Askmolnen viker
Fredagen den 30 april 2010

Askmolnen viker, våren niger, ballongen stiger.

Från södra balkongen kan jag nu på valborgsmässoafton inte se en enda småskitig snödriva längre. Den långa hårda vintern verkar besegrad. Den där vintern vi kommer att berätta om för våra ättlingar långt in i framtiden. ”Ni skulle ha varit med vintern nietie då det nedanför södra balkongen inte var snöfritt en enda dag mellan december och april. Då min gamla mor fick skotta gården två gånger om dagen för att ha en chans att nå brevlådan. Ni skulle ha varit med vintern nietie, då tjälen var så djup att själve satan satt huttrande, hackande djävulständer i sitt brinnande helvete. Ni skulle varit med vintern nietie, då man byggde vita berg av ihopplogad snö. Det vita berget var så högt att när man stod på toppen kunde man se ända bort till centralstationen där köerna ringlade långa med gravt försenade och övergivna tågresenärer. Ni skulle ha varit med vintern nietie…”

När vintern smälte åkte satan på en förkylning. Han hostade och frustade så att rök och aska steg mot himlen och förmörkade världen. Människorna fick hålla sig på marken. Gå, traska och rulla, men inte flaxa, flyga eller sväva. Men nu när askmolnet dragit bort i slutet av april och vårvärmen stiger i ballongen, kan vi åter ge oss upp i luftrummet. Ballongen stiger.

Ballongnytt
Kafét har fått en delvis ny laguppställning. Med tröja nummer sju en skånska i svanslös universitetsstad, i blå byxor och röd tröja nummer åtta en rockare med en sundspärla nära hjärtat, i tröja nummer nio han som har ättikan i blodet, fiskespöt i handen och smultronställen på ett strå, i tröja nummer tio en piteåpedagog och sundsvallssångerska med mycket brett register. Välkomna alla fyra! Hoppas ni kan bjuda på nya goda kafékakor och lagom starka drycker. Ni har redan ruskat om oss gamlingar, stammisar och inspirerat oss till nya idéer och gett oss nya krafter. 

KaféQuiz & Veckans fundering
Paisley, Tompa och undertecknad har vänt och vridit frågetecken under tjugofyra veckor i ”KaféQuiz”. Nu behöver vi lite vila och istället låter vi tankebubblor stiga mot skyn i ”Veckans fundering”. Vi är sex personer som blottar våra tankebubblor och hoppas på kommentarer och diskussioner till följd av dessa.

Kalender & Månadsbild

Tompa ger oss lagom doser framtidsutsikter med sina kalendrar. Alltid lika kul att utifrån Kalendern kunna planera för konserter, skivköp eller idrottsevenemang. Månadsbilden blixtrar också till varje månad, tack vare mazken och alla dem som skickar in sina foton. Ibland är det bara några få bilder, ibland är det många. Tycker detta är ett utmärkt sätt att förnya kaféts startsida och låta årstiderna titta fram där. Fortsätt skicka in era foton.

Gäst med G på K
”Gäst med G på K” har bjudit på en omväxlande samling gäster, precis som det var tänkt. Extra roligt var det att i februari ha kompositören och sångerskan Sofie Livebrant som gästskribent. Ett av syftena med gästsidan är också att kunna knyta fler medarbetare närmare till Kafé K. Det har lyckats över förväntan. Två av de sex gästerna har nu blivit fasta medarbetare. Gäster för maj och juni är redan inplanerade. Sen får vi försöka skicka ut lite fler inbjudningar. Det finns ju många intressanta människor som jag skulle vilja bädda ner i vår gästsäng, mer eller mindre kända. Har ni förslag på gäster, tveka inte att föreslå dessa.

Noveller
Andersson gav oss nyligen en ny läsvärd novell i göteborgsk hotellmiljö. Hoppas han framöver lägger fler av sina alster på våra kafébord, istället för att stoppa dem i byrålådan eller elda med dem. På tal om noveller fick vi fyra novellbörjor från Elin som sen efterlyste olika slut på dessa noveller under rubriken ”Vad hände sedan?” Hoppas det blir många och olika slut.

Skivor & konserter

Paisley, mazken och jag själv har recenserat skivor. Nu senast gällde det Mikael Wiehe, Ola Magnell respektive Sofie Livebrant. Rapporter från konserter har det också kommit in. Hoppas det blir ännu fler nu när sommarkonsertsäsongen tar fart på allvar. 

Dikttorka
Therese Wennerström droppade ett par dikter i våra pannor i slutet av förra året men för övrigt råder det svår torka i våra poesimarker. Det är hög risk för eldsvådor om ingen vill vattna med sina ord. Kom med era slangar, ämbar, kåsor, flaskor, teskedar… Släck vår dikttörst!

Intervjuer & Idéer
Intervjuer tar vi gärna också emot fler. Det behöver inte vara kända personer som intervjuas. Det kan vara någon i er närhet som ni tycker vore intressant att fråga ut. Idéer och nya uppslag kan vi heller inte få för mycket av. Vi behöver hela tiden omväxling och nya grepp för att undvika stillastående och stagnation.

Alla får bidra
Alla, inte bara medarbetarna, är välkomna med sina texter, foton, illustrationer eller annat för att på så sätt hålla kafét levande. Fotoreportage, nya skivor i jukeboxen, bok-, tv-, konsert- & skivrecensioner, kåserier, reseberättelser piggar också upp oss på kafét. 

Sommarprojektet
Kan avslöja att jag personligen kommer att bjuda in alla övriga medarbetare (och kanske några till) till ett gemensamt projekt, som ni kommer att få hela sommaren på er att bidra till.
Vad det är får ni reda på när medeldagstemperaturen stigit något. Håll er nyfikenhet i schack till dess.

Tack!
Tack alla som hittills i smått och stort bidragit till att göra Kafé K till ett levande, omväxlande och intressant fik som lockar besökare.

Ut!
Ut och lek! Ut och upplev! Ut och skörda vårhändelser i det ljumma ljuset. Ut och skörda sommarupplevelser i skarpa solhettan! Fotografera, skriv ner, lägg på minnet. Kom sen tillbaks till kafét så lagar vi något riktigt gott av det ni tar med er in från våren och sommaren.

Våren niger, sommaren värmer upp, ballongen stiger.

Mats KlassonTillbaka till senaste Från andra våningen