Senvårscenen
Fredagen den 22 april 2011

Puh! Vi har tagit oss igenom ännu en rejäl vinter. Vi slickar köldskador, ställer undan snöskyffeln och gnuggar vintertröttheten ur ögonen.

Våren är sen, påsken är sen. Vi ställer oss nu på den här senvårscenen och sjunger ljusets och värmens lov.

Det senaste numret av Grönköpings Veckoblad ligger på ett av kaféborden och jag kan inte låta bli att citera ur detta vårliga veckoblad för att ytterligare försöka få upp era mungipor.

Angående uteblivet aprilskämt:
"Något aprilskämt har i år icke förekommit i Lokalupplagan. De läsare som trott sig upptäcka något sådant (t ex artikeln om bonusar i Sparbanken) har således varit ute i v.m.k ogjort väder."

Angående vårfloden:
"-Sköna fåtöljer, en låda cigarrer, ett par flaskor k-nj-k och några bra böcker är dessutom alltid förnuftigt att ha uppe å vnden. Då klarar man sig tills hjälp anländer eller vattnet runnit undan."


Angående månen:
"Då månen för några veckor sedan befann sig oroväckande nära jorden, inträffade lyckligtvis ingenting ovanligt här i kommunen med omnejd, rapporterar hr informationssekreterare Viking Helmersson. Den enda incidenten med möjlig koppling till månens närgångenhet utgjordes av att hr bat.vet. Orvar Åkerström tyckte sig se en livs levande varulv strax bakom Stadt, när han uträttade ett privat ärende i ett närbeläget buskage, i samband med att Bakfickan stängde för natten."

Angående chokladen som medicin: 
"-Att kakao även visat sig ha antidepressiv effekt är något som jag personligen länge anat, enär jag alltid känt mig å gott humör, var gång jag inmundigar några kakor choklad." säger stadsläkaren hr A.T. Salvén.

Angående påskfirandet: 
"Vad man först av allt bör tänka å är att i god tid pynta hemmet så att den rätta påskkänslan infinner sig. Rensa sålunda bort alla kvarstående porslinstomtar och adventsljusstakar från fönsterbrädor och spiselkransar."

Till sist har Ludoviko Hagwaldo in transpiranto gjort en tolkning av Marseljäsen med titeln La Mayonnæs. Första strofen som på svenska lyder,

"Framåt I barn av fosterlandet,
vår äras morgon lyser klar.
Emot oss fräckt förtryckarbandet
djärvs höja sina blodstandar"

har på transpiranto blivit

"Avanti battings della farsipaj,
hink ist la gloriøs bonsjur!
Anti noj man hissas in skaj haj
bloody phana von diktatur,
bloody phana von la diktatur!"Ballongnytt

Gästerna med G har trillat in i vårt gästrum under hela vintern och gett oss omväxlande och intressanta gästbidrag. Anders "Jösse" Jönsson visade lite av sin konst, Karin Sandgren drog oss med på en resa till Norge, Ingegärd Sundell bjöd på en meny i både text, bild och ton, Cecilia Frode funderade under en simtur och Gunnar Källström kåserade om den extra kraften vid en huggkubbe.

Gästskribenter för maj och juni är redan klara och står och väntar i farstun. Fler nya intressanta gästskribenter, kända och mindre kända, jagas ständigt. 

Anita, Paisley, Tompa och undertecknad har försökt klura till det med KaféQuiz under vintern. Sedan några veckor tillbaks kör vi nu en ny omgång Veckans fundering, denna gång kompletterat med Snacket, som ny lördagsaktivitet. Extra roligt att ha med mazken också, den här rundan.

Paisley puttrar på med läsvärda artiklar och recensioner, vilka dyker upp lite då och då. Uppskattas verkligen! Vore kul om fler kunde bidra med sina recensioner, reportage eller annat.

Barcelonaresan i november gjorde mazken ett mycket fylligt och läsvärt resereportage av med många fina bilder. Det var nästan som att själv följa med på resan.

Anita gjorde i februari ett mycket fint bildreportage från den allra första isfestivalen i Uppsala med många isvackra bilder. 

Tompa och mazken puttrar också på, med kalender respektive månadsbildsomröstning. Ni andra får gärna bidra med tips till kalendern och bilder till omröstningarna. Kalendern publiceras runt den 15 varje månad och om bildomröstningen äger rum sista veckan varje månad. 

Ska försöka sparka igång jukeboxen igen. Det var ett tag sen senast. En förfrågan till ny jukeboxjockey är nu utskickad och väntar på ett svar. Fler av medarbetarna kommer att få chansen att fylla jukeboxen med sina favoritlåtar så småningom.

Den första Snovellen har författats. Med hjälp av övriga medarbetare skrev jag nyligen "Drömvägen 10 K", "en absurditet om hyresgästerna i kvartetet Kasernen". 

Det är väldigt magert i vår Boklåda. Vi hungrar efter nya noveller, kåserier, dikter, essäer, följetonger. Bokrecensioner vill vi gärna också läsa fler. Skriv, skriv, skriv! Vi vill ha något nytt att läsa, läsa, läsa.

Under Fotografi skulle vi gärna också kunna presentera fler nya bilder. Det kan vara bilder av konstnärlig art, bilder i ett bildreportage eller bilder på ett annat nytt sätt. Vi har där även rubriken "En bild - en berättelse" där man berättar något kring en enda bild. Det kan vara en gammal bild som bär på minnen, eller en ny bild som man kan berätta kring.

Tunt är det även med intervjuer. Pigga upp oss med er frågvishet. Det behöver inte vara någon känd person ni intervjuar, bara intervjuoffret  har något angeläget att berätta eller är intressant som person.

Konsten i tunnelbanan som mazken presenterat i en serie, var mycket uppskattad och fortsätter kanske framöver. Gärna fler sådan initiativ av er andra också. Man kan göra så mycket med verktygen bild och text i kombination. Varför inte ett antal reseskildringar framåt sommaren och hösten? Dela med er av era resor på Kafé K.

På tävlingsfronten vilar vi nu ett tag när KaféQuiz tar en paus. Men jag kan utlova en sommartävling i år också. Med fina priser. Vi får se vad den kommer att handla om i år och hur den kommer att utformas.

Ska försöka aktivera alla medarbetare lite mer framöver genom att individuellt försöka komma fram till vad var och en kan bidra med. Målet är att varje medarbetare bidrar med varsin grej under sommaren eller hösten. Jag ska försöka pusha och hjälpa till så gott jag kan med detta.

Som vanligt är även ickemedarbetare välkomna med sina alster. 

Riktigt roligt har det varit att ta del av besöksstatistiken under vintern. Vi har blivit bortskämda med besöksrekord på Kafé K så gott som varje månad. Hoppas den trenden fortsätter.

Jag efterlyser ändå nya idéer och tips på hur kafét ska bli ännu attraktivare och ännu mer värt att besöka. Är det något ni saknar på Kafé K och skulle vilja införa, tveka inte att kontakta mig.

Tack alla som hjälpt till i smått och stort på kafét under vintern, nu hoppas vi på en fin vår och ännu skönare sommar som kan hjälpa till att inspirera och fylla vårt kafé med fler sorters kakor och nya typer av drycker.

Ät och drick nu påsken till. Ut i den vårliga naturen och var rörliga. Njut av sol och samvaro. Lyssna och läs, titta och reflektera. 

GLAD PÅSK!

Mats Klasson


Tillbaka till senaste Från andra våningen