Ekerums Konsthall

Ekerum på Öland är kanske mest känt för sin golfbana. Där finns även en härlig camping och en ännu härligae badstrand. Dock var det inte för de anledningarna jag begav mig dit utan för att Ronnie Wood är där!
Ekerum har även en helt fantastisk konsthall!
En underbar byggnad, luftigt, ljust där ena gaveln på övervåningen endast består av ett gigantiskt fönster.
Vi kliver in och möts av en skridsko, en danssko, fotbollssko m.m. helt i glas. Fantastiskt vackra skapelser.

Vidare upp en trappa och ser en samling målningar av målaren och grafikern Tommy TC Carlsson.
Tommys specialområde är oljemåleri med utpräglad Trompe-´l oil-effekt vilket betyder lura ögat. Utfört i skiktmåleri med schumeringsteknik.
Motiven som är i naturligt format är bl.a elskåp, dörrar och brevlådor m.m. med ytor av trä, metall och plåt. Ballongen på tavlan som kallas “Bubblan” ser helt verklig ut. Man tror den kan spricka när som helst. Lappen på brevlådan vill man ta tag i och riva bort. Vidare en droppe som faller… Detta är absolut bland det skickligaste jag sett!

 

Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte visa någon av Tommy TC Carlssons bilder här.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Larissa Stenlander född i Moskva men numera bosatt i Sverige arbetar i mixed media och akvarell och gör en slags psykologisk-sociologisk konst. Med motiv av människor och djur. Hennes konst visar satiriskt och lekfullt sätt relationer, hopp och begär.
Lite annorlunda rolig och härlig konst!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så väl inne i nästa rum så möts vi av Ronnie Wood från Rolling Stones.
Att han vet hur man använder gitarren och att han kan skriva låtar i ett av världens mest berömda rockband vet vi. Men måleriet var en glad o mycket positiv överraskning som jag inte vetat om så länge.
Ett besök på Ekerum var därför självklart. Och, jisses! Jag blev verkligen inte besviken!
Tavlorna föreställer här, kolleger och vänner avbildade under konserter och turneer på ett fantastiskt bra sätt.
Ronnie växte upp i en musikalisk och konstnärlig familj, Han började måla runt 12-årsåldern och studerade sedan måleri i London.
Så parallellt med sin musikaliska karriär som otroligt nog spänner över mer än 4 decennier har han fortsatt sitt måleri.
Färg och formspråket är precis lika livfullt energiskt som musiken han spelar. Utställningarna har varit många. Nord-och Sydamerika, fjärran Östern och i hela Europa. Jag går runt och tittar på tavlorna om o om igen. De är så levande och så otroligt härliga. Likheten på de avbildade är slående mitt i prick!

 


Stray cat blues


Big Bang Blue


Blue Charlie


Faces, we'll meet again


Pensive

----------------------------------------------------------------------------------

I detta rum finns även en annan duktig konstnär som heter Mats Pehrson.
Mats är sedan -86 bosatt på Manhattan i New York. Hans senaste kollektion heter “Manhattan moments”. En tidsdokumentation som med sociala undertoner visar en stad som ständigt förändras.
Man får i hans verk se hur bostäder, natur och kultur blir lidande av den ständiga bebyggelsen och ökningen av befolkningen.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Här hänger även ljuskronor, lampetter och annat av glaskonstnären Jonas Rooth.
Jonas har varit verksam sedan han gick ut konstfack -94 och hans arbeten har tagit olika riktningar där en kan kan nämnas som neobarock.
Han utgår från en klassisk form som böjs och tänjs som han slutligen dekorerar med blommor, fåglar och blad.
Inspiration får han från olika stilar. Gustivaianskt till art deco, från allmoge till venetianskt.
Han fascineras av glasets möjlighet att frysa och därmed fånga det slumpartade. Och av dess förmåga att liksom naturen vara både ömtålig och stark.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Efter en lång stund framför Ronnies verk så går jag trappan ner till något som känns som en annan värld. Dov musik och mörker möter mig.
Nästan så det kändes lite läskigt faktiskt. J
Där nere är det ett musikinstrumetslandskap och kvinnor i glas.
Jag blir helt stum! Detta är absolut det vackraste jag sett!!!
Atmosfären, mörkret, musiken med dessa fantastiska skulpturer får mig nästan att tappa andan. Vridna gitarrer, två gitarrer som kramas, Eric Clapton inuti en gitarrkropp, händer som sticker ut ur gitarrkropparna, fåglar, hav, dödskallar, skeletthalsar, en fiol full av blomster… Helt otroligt!!!
Mannen som skapar detta heter Kjell Engman.
En outtröttligt produktiv bildkonstnär med en fantasi som övergår det normala och med en härlig berättarglädje.
Årets utställning heter “Motion”.
Precis som med en hel del fakta om personerna bakom verken på Ekerums konsthall så har jag även här tagit fakta från en broschyr jag får av en av ägarna till Ekerums konsthall.
Här skriver Kjell: Musik och dans är något som fascinerat alla på ett eller annat sätt, hängivna rytmer som får kroppen att gunga. Toner som får en att gråta, skratta, skrika, ja, att ryckas med-det är något som jag har försökt att skapa med hjälp av glaset som material.
50,60,70-talsmusik men även en viss klassisk musik som tilltalar mig mest eftersom det är den musik som jag vuxit upp med. Där de enkla rytmerna från en liten grupp får ljuda mot symfoniorkesterns mångfald av instrument och disciplin. Tillsammans ger de ifrån sig en ljudmatta av mystik som kan vara svårt att förstå men som känns i hela kroppen.
Det i sällskap med rörelse och färg ger liv i de objekt jag skapar. Med bilder och symboler försöker jag att utforska vad som händer inte minst inom ett objekt när rummets atmosfär tillsammans med musiken absorberas och återspeglas i detta. Då uppstår gestaltningsfenomen som gradvis förändrar objekten och påverkar betraktaren. En sällsynt möjlighet till olika tolkningar frambringas genom att glaset är ett så levande material.


Play on my woman


Play on my woman

 

Tyvärr var det lite svårt att få helt ok bilder av en del tavlor då glaset i ramarna speglade vad som var i resten av rummet. Och jag hade inget polarizeringsfilter…

 

Har ni vägarna till Öland i sommar så är ett besök på Ekerums konsthall ett måste. Har ni inte tänkt ta er till Öland i sommar så tänk om.

Detta var ett helt sanslöst besök som man lämnar full av fantastiska intryck!

 

//Bilder och text av Annika Torstensson samt en mängd fakta ur Ekerums konsthalls broschyr.