Dan Viktor med band
     
Kafé de Luxe, Växjö 21 maj 2011


Dan Viktor firar 10 år som artist med turné. Solospelningar i veckorna varvas med spelningar med band + ev gästartist under helgerna. På Kafe de Luxe i Växjö är Sara Thuresson gästartist.


Sara Thuresson

Sara inleder första set med tre sånger. Hennes innerliga närvaro, med humoristisk svärta för tankarna till 30-tal, USA, Chicago, New York eller New Orleans, eller helt enkelt En vals över kullersten. Dan gör Kjell Höglunds Paranoja, nyhetslåtarna Mera knark, Bröd och skådespel, samt några Dan Andersson tolkningar Ett rus, Jag väntar och Jungman Jansson. Bröd och skådespel är skriven som en reaktion på det som händer när inget händer. Världens minsta häst är född, schack-SM i Västerås, rattfylla på riksväg 56. Det är en text som många känner igen sig och sin egen verklighet i. På Kafe de Luxe trasslar sången in sig i en fnissig publikdiskussion över bardisken som finns framme vid scenen. Temat för diskussionen är handlingen till sångens musikvideo, dvs katten och soppåsen. Enligt Dan ska Jungman Jansson klara sig på 1 minut och 14 sekunder om han slipper tvärflöjtssolon. En av killarna som diskuterat katten och soppåsen plockar fram en liten flöjt ur innerfickan på kavajen. Första set känns en smula otåligt med förväntan i luften. 


Dan Viktor med band

Andra set, som spelas med band blir uppvisning i konstnärsskap.Vit & frisk & älskad av min mor inleder. Blueskänslan i Lite blå, biter sig i Kafe de Luxe-källarens tjocka stenväggar, fastnar i hjärtat hos publiken, en ganska rörlig krogpublik som driver runt i lokalen. "Hon går på komvux ibland, nångång i veckan sisådär,öppnar fönstret, tar ett bloss,det var ett tag sen hon var kär,och hon är nöjd men Lite Blå, varför klaga och gå på? som morsan som ringer dit och stör, som morsor gör tills morsor dör medan han går ut och tar en öl, efter jobbet varje dag, han är ensam men ändå." 

Det är personligt, det är nära, det är genomtänkt i minsta detalj, en rätt rå Dan Viktor. Han balanserar mellan galenskap i Lyckligt slut, förruttnelsen i Det ska bli en blomma utav dig, den sensuella kärleken mellan man och kvinna i När morgonen är här igen och det faktum att även dålig kärlek är en form av kärlek, Hejdå Johanna. Världen går inte under trots, "du stack ut på landet till dina föräldrar, och slog upp ditt tält på deras gård,snart börjar väl vårens klockor klämta,då kommer jag hem till dig för vård."

Dan Anderssons Spelmannen görs som extranummer, ett statement, med sprucken röst, innan Drömmen om Elin (6:6:6), avslutar, helt utan kommentar.


Paisley