Varför Lesley Gore?

Hur kan det komma sig att vissa artister når igenom bruset, speciellt det egna filtret vi sätter upp? Det som gör att det känns som att de sjunger till var och en av oss?
Sedan jag var liten har Elvis varit en sådan inspirationskälla för mig men för några år sedan satt jag och slölyssnade på youtube och ramlade över You´ve come back med Lesley Gore.
Hur kunde jag ha missat den? Det var något i hennes röst som verkligen tilltalade mig.
Började forska i hennes öde och fann det fascinerande.

Från Wikipedia:
Lesley Gore, ursprungligen Lesley Sue Goldstein, född 2 maj 1946 i Brooklyn i New York, död 16 februari 2015 i New York, var en amerikansk popsångare.
Lesley Gore var en av de största kvinnliga popartisterna under det tidiga 1960-talet. Hon slog igenom som 17-åring med låten It’s my party 1963. På svenska hade Lill-Babs stor framgång med samma låt med titeln Leva livet. Den följdes av låtar som Judy’s turn to cry, She’s a fool, You don’t own me och Maybe I know. Typiskt för Lesley Gores låtar är att man får höra refrängen i början av låten. Texterna handlade så gott som alltid om tonårskärlek. Med tiden mognade hennes sound och med sin sista hit, California nights 
Under 33 år och fram till sin död hade hon ett förhållande med Lois Sasson”.

Lp Lesley_600

Hon ”peakade” kring 1964-65. Då var hon inte ens 20 år. Trots det var hon vad jag förstår aldrig bitter utan hade inget emot att sjunga sina gamla hits och en detalj jag gillade var att hon verkade njuta av livet och inte spelade mer än nödvändigt för att överleva. Även om det var något hon verkligen tyckte om att göra, sjunga och spela, värdesatte hon sitt privatliv och fritid.
Även om hon fick dölja att hon var lesbisk väldigt länge, de tidiga hitsen handlade mycket om ung kärlek, uppbrott från pojkvänner och tårar. Exempelvis är gråtande första Lp-n:s tema. Kanske inte helt enkelt att bryta sig ur det facket sedan. Dock hade hon en ”brottarhit” med You don´t own me 1964 som för tiden hade ett rätt vågat budskap. Den kunde mycket väl ha blivit etta på listan om det inte varit för att Beatles besökte USA i februari 1964 och I want to hold your hand knep förstaplatsen.

Lät mig inspireras av henne och gjorde Sweetie Pie from Tenafly som en hyllning.

 

 
Skånske Arne

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>