November nyser
Fredagen den 12 november 2010

November nyser oss in i den mörkaste, ruggigaste hösten. En höst som också kan innehålla färgrik mångfald, stjärnklarhet och små värmande ljus. 

Sen slutet av juni, då jag senast blickade ut från ballongen och balkongen, har det hunnit hända mycket. Så mycket att mycket redan undsluppit komihåghåven, är jag rädd. Sommarens skåneturné minns jag dock än. Den som började med ”billebergaren” Winnerbäck på Citadellet. Turnén fortsatte per cykel slalomande den skånskhallandska gränsen i Tour de Gräns. Sen en smått äventyrlig Österlenfärd med solbrända ben på Backafestivalen med tillhörande återhämtning i Simris. Tog farväl av sommaren på Arenan genom att se och höra den store Cohen, han med den stora starka rösten och den lilla grå hatten. 

Efter ett ovanligt långt skivköpstopp hade min önskelista blivit lång. Det resulterade i en nästan dussinhög skivhög. (Kent, Pernilla Andersson, Natacha Atlas, Antony & The Johnsons, Anna von Hausswolf, Carl Johan Vallgren, Gray Brigade, Håkan Hellström, Anna Stadling.) Ingen skiva som helt knockade mig, men det finns åtskilliga små skimrande pärlor i den här högen. En ny önskelista har nu också börjat ta form så högen kommer att vara ännu högre när vi fjätar in oss i december. (Olle Linder, Amanda Bergman, Bo Kaspers Orkester, Christian Kjellvander, Robyn, Sarah Blasko, Dan Berglund, Hindi Zahra). Finns kanske anledning att låta samtliga pärlor glimma, i ett och samma ljus så småningom.

Det övriga som hänt hittas säkert på vårt kafé, bland kaffekokare och bagerskor, gäster och bord. Se nedan. Kom gärna in och ära oss med ditt besök.Ballongnytt

Mycket positivt är att vi har stadgat oss på en betydligt högre frekvensnivå vad gäller antalet besökare. Vi har haft över 2000 besökare varje månad i ett halvår nu. Tror vårt skyltfönster på Facebook haft en viss betydelse, men hoppas förstås också att det vi haft att bjuda på kafét haft sin inverkan på det ökade intresset. 

Veckans fundering & KaféQuiz
Veckans fundering går i vinteride med sina tankar och idéer. Omväxlande och roligt har det varit. Tack Elin, Vikkis, Anita, Paisley och Rickard för era funderingar.

Imorgon lördagen den 13 november kör vi igång en ny omgång KaféQuiz. Trojkan Paisley-Tompa-Mats har blivit en kvartett i och med att Anita anslutit sig till oss som frågekonstruktör. Paisley är premiärfrågare imorgon och sen blir det nya uppgifter varje lördag hela vintern.

Tunnelbanestinzen
Uppiggande, stimulerande och omväxlande har mazkens konstresor i Stockholms tunnelbanenät varit. Resan är säkert inte slut än. Det finns ju många stationer kvar att stiga av på. Tack så här långt, stinzen mazk!

Gäst med G på K
Per Forsberg, Daniel Melin, Cecilia Thunström, Therese Wennerström och Jasper Wärff har det gemensamt att de varit gäster ”med G på K”. Tacksam och beundrande till er alla som velat dela med er av era texter och bilder i vårt gästrum. Ytterligare en gäst är på gång för december. Nu börjar också jakten på nya intressanta gäster. Hjälp gärna till med tips eller förslag på tänkbara gäster.

Flitiga Paisley
En extra eloge till Paisley som lyst upp höstmörkret med sina sommaråterblickar. Grebo, Antell på Orust, Persson utan Pack, Dan Berglund & Dan Viktor har hon berättat om i text och bild. På tal om sommaren fick jag också möjlighet att fråga ut Amina om hennes upplevelse av Uffe Lundell i Borgholm. Vi fick också se några av hennes bilder därifrån.

Jukeboxen
Både Anitas och Paisleys plattor kan nu hittas i vår jukebox. Vi kommer att fortsätta jukeboxandet så fler kommer att få möjlighet att presentera och skriva om sina favoritlåtar.

Kalender & Månadsbilder
Tack Tompa och mazken för ert jobb med kalender respektive månadsbilder. Jag vet att jag själv är dålig på att hjälpa till, men vill ändå uppmana alla att gärna dela med er av tips till kommande händelser och evenemang till Tompa som han kan ta med i sin Kalender. Det behöver inte endast vara konserter och skivsläpp, utan allt övrigt som kan kallas kultur eller som gränsar till det. 

Efter att jag införskaffade bättre kamera försöker jag bidra med månadsbilder varje månad. Gör ni det också! Ju fler fotografer, desto bättre månadsbilder, eller hur?

Grattis Tompa! Grattis Rickard! Grattis Andersson!
Tompa vann årets sommartävling, Musikmän 2010. Förra året var det sångerskor, i år sångare. Säkert blir det en sommartävling 2011 också. Vad det kommer att handla om vet ingen, ännu.
En gratulation också till vår medarbetare Rickard som under ett par sommarmånader inhöstade så mycket lycka att man nästan börjar tro på sagorna. Han blev både make och Miletic, lämnade plastslavande för Köpingskneg, bytte Ybbåsesåsen mot Västeråsen. Lycka till med västmanländskan!
Grattis också till vår värmlänning Andersson som äntligen funnit en bredare och bättre väg i livet. Att vi på kafét nu inte får se honom så ofta, är småsaker i sammanhanget. Men desto roligare när han väl kikar in.

Krundan & Resor
I mitten av oktober genomfördes den andra Krundan, för första gången på Facebook. Fungerade bra tekniskt, men det hade varit roligare om fler hängt med på resan från Kanada till Kanada. Hoppas fler får tid och tillfälle nästa gång Krundan bjuder på äventyr.
På tal om resor, vore det inte dumt med lite fler reseskildringar på Kafé K. Reseskildringar har ju t o m en egen rubrik i menyn. Låt oss hjälpas åt att dela med oss av våra reseupplevelser. Det behöver ju inte endast röra sig om nyligen genomförda resor utan även resor för flera eller många år sen.

Texter, bilder och idéer. Inslag & Uppslag
Skriv! Visa bilder! Kom med idéer! Vi har gott om plats på Kafé K för ännu mer.

”Snacket”
Frånsett intervjuerna är det mesta på kafét solosaker, dvs texter eller annat som har en enda upphovsman. Nu ska vi försöka förstärka gruppkänslan. Varför inte börja med det alldeles vanliga samtalet. Samtalet där man bollar ord och idéer mellan varandra. Därför tänkte jag starta en avdelning som kallas ”Snacket”, som med mer eller mindre regelbundenhet kan bli ett ställe för intressanta, roliga, pigga, intelligenta samtal. Tror detta kan vara en perfekt plats att bli mer aktiv, för dem som saknar tid, ork eller mod att göra ”solosaker”. Om man är två kan man peppa varandra och hjälpas åt. Vi får se hur detta kommer att utformas rent praktiskt. 

Hus & Rum
Det har gått lite trögt med vårt Hus & Rum-projekt, inte minst för egen del. Men jag ska försöka ta tag i detta framöver. Själv har jag ett par idéer och det är egentligen bara genomförandet som fattas. Det har dock fattats både tid och koncentration. Ska också försöka locka fler av er att fatta hammaren och proppa munnen full med spik så att vårt projektbygge kan komma igång på allvar nu i vinter. Målet är att alla medarbetarna bidrar med något litet, behöver alls inte vara mycket, till det här bygget. Får vi dessutom infallsvinklar från ytterligare personer (en sådan är redan klar) kan det bli riktigt bra. 

Tack!
Vill som vanligt rikta ett tack till alla som hjälpt till med Kafé K så här långt. Fortsätt med det! Utan era insatser blir det tomt i koppar och på fat. Har jag nu glömt att berätta något från det senaste halvåret, ta mig gärna i örat och banna mig. Så kanske mitt minne minns att komma ihåg det jag annars glömt att jag har glömt.

Snart kommer Lucia och tomten. Sen vänder ljuset tillbaks, det som är större än stearinet. Håll ut!

Mats Klasson

Tillbaka till senaste Från andra våningen