Staden förr och nu.

Efter att ha hittat lite gamla bilder från min hemstad Sundbyberg, på nätet så tyckte jag att det vore roligt att se hur staden förändrats genom åren. Så jag tog mig ut med kameran i fickan för att försöka hitta samma vyer som på de gamla bilderna.
Allt var ju inte bättre förr - men visst finns det ett skimmer av lugn och en annan tidsanda över det gamla bilderna. Men bakom fasaderna fanns det säkert både misär, trångboddhet och fattigdom.

Esplanaden (nedre delen)

Bilden är från 1904. Vattentornet är ännu inte byggt och gatorna var leriga och smutsiga. Järnvägen borde korsat gatan strax innan backen börjar bli brant.


Mycket har hänt - men järnvägen korsar fortfarande gatan och bommarna förstärker småstadskänslan i staden.

Esplanaden (övre delen)

Spårvagn 15 från Odenplan i Stockholm, på väg ner mot ändhållplatsen vid järnvägen i Sumpan. Betlehemskyrkan som syns till vänster var en frikyrklig församling. På berget i fonden ståtar vattentornet.


Vattentornet används inte längre och är K-märkt. Det har varit många förslag om vad det ska användas till och det senaste jag hörde om var nån sorts kafé eller galleri.
Betlehemskyrkan finns kvar men är här dold bakom nyare hus och är numera inte alls någon kyrka. För tillfället så inhyses där Marabouparkens annex - där man kan se på konst.

Förra Stadshuset

Stadshuset nere på torget vid Landsvägen tjänstgjorde som stadshus ända in på 1980-talet, då det krävdes mer utrymme och förvaltningen flyttade ut till ett nybygge i Rissne. Jag själv gifte mig faktiskt i denna byggnad - högst upp där de höga fönstren syns. Senare var dataföretaget Digital inhysta här. Nu ska här byggas en shoppinggalleria - som man kan se på den stora banderollen som är upphängd på fasaden. Man har lovat att bevara exteriören i hela kvarteret - bara innanmätet ska förändras. Vi får väl se hur det går med detta.

Landsvägen (uppifrån)

Här ett exempel på att man byggde vackrare hus förr (vykort poststämplat 1950). De charmiga husen med bland annat Park Hotell, är sedan länge borta.


Denna del av Landsvägen anser jag vara helt förstörd.  Istället står där fula klossar av ful betong. Det nya huset i mitten kallas "banankåken" (eftersom fasaden är svängd) eller "SKF-huset" (SKF hade här lager, tillverkning och personalbostäder). Nu är det mest bostäder i kommunal regi.

Landsvägen (nerifrån)

Bilden är tagen 1932 - utanför Park Hotell, mot torget och stadshuset. De gamla husen till höger är nu tyvärr borta...


... och ersatta med 60-talets fula betong. Som synes har gatorna också anpassats till den mer frekventa bilismen.

Rosengatan

"Pepparkakshuset" där Nybergs Lödlampfabrik låg en gång i världen. Nyberg var en innovatör av stora mått som byggde flygplan och uppfann blåslampan (lödlampan). Nu har han ett torg uppkallat efter sig i centrala Sundbyberg.


Pepparkakshuset finns kvar och skymtar mellan träd och modernare hus på den nyare bilden. 

Tornparken

Parken på berget där vattentornet tornar upp sig på toppen. Tornet försåg de största delarna av Sumpan med vatten.


Här har det inte hänt lika mycket som på de andra bilderna. Träden har givetvis vuxit sig större så att grönskan blir mer påtaglig. Annars är det mesta sig likt här uppe (undantaget utsikten förstås).
Nu för tiden är detta ett populärt ställe för soldyrkare på sommaren. På vintern så skjutes här nyårsraketer av allmänheten - de flesta kommer hit så det kan bli väldigt spektakulära fyrverkerier.

Stationsgatan (nerifrån)

Kolorerat foto från väldigt länge sedan. Ingen gatubeläggning skymtar. Skulle gissa att bilden är från sekelskiftet.


Nu är här en gågata med det extremt fula "konsumhuset" till vänster. De flesta småstäder fick väl ett sånt här fult butikshus med parkering på taket under 60-talet

Stationsgatan (uppifrån).
Bilden är från 1930. Huset som syns allra närmast till vänster byggdes 1923 och tjänstgjorde som stadens mejeri. Men här var efter det också en karamellfabrik. Huset nedanför (till vänster om den parkerade bilen) var mjölkbutik på denna tid.


De enda hus som nu ligger kvar är just mejeriet och mjölkbutiken. Mejeriet inhyser idag en restaurang och en kommunikationsbyrå. Mjölkaffären är idag bostäder och en frisör. Den fula tunnelbaneuppgången har tillkommit hitom mejeriet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En sak som slagit mig när jag gått runt och letat efter de rätta vinklarna och vyerna för mina bilder - är att det är ibland svårt att "komma åt" eftersom det nu för tiden är en mycket grönare stad. Träden är fler och ymnigare och skymmer många möjligheter för att hitta den exakta vinkeln.
Men det måste ju ändå vara en positiv sak i stadsbilden.

 

/mazken