raffael Otte  säger:

  oj, oj, förlåt för att jag glömmde den härliga Svensk å`n. Jag har just nu kommit från jobbet och känner mig lite trött, och den fina å med helgonglorian finns ju inte på tysk tangentbordet, så allt är en aning mer komplicerad. Vi egentligen skulle behöver en ”edit” function här, som på facebook…(för nybörjare som mig åtminstone). och berättelse skriver man ju med tva ”t” forstås. Jag ber om förlat och lovar att jag ska bli bättre nästa gången ;)

  • mazken  säger:

   Jag tycker din svenska är oförskämt bra, med tanke på att du inte bor här. Men en edit-funktion vore behjälplig även för en inföding.

   • Raffael Otte  säger:

    tack så mycket mazken

 • Mats Klasson  säger:

  Din skogvaktardröm tyder på en längtan efter både frihet och kontroll. Påminner också lite om Ivar Lo-Johanssons ungdom där han tillbringade långa tider ensam i skogen, men han jagade och fiskade förstås också. Gjorde upp eld och sov under granar. Jag har också en sådan märklig (men kanske mer en ungdomsdröm) idealbild av hur man skulle vilja tillbringa sina dagar. Som en skäggig, piprökande dansk som bor långt ute skogen i ett torp njutande sin ensamhet, lugnet och ron, och som bara läser böcker, lyssnar på musik, dricker kaffe, promenerar i naturen, tar en tupplur, lagar mat, filosoferar och skriver ner sina tankar. Förutom rökandet är det kanske fortfarande ett av mina idealtillstånd.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>