Körsbärsblommor på törneqvist 

Till för några år sen hade jag ett fantastiskt körsbärsträd utanför köksfönstret som blommade varje försommar. Av någon konstig anledning sågades det ner. Var det för att marken var trött på att täckas av fallande vita körsbärsblommor?

Rebecka Törnqvist, en av Sveriges mest karaktäristiska sångröster. Jag som ogillar slätstrukenhet men förtrollas av personlighet, gillar den både sträva, starka och lena alltiettrösten Rebecka. Rösten som man inte behöver många tiondelar för att känna igen. Det känns tryggt.

På flera av Rebecka Törnqvists tidigare album tycker jag att låtarna av någon anledning lutat åt det slätstrukna. De har nätt och jämnt räddats av den personliga rösten. Men på de senaste, t ex ”Melting into orange” och särskilt på ”The Cherry Blossom And The Skyline Rising From The Street” känns det mycket mer omväxlande och spännande. Den trygga välkända rösten i kombination med detta låtäventyr blir rikt och givande.

Nedan följer några av mina spontana infall och kommentarer låt-för-låt, som en liten låttextbeskrivning, -tolkning samt aptitretare.

Worth the pain
Att kasta sig ut, våga, trots att det inte varar. Det spontana, kan trots sina faror, vara värt smärtan.

While you hesitate
Två känslor till varandra i osynk.

Giving up my world
Uppoffrandet för någon.

One or maybe two
Varje kväll i väntan på att det DÄR ska hända. Det är från en av textraderna i denna låt som albumet fått sin titel.

No bait (med Nina Ramsby)
Bait betyder agn eller bete. Det är alltså ett sådant som inte finns i den här låten. Fisken behöver alltså inte fastna på kroken om den inte vill. Den är fri att komma och simma iväg. Men bait betyder också locka. Att locka genom att inte ha något att komma med. Att lägga sig i lågvattennivå så att t o m en fisk kan simma torrsim. 
För att överföra denna fabel till människobassäng, kan man väl kort sammanfatta det med dessa ord: Att locka med frihet. Frihet ska föra oss samman. Om du får behålla din, tar jag också min. Ett par fria är kanske dubbelt så fria som en ensam fri?
Den eviga balansgången mellan frihet och beroende.

Sweet Alouette
Låtosskommanärmareisommarensslutskedenärhöstenfallerpålåt.

Bam bam
Att hinna få fotfäste i livets strida ström.

If
Närhet som förtrollning. En persons magi och magnetfält som förvrider allt och får det att hända som annars inte skulle ha inträffat.

Romantic realism
Om vad som är möjligt och om vad som är drömmar. Luttrad väljer rättare. Till sist synar kärleken oss när vi lägger korten på bordet.

All this
Raden ”You may not want it all, but all is all I can give” sammanfattar ”All this” på ett förträffligt sätt. Ta hela mig, jag är ett russin hela jag, OCH en sur omogen vindruva också.
Russinurkakanplockare undanbedes.

Blank spaces
Per ”Texas” Johanssons sköna sax fyller dessa spaces. Minns honom från när han spelade med Lisa Ekdahl runt 2004.

Min favorit bland låtarna är nog ”No bait”. Den har en hisnande vacker refrängmelodi som känns djupt i maggropen. Att Rebecka vågade släppa in en annan stor röstpersonlighet som Nina Ramsby tycker jag var modigt. Att de sjunger varsin del av låten gör att det uppstår en spännande kontrast, en kontrast som sedan suddas ut en aning när de duetterar på slutet.

Precis som med Anna Ternheim tycker jag det är synd att Rebecka Törnqvist inte sjunger mer på svenska. Hon gjorde 2001 ”Vad jag vill”, men för övrigt är det tunt. Vet inte varför hon föredrar att sjunga på engelska. Positivt överraskad av ”The Cherry Blossom…” drömmer jag ändå om att även få se körsbärsblomman blomma utanför det svenska köksfönstret.

Mats Klasson