Florence Valentin

Historien om Florence Valentin är historien om hur några killar delar på ett hus i Stockholms södra förorter och bildar ett band med östermalmskillen och konstfacksstudenten Love Antell, född 1980, som sångare och låtskrivare. Östermalm, det går att skrapa på ytan, hitta Karlaplan och Fältöversten.

Namnet Florence Valentin för tanken till sentimentala kioskromaner om förälskade sjuksköterskor, rosa marsipanbakelser med för mycket grädde, stackars Florence Stephens på Huseby. Det låter så romantiskt att det nästan blir ironiskt. Florence Valentin är också en av kompositören, kvinnokarlen, fifflaren och pornografen Johnny Bodes många pseudonymer. Florence Valentin är ett namn att förhålla sig till.

Första singeln kom 2003 Allt som ni bygger upp ska vi meja ner. Det är punk, men musikaliskt mer avancerat. ”Allt som ni bygger upp ska vi meja ner, allt som ni bygger upp ska vi spreja ner”. En refräng för den som är trött på folk och hatar samhället, likväl för den etablerade som ledsnat på heminredningstidningar, livsstilsmagasin och smaklös utomhusreklam. B-sidan är en relationslåt, Omvärdera mig, raring. Gör det, lite grand från det du ser. Ett korsstygnsbroderi på köksväggen, text på en kudde i 120-sängen. Omvärdera mig, raring. Lite grand från det du ser, omvärdera mig lite från den bild du skapat. Gör det, omvärdera mig, raring.

Skivan som kallats en pojkrumsdröm, Johnny Drama, kom 2004. Det handlar om att bli vuxen, vänner som skiljs åt, att vara förälskad, händer som leker i någons hår, puss på munnen, vara full och dum, somrarna bara blir kortare fast det är lika många hundra dar per år. Ömsint, sentimentalt, nostalgiskt, men det är Florence Valentin ”här snodde jag hojar förr”. Munspel, gitarr, mandolin, klockspel...På omslaget leksaker av den sort som finns i dunkla kuriosabutiker där innehavaren inte vill sälja något, bilder tecknade av en skicklig penna, utförda med en speciell humor, djur, en vilda västern-parad. Tryckt på själva CD:n munspel, gitarr och en hästsko. Skivans titel, ett klistermärke på skyddsfodralet.

Pokerkväll i Vårby gård, 2007. Florence Valentins största hit bygger på Clashlåten Bankrobber. "My father was a bankrobber, he stole my mothers heart a way." "Det är ett större brott att äga en bank än att råna den", sa Bertolt Brecht. Det är pokerkväll i Vårby gård, det är billarm, hasch, killar som suttit inne, in med packet i piketen. Kom om ni kan, kom om ni vill, till Pokerkväll i Vårby gård. Det känns mer som ett hot än som ett löfte. En hälsning avslutar, Johny du är rå. Johnny too bad, Peps Persson har översatt den till svenska, Perssons Pack gör den på sin coverskiva, Svenska hjärtan. Pokerkväll i Vårby gård, Clash och Perssons Pack. Love gör om Perssons Då är det inte jag. Persson argumenterar, försvarar sig mot någon kritisk men välmenande flickvän, eller kanske inför sig själv. Love käftar mot hela världen. Då skulle det inte vara jag. I Perssons glesbygdssamhällen är kyrkogården det enda som växer. Hos Antell växer inte bara kyrkogården, utan också högen med räkningar i en tom lägenhet i ett miljonprogram. Allt har ett slut, arbetslös igen, pengar tar slut, sista flaskan tog slut, mellan oss tog det slut. Rätt in i ungkarlsdimman, i fyllan och villan. Persson igen.


Love Antell - Foto: Fiorano

Sedan ett par år tillbaka spelar Love Antell med Perssons Pack. Persson, Loves manliga förebild, far och son, ålderskillnaden är nästan så stor. Perssons Pack gör Sångare utan orsakÖster om heden, en text som kan handla om Love Antell, eller om Persson själv. 

På 1960-talet mötte Cornelis Vreeswijk polare Per sin socialassistent, som tidigare under dagen, nobbat Per, på krogen Den gyldene Freden. I början av 1990-talet  vaknar en full student upp för att gå upp på det sociala för att få sin försörjning. Pengarna ska räcka, det är uträknat så, ställ dig till arbetsmarknadens förfogande, gör som vi säger, visa dina kvitton. För frisk för att vara sjuk, för sjuk för att jobba. Myndigheter spelar Svarte Petter om vem som ska tvingas ta kostnadsansvaret för nån som inte riktigt passar in. Upp på det sociala, ner på systemet handlar inte bara om fylla, burköl och bag-in-box. Det handlar om utanförskap, det handlar om att behålla sin integritet. 

Spring Ricco från 2009 är en fortsättning på Pokerkväll i Vårby Gård. Ricco springer för sitt liv, de kommer att slå hårt, ungarna på skolgården leker Firman Boys och tar inte råd från någon jävla syokonsult. Gatuvåldet på Kungsholmen blir uppmärksammat, inte det i förorten. En berusad Jörg Haider kör ihjäl sig på väg hem från en nattklubb i Klagenfurt. Bilen brinner som ett bokbål, men hans Rolex klarar sig. Svenska nynazister sjunger nationalsången. Ebba Grön – Die Mauer. Florence Valentin – Vårt hem är vår borg. ”Samma hand som smeker, samma hand som slår, i morgon fyller ungen år.” I kväll vill jag vara vän med dig. ”Du är värd mer än asfalt och snöblandat regn, Du är värd mer än mängden i morgonrusningen, Det krossar mitt hjärta när vi krossar porslin, Ikväll vill jag vara vän med dej”. Krigshets, segregerade bostadsområden...

Love Antell är en stockholmsskildrare, inte en sådan som nämner vattenytor, gator och gränder vid namn, utan en som skildrar det han ser. Sönderskurna säten på tunnelbanan, kabbar utanför Åhlens, en nedpissad hiss, en nedpissad trappuppgång, vakter som släpar på ett fyllo nån sparkat på, miljonprogram ovanpå varann, parabolerna på balkongerna som tar in TV från hela världen, stadsjeepar, nån som pissar på en BMW.


Florence Valentin - Foto: Paisley

Det påstås ofta att Florence Valentin inte skapar något eget, att de bara stjäl från andra artister. ”Det är inte det jag lånat som är intressant”, säger Love själv, ”utan det som jag lagt till”. Att lyssna på Florence Valentin är som att besöka en god vän. Läs den här. Lyssna på det här. Florence Valentin härmar inte, kopierar inte, de gör något eget, något som är riktigt bra. 

Musik är makt. Det krävs mod för att ha en åsikt. När Mikael Wiehe spelade i Karlskoga i slutet av 1970-talet, sa han något kritiskt om Bofors. Det tog nästan 30 år innan han var välkommen att spela i Karlskoga igen. Love Antell kallar sig protestsångare. Han vill att människor ska lyssna på det han gör. Det har varit så sedan han började spela i tunnelbanan som åttaåring. Love Antell är en protestsångare med ett skickligt kompband, ett riktigt bra liveband bakom sig, Florence Valentin. På en lyckad spelning blir Florence Valentin ett med sin publik. 

Ingen i bandet håller på med Florence Valentin på heltid. Love tecknar satir och spelar med Perssons Pack. En annan bandmedlem har ett vanligt jobb vid sidan om, vill inte fastna, inte bara hålla på med musik. Florence Valentin betalar 3000 kr i månaden för en fuktskadad replokal där det regnar in och instrumenten riskerar att bli förstörda. 

Det stod "this machine kills fascists" på Woody Guthries gitarr. Mikael Wiehe har samma text på en av sina gitarrer. Florence Valentin har sin bandlogo, Love har ritat den. Neongrönt på svart, Mälardrottningen är inte blind, bara enögd. Florence Valentin. Stockholms Södra. 

Paisley