Isfestivalen i Uppsala 2011
som pågick den 12-20 februari.Entrén vid Stadsträdgården.


Detta är första gången som Uppsala har en isfestival. Ett inslag i Isfestivalen är de fina isskulpturerna som finns på olika ställen i staden. De flesta finns i Stadsträdgården, men några finns vid Resecentrum, i city och vid Domkyrkan. Det är inte bara isskulpturerna som ingår i Isfestivalen utan även skridskoåkning på Svandammen! Den som ville kunde dessutom gå på gratis 
bandymatch mellan Sirius och Västerås som även den ingick i festivalen. För den som är intresserad vann Sirius med 7 -2 ! 

Torsdagen 10 februari kom de stora isblocken från Torne älv som skulle förvandlas till skulpturer under helgen. Totalt 40 ton is gick det åt. Under första dagen kunde man följa konstnärernas arbete. När konstnärerna var klara med sin skulpturer tändes belysningen och den stod sedan tänd t o m den 20 /2. 

I Stadsträdgården fanns även en lekplats som landsksapsarkitektstudenter från SLU byggt tillsammans med Lena Kriström. Där fick barnen leka på egen risk pga halkrisken. Lekplatsen var den enda isskulpturen som inte var belyst. 

Tyvärr var de flesta beskrivningarna av vem som gjort vilken skulptur borta när jag var dit första gången. Ett väldigt stort plus är dock att ingen av isskulpturerna blivit utsatta för någon form av förstörelse!


Statyn heter Petrus.De deltagande konstnärerna.Lekplatsen som Lena Kriström gjort tillsammans med eleverna från SLU.
Gudrun Westerlunds skulptur Upp ur isen.Fröken Frost av Benny Ekman. I dagsljus och med belysning.Skridskoåkning på Svandammen, men inte som på invigningsdagen.
Av Krassimir Kolev.Cosmic Torso.Vid entrén till Stadsträdgården, kvällstid.Upp ur isen, i kvällsbelysning.Kristina Janssons katt.Marsvinen.Detalj från Okänd larv, drömmer om vingar av Annica Danielsson Almén.Foto & text: Anita