Dimman – intervju om en ny bok

Dimman_bok av mazken

Kan du ge en kort beskrivning av Olof Pettersson?
Olof är en helt vanlig kille som jobbar som illustratör – med allt vad det innebär av både digitala och analoga bilder. Han är 30 år och singel. Hans föräldrar är i livet och de har en god relation. Även så har han en äldre bror som är gift och har barn. Medelklass utan problem vare sig i uppväxten eller när boken börjar.

Finns det några tidsmarkörer i boken så att man kan placera handlingen någonstans i tiden? Vet att du som Bellman-kännare har goda kunskaper om 1700-talet så kanske finns det delvis spår av den tiden?
Den börjar i alla fall i nutid. Sedan är det osäkert – jag vet inte ens själv. Men nog lutar det åt sent 1800-tal. Fast det är ändå nu… 1700-talet kommer inte alls att nämnas i denna bok – det kommer i kommande romaner.

Du berättar att det efter Dimman kommer ytterligare två delar, Staden och Vänskapen. Har Olof blivit äldre i dessa delar? Hur lång tid av hans liv skildras i de tre delarna?
Visst blir man lite äldre varje sekund så visst åldras han – men det hela utspelar sig under ett par, tre år. Vill ju inte avslöja för mycket.

Berätta lite om din skrivarprocess. Var kommer människorna i boken från? Finns det några verkliga förebilder t ex bland dina förfäder, eller har du inspirerats av något du läst? Eller är det helt egna fantasifigurer? Några speciella miljöer du utgått från när du skrivit?
Det hela började egentligen som en liten novell på fyra-fem sidor för Kafé K:s räkning. Du, Mats, hade ju efterlyst noveller på max sju A4-sidor (tror jag att det var). Och denna lilla fantasi hade jag haft i skallen många år – ständig aktualiserad när jag passerade ett speciellt ställe i Solna.
När jag var på sida tio hörde jag av mig till dig (tror jag) och undrade om novellen fick vara längre eller kanske att jag kunde dela upp den på ett par, tre delar. Jag var ännu långt från slutet märkte jag.
Men så i skrivandets process så fick människorna – karaktärerna liv – och jag kunde inte längre styra handlingen. Den fick ett eget liv och jag gick med längtan till datorn varje dag efter jobbet – inte för att jag ville hitta på mer – utan för att jag ville veta hur det gick. Jag skrev egentligen bara av vad som hände.
Det kan låta som en floskel, men under skrivandets gång blev karaktärerna mina vänner och fiender. Jag började älska med dem, förskräckas med dem, glädjas med dem – ja, till och med hata med dem. Det var en märklig upplevelse. Inte sällan satt jag med tårarna trillandes ner i tangentbordet medan sorgliga eller lyckliga saker passerade revy på min bildskärm. Ibland svor jag åt den djävla författaren att vissa saker skedde – men författaren var ju jag själv…
Hur som helst så blev det tre böcker på 450 A5-sidor var. Nu har jag medelst teckenstorlek, marginalbredder och bokformat fått ner tjockleken till knappa 300 sidor inbunden bok (300/bok) utan att stryka något..

Förebilder? Njae. Föräldrabiten är inte det. Sedan är det väl alltid så att man lånar drag av folk som man mött – i verkligheten eller fiktionen – men det är nog egentligen bara en person som har en förebild, om än rätt modifierad. Olof har antagligen drag av mig själv – eller såsom jag borde/vill vara. Det är nog ofrånkomligt när man skriver i ”jag-form”.
I övrigt så är nog allt ren litterär fiktion. Även miljöerna – även om de är som verkliga för mig. Och självklart är jag inspirerad av sådant jag läst även om jag inte kan peka på några speciella böcker. Kort sagt är det nog så att jag skrivit en bok jag själv skulle vilja läsa.

När tror du de två andra delarna kommer att finnas tillgängliga att köpa? Har du planer på att skriva mer längre fram?
Tanken är att delarna ska komma med ungefär någon månads mellanrum – kanske något längre beroende på hur duktig jag blivit på att slutredigera och allt som ska till.
Sedan kommer nog bok 4 efter sommaren – den är färdigskriven och på korrektur för tillfället. Det är en fristående roman om något helt annat.
För närvarande håller jag på med en ny serie böcker – men eftersom jag bara är på första delen än så kan jag inte lova något. Men planen är att det ska bli minst tre…

Något mer du vill berätta?
Kanske att boken inte är helt politiskt korrekt alla gånger. Den behandlar inte ens några aktuella ämnen. Kort och gott vill jag beskriva den som en skröna.

Hoppas läsningen ger någon något – då är jag nöjd.

BW

 

PS
Del 1 finns nu på Bokus och kan beställas för den intresserade. Del 2 och 3 kommer så småningom (färdigskrivna men inte publicerade).
Läs mer om detta på min hemsida www.mazken.se
DS

 

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>