Grebo 2011
     
Grebo 27 augusti 2011.
Geografi, Gösta Linderholm

Grebo, som inte är något stort samhälle, ligger mellan Linköping och Åtvidaberg, väg 35. Sista lördagen i augusti anordnas musikfestival på temat ”bra svensk musik, med bra texter på svenska”.

Gösta Linderholm hade med sig sin hustru Lena Linderholm till Grebo. Det är sällan hon står på scenen tillsammans med sin man. Lena iförd plagg från Provence, berättar om när de hade några ”kulturtanter” på besök i sitt hem i Strängnäs. Damerna hade aldrig varit hemma hos någon som varit med på TV och var med anledning av detta lite uppspelta. De ser sig om och letar efter Gösta och får beskedet att han är i ateljen. När tvättmaskinen börjar centrifugera utbrister en av damerna:
-Åh, nu börjar Gösta sjunga också. 


Gösta och Lena LinderholmGöstas egna berättande om sina sånger skänker hans ofta lättsamma, humoristiska texter, ett extra djup. En sorgsen kväll, då man är full och förtvivlad, träffar han en kvinna på ett uteställe. De dansar finsk tango och kvällen slutar som den slutar. På morgonen säger kvinnan:
-Är det du som är Gösta Linderholm?
-Nej, jag är bara lik honom. 

Varje vecka påminns Gösta Linderholm om en gammal kärlekshistoria som slutat bittert. Kvinnan, en italienska, finns numera på varenda veckotidning till Göstas förtvivlan. Den som kan gissa vem kvinnan har möjlighet att vinna ett gratis ex av Göstas samlingsskiva efter spelningen. 

Gösta Linderholm är en framstående berättare. Han har träffat Kris Kristofferson innan denne slog igenom och han har gjort den första svenska översättningen av Me and Bobby McGee. Kärleken till hustrun, konstnären Lena Linderholm, finns ständigt närvarande.


R

Raggningsreplik utan samband med rödvinspoet

-Öh, tjejen, sshka du ha en öl.
-Nej, tack jag kör.
-Då kan du schköra mig hem, schå kan vi feschta där.


Roger Karlsson med ett förflutet i folkpopbandet Tuk Tuk Rally spelar på Grebo. Han har inget emot att kallas vare sig rödvinspoet eller Tumbas Bruce Springsteen. Musikaliskt rör han sig i gränslandet mellan pop, rock och visa. 


E

Entusiasm och Emil Jensen

Entusiasmen hos publik, artister och arrangörer är på topp. Det är mysigt på Grebo, avspänt, plats både för picnic på filt och mer koncentrerat lyssnande framme vid scenen. Publiken uppskattar både de lokala banden, som får en chans att spela inför publik, och de mer välkända akterna. 

Emil Jensen berör och rör till tårar. ”Själen struntar i att det är hopplöst ute med medmänsklighet” Han sprider mänsklig värme omkring sig och betraktar t om fästingar med en viss ömsinthet. Vem behöver livscoacher när det finns fästingar? Krönikan finns att läsa på tidningen ETC:s hemsida. 


Emil Jensen-Rädslan för den politiska korrektheten leder till att ingen vill engagera sig, antingen av rädsla för att bli betraktad som politisk korrekt eller för att inte bli betraktad som politisk korrekt, berättar Emil Jensen.
- Ni är inte vackrast i världen, världen är vackrast i er, säger han lite senare under sitt framförande. 
Aldrig har en ungdomskärlek skildrats vackrare än av Emil Jensen. Han leker med ord och vänder på begrepp. Allt syftar till klokhet och kärlek. ”Om man sköter en vuxen väl, kan man få en vän för livet. Vuxna lever i en fantasivärld” (inte nu, sen, kanske, om en stund, förut). Barn lever i nuet. 


B

Branschen eller delar av dess delar. 

Delar av visbranchen uppträder under samlingsnamnet Branschen. På Grebo spelade Sanna Carlstedt, Johan Johansson och Dan Viktor, en kombination som kan sammanfattas som ”med ett glas vin så gör det över”, ”Fröken Fåfäng möter Vätte utan vett”, världens bästa dåliga exempel eller ”den här allsången är så imbecill att ni kommer att älska den”, puss på gitarren och rekordlång kö till ”merchandise”, efter en entusiastisk och underhållande spelning i högt tempo. Helt klart ett minnesvärt uppträdande att ta till hjärtat. De hade kul på scen. Det var roligt att se dem. 


Branschen
O

Organisation och oväder

Organisationen kring Grebo-festivalen förtjänar att uppmärksammas. En scen, korta pauser för att rigga om scenen mellan artisterna, frivillig entré (nåja), servering med varor som säljs för ett par kronor över självkostnadspriset, lättillgänglig merchandise.Ovädret kom in från sydväst, någon gång efter midnatt när sista bandet gått av och publiken gått hem. Kvällen hade varit ovanligt varm för årstiden.

Paisley