Intervju med Kim Stranne!

Vem är Kim Stranne? Bakgrund, uppväxt, familj & jobb?

Jag föddes i slutet av 70-talet på Hasslö i Blekinge skärgård. Där växte jag upp med mina föräldrar och två yngre systrar. Jag skulle beskriva min barndom som helt perfekt. Två kärleksfulla föräldrar som alltid funnits där och vi har alltid umgåtts mycket i familjen. Idag bor jag på Öland med min fru och dotter och jag jobbar på ett mobiltelefonföretag.

Bandmedlemmarnas Kollektivets bakgrund?

Jag har dålig koll på deras bakgrund. Kan vi hoppa över den här frågan?

Du kanske kan ta med vilka medlemmarna är och vad de gör i bandet?

Jo visst kan jag det!

Kim Stranne – Sång & Gitarr
Andreas Magnusson – Gitarr
Jens Eklinder Frick – Bas
Göran Nilsson – Trummor
My Stranne – Kör
Linn De Wilde - Kör

Hur kom det sig att ni blev ett band?

Jag lärde känna Göran Nilsson i slutet av 2006. Jag hade fått veta att han hade en liten hemmastudio och tanken var att jag på ett mycket enkelt sätt för egen del skulle föreviga några av mina sånger där. Göran tyckte materialet var så pass bra att vi borde göra något mer av det. Vi började helt enkelt leta bandmedlemmar. Samma person som tipsade mig om Göran tipsade mig även om Andreas Magnusson som direkt nappade på att vara med. Jens Eklinder Frick svarade på en annons jag la ut på ett musikforum. Han studerade vid detta tillfället i USA men skulle flytta till Kalmar. Vid inspelningen av debutskivan Svart på vitt frågade jag min syster My Stranne om hon ville vara med. Sedan dess har hon varit kvar. Linn de Wilde hittade jag på internetsidan AllEars och föll för hennes sångstil.

Har du/ni gjort musik tidigare och i så fall vad?

Jag har tidigare pysslat med både akustisk punk i bandet "Vält en ko" men också symfonisk doom/trash-metal i bandet Anaemia. Med Anaemia släppte vi en skiva på göteborgsbolaget Endtime Productions.

Sjöng & skrev du låtarna även i de tidigare banden?

Nej, jag skrev någon enstaka text i Anaemia men inte annars. Jag skrev låtar undertiden jag spelade i andra band men de har kommit till användning först nu. Låten "man gör så gott man kan" från Svart på vitt skrevs -98 eller -99 tror jag.

Vad är det för speciellt med Hasslö & musik, tänker då även på Caj Karlsson. Är ni barndomskamrater? Har ni någon gång spelat ihop?

Jag vet inte om det är något speciellt med Hasslö och musik. Kanske som andra små orter att man har musik och fotboll att välja på. Jag pysslade lite med båda men tycker det är betydligt roligare med musik. Caj och jag har bott grannar och våra föräldrar umgicks under en period. Mycket mer än så är det inte. Vi har ännu inte spelat ihop.

En likhet mellan din & Cajs musik är att det glöder om den. Intensivt & känslohett. Man kan inte undvikas att beröras. Vad tror du?

Ja, fast den likheten finns nog mellan min musik och många andras också. Jag tror inte det är någon unikt för mig och Caj. Jag vill beröra med musik och en förutsättning för det är att jag själv blir berörd av det jag gör. Jag vill skriva om saker som rör runt i mitt liv.

Finns det någon risk att det blir för hett, politiskt & känslosamt?

För politiskt tror jag det kan bli. Det finns en gräns för vad man orkar. Speciellt om man inte håller med. Känslosamt tror jag däremot inte att det kan bli för mycket av. Känslor för mig är allt. Glädje, sorg, funderingar, tankar. Allt. Därför blir det också väldigt varierande med känslor. Jonas Gardell är en person som bygger ett par timmars föreställning på känslor. Men han lyckas också pendla mellan tunga ämnen och skratt. Det är imponerande.

Vill ni endast skriva & göra denna slags musik eller finns det utrymme för mer leklynne och till någon mer avslappnad låt med glimten i ögat eller vill ni inte göra den slags musiken.

Jag skriver det jag tycker att jag behärskar. Ibland provar jag något nytt men blir det inte bra så får ingen höra det. Idag skrev jag till exempel en blueslåt. Just nu känns den helt ok. Vi får se om bandet får höra den.

Hur ser du själv på att vissa jämför dig med Caj Karlsson?

Alla blir jämförda med någon. Vi spelar visrock på Svenska där vi vill berätta något och är båda från Hasslö. Några fler konkreta likheter ser jag inte men förstår att det är oundvikligt att vi blir jämförda med varann.

Er musik jämförs även med 70-talsproggen. Vad är de största likheterna & de största skillnaderna som du ser det? Du är väl själv lite ung för att ha upplevt 70-talet, men vilka Proggband från det decenniet har du lyssnat mycket på i efterhand?

Ja du. Det där med 70-tal och progg är inget jag själv kommit på. Någon form av protestmusik kanske man kan hitta i vissa av låtarna. Jag tror att man kan hitta inspiration i alla musik som kommer ur något annat. Bob Dylan var inspirerad av olika folkmusiker på sin tid och det sades också att man kunde höra att han var inspirerad av de svartas musik på den tiden. Om det verkligen var så vet nog ingen mer än han själv.

Inspirationskällor?

Jag inspireras av mycket. Livet i sig är en enorm källa till inspiration. Det kanske låter som en kliché men vad ska man annars inspireras av? Musikaliskt inspireras jag mycket av amerikansk folkmusik.

Lyssnar du något på svensk folkmusik, äldre eller modernare?

Nej, inte traditionell folkmusik. Folkrock lyssnar jag en del på. Samtidigt blir det väldigt mycket av den varan när man själv spelar så jag hittar gärna annan musik att lyssna på.

Annan folkmusik från andra länder?

Det skulle vara amerikansk folkmusik. Jag är ett stort fan av country med.

Country! Vem/vilka gillar du där?

Dolly Parton, Emmelou Harris och en massa mer. Willie Nelson är en favorit. Är inte så namnkunnig men har lite blandskivor. Gillar stämningen i country. Harmonierna. Jag är mer glad i lugn country än upptempo. Och traditionellt ska det låta.

Andra musikaliska influenser?

Jag inspireras av det jag tycker är bra. Jag drar liksom inga gränser. Det kan vara allt från ett klassiskt stycke till hiphop. Är det bra och jag blir berörd så får det mig att vilja skriva.

Några svenska musiker & band som ligger dig extra varmt om hjärtat? Motivera!

Det finns mycket svensk musik som är väldigt bra och som ligger mig varmt om hjärtat. Stefan Sundström fick mig att våga skriva texter på Svenska. Hans musik har betytt mycket. Lars Demian ger mig någon form av må bra känsla i kroppen. Lars Winnerbäck är lättsamt och sommar. Det finns många.

Finns det någon musiker du skulle vilja spela/göra något ihop med?

Ja då. Det skulle vara väldigt trevligt att ta en öl med Frans Haraldsen snart igen.

Bob Dylan har betytt mycket för dig. Kan du berätta mer om det?

Han är den som fått mig intresserad av textförfattande. Han är en briljant ordkonstnär och en enorm inspirationskälla. Han är min husgud och jag har svårt att se någon som någonsin kommer att kunna ta hans plats i mitt musikaliska hjärta. Han är störst enligt mig.

Vad ger konserterna er? Turne´liv? För-och nackdelar?

Att spela live är näring. Det ger enormt mycket. Dessutom är allt på riktigt då. Det är fantastiskt kul. Man är som ett gäng kompisar som får leka sin favoritlek. Jag kan tänka mig att det är som att efter en lång vinter i stallet med sin häst. När man mest mockat, ryktat och matat få ge sig ut och galoppera över öppna ängar.

Vilket ställe är det bästa ni spelat på?

Jättesvårt, men Västervik på Bryggaren var fantastiskt både ljud och ljusmässigt. Det var en häftig känsla.

 

Jag vet ju att ni spelat en del i somras. Vilka ställen har ni besökt? Någon festival? Vad siktar ni på till nästa sommar?

Ja, det var en ganska fullbokad sommar. Riktigt skoj. Vi spelade mest i de södra delarna av Sverige. Åmål och Stockholm är väl de orter som krävt mest mil. Annars har vi bland annat besökt Karlskrona, Ronneby, Västervik, Nässjö och självklart Öland. Nästa sommar börjar nog bokas snart. Vi siktar på att spela i samma utsträckning som i år. Sedan är det ju trevligt att komma tillbaka till några av de ställen vi spelat på tidigare. Kackelstugan och Stora Rörs hamncafé var fantastiska ställen på Öland.

Stöttar din/era familjer er?

Min fru stöttar mig till 100% även om hon mellan varven kan tycka att musiken tar mycket av min tid. Samtidigt så vill jag vara hemma med min fru och dotter. Jag tror ändå det är viktigt att man har sina fritidsintressen och får lite tid för sig själv.

Du nämner ofta din fru. Förstår att hon är en viktig person i ditt liv. Hjälper hon till med musiken?

Hon brukar vara den första som hör låtarna. Om hon gillar låten så vet jag att den kommer funka på radio. Om hon inte gillar den så kommer den funka bland våra fans. Dessutom brukar hon vara bra att testa texter på. På kommande skivan finns en låt som handlar om ett mobbat barn. När jag sjöng den för henne så blev hon förbannad. Då visste jag att jag prickat rätt. Samtidigt är min fru mitt allt och min absolut bästa vän.

Är hon lika biten som du?

Nej, inte alls. Hon är måttlighetslyssnare. Musik är trevligt för henne, inte mer.

Kan du beskriva Kalmar som musikstad?

Kalmar är som många andra medelstora svenska städer. Här finns massor av bra band men inte speciellt många bra scener att uppträda på. Dessutom verkar inte folk förstå hur bra lokal musik kan vara och hur fantastiskt där är att uppleva det live. Okända band har ofta en enorm hunger att visa vad de går för. Därför blir det en grym upplevelse att se det i verkligheten.

Det finns ju en ny musikklubb, Visa Visor, i Kalmar som försöker få fart på Kalmarborna. Är du själv engagerad i klubben?

Jag är inte alls engagerad där men tycker det är ett fantastiskt bra initiativ och försöker därför sprida klubben så gott jag kan.

Vad jag förstår är texterna det viktigaste och sen kommer musiken? Var kommer låtideerna från och hur växer musiken fram? Kort och gott, hur jobbar ni med nya låtar?

Jag behöver något att skriva om och det kan poppa upp när som. Sedan klurar jag i min ensamhet på en melodi. Jag gör grunden för låten klar. Sedan tar jag med det till replokalen. Jag spelar upp det och resten av bandet tycker till om vad som saknas. Man kan säga att jag har med mig olika pusselbitar och sedan lägger vi pusslet tillsammans. Ibland passar bitarna inte riktigt ihop och då får vi såga till dem lite.

Förut hade du några texter på hemsidan med ackord. Jag saknar dom och fler ackordtexter. Kan du inte lägga ut dom till oss som klinkar gitarr när ingen annan hör oss?

Det kan jag absolut göra framöver. Ska lösa det på ett smidigt sätt bara. Det kommer.

Finns det någon risk att folk kan göra något av dom?

Absolut inga risker. Tvärt om. Chanserna att folk spelar och sjunger låtarna på fester ökar.

Händer det någon gång att bandet dissar dina låtar/ideer?

Ja, det har hänt fler gånger. Då gör jag om dem lite, kommer tillbaka och lurar dem att det är en helt ny låt. Nej, seriöst, det händer titt som tätt men den senaste tiden har jag fått ok på alla.

Vilket budskap vill du helst förmedla dina lyssnare?

Helst vill jag förmedla kärlek och att det är så viktigt att man tar vara på livet som är nu. Det är inte säkert det kommer ett sedan. Lev idag.

Ni har gett ut en skiva. Har ni planer på fler? När i så fall? Vad tycker du om själva studioarbetet & skivinspelningssituationen? Jämför gärna med livespelningar!

Vi kommer spela in en ny skiva i november i år. Den kommer finnas färdig i Mars 2009 skulle jag tro. Att jobba i studion är fantastiskt roligt. Där får man verkligen se sina barn växa upp. Det vi gnolat på i replokalen tar form och förevigas. Att spela live är något man delar med andra och just studioarbetet är någon form av egotripp för oss i bandet som vi senare får vara stolta över.

Om du fick möjlighet att göra en helt egen musikfestival, med Kim Stranne & Kollektivet och 10 andra artister eller band, levande eller döda, svenska eller internationella, vilka skulle du ta ut då?

John Lennon skulle vara med helt klart. Kanske tillsammans på scen med Elvis. Sedan vill jag ha Rolling Stones, Bob Dylan, Neil Young och The Black Crowes. Allt skulle framföras akustiskt och som förband till hela skiten slänger vi in Bruce Springsteen. Sedan hade det som grädde på moset varit skoj med en specialsammansättning för kvällen med Johan Johansson, Stefan Sundström, Frans Haraldsen och Sanna Carlstedt. Det var kanske fler än 10 stycken men va sjutton.

Var skulle festivalen äga rum?

Inte en aning men på Öländska Alvaret hade varit vackert.

Du bor på Öland nu. Vad tycker du om den ön? Dess musikliv? Trivs du på Öar eller var det bara något som blev?

Öland är fint och på sommaren finns några mysiga ställen att spela på. Annars vet jag inte alls hur musiklivet är. Det bara blev nog så att jag flyttade från en ö till en annan. Hasslö föddes jag på och Öland är väldigt vackert.

Vad gör du/ni när ni inte håller på med musik? Finns det andra intressen?

Jag har fullt upp med min lilla familj. Den är mitt största intresse om man kan kalla det intresse. Annars jobbar jag mest.

Om man vill se er live inom den närmaste tiden, var och när ger ni spelningar?

Den 24 Oktober spelar vi på Visa Visor, Söderport i Kalmar och den 25 Oktober i Blomstermåla. I övrigt rekommenderar jag att man håller koll efter oss på www.kimstranne.se eller www.myspace.com/kimstranne

Om din dröm skulle gå i uppfyllelse, vad gör du år 2018?

Då är jag en lycklig pappa och make som fortfarande har förmånen att få skriva musik som andra vill höra.

Skulle du vilja berätta lite om vad de olika låtarna på senaste plattan handlar om och hur & när de kom till?

De handlar om kärlek och orättvisor. De handlar om människoöden och livslust. De handlar om att vara ödmjuk och att våga vara sig själv. Jag tycker det är viktigt att beskriva som det är. Inte måla upp något konstlat utan servera min livssyn svart på vitt. Låtarna har kommit till vid olika tillfällen. Några är flera år gamla och någon av dem skrevs veckorna innan inspelning. Jag kan inte minnas exakt hur och när de kom till bara att de fanns där plötsligt.

Dum fråga kanske egentligen, men: Hur ser du på den omtalade nedladdningen på nätet av låtar? Ser du något positivt med den?

Det är ingen dum fråga alls men jag kan bara svara för mig själv och det blir ett kluvet svar. När vi spelar in en skiva så lägger vi både mycket pengar och energi på den. Detta gör att jag självklart vill att den ska gå ihop sig. Att vi får tillbaka de pengar vi lagt ut och att vi på så sätt kan spela in en ny skiva. Samtidigt så är den olagliga nerladdningen på nätet ett väldigt bra verktyg att marknadsföra att vi finns men självklart vill vi helst att man köper vår musik. Man får gärna ladda ner oss, lyssna och sedan köpa skivan om man gillar det.

Har du själv någon gång laddat hem musik, filmer eller annat? ;-)

Ja då, visst har jag gjort det. Men jag vill ha en köpt skiva. Jag vill ha fodralet och ett omslag att bläddra i.

Och så lite fotboll också... Vilket lag står dig närmast?

Kalmar FF så klart

Vilket lag vinner allsvenskan?

Elfsborg tyvärr. Kalmar pallar inte trycket mot sluten av säsongen.

Nu är det snart Jul. Vad önskar du dig själv i julklapp?

Jag önskar mig en skön helg med de som betyder mest för mig i livet. Familjen.

Sista frågan nu Kim: Har du något ordspråk du själv lever efter och vill dela med dig av?

Försök göra varje dag till den lyckligaste dagen i ditt eget eller någon annans liv.

Tack så jättemycket Kim för att du ville dela med dig en del om dig själv & din musik!

Tack själv Annika!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Här kan du lyssna, läsa & se mer om Kim Stranne & Kollektivet:

http://www.myspace.com/kimstranne

kimstranne.se

Vill ni se en låt från ett liveframträdande?

http://www.youtube.com/watch?v=mVhaT-Jvoyo&feature=related
Filmad av intervjuvaren.