TV & Film i Veckan – 24 augusti 2019

tvochfilm

                                       den 24 augusti 2019

Idag är det Sofie Livebrants födelsedag. Denna fina sångfångare, låtpoet och sångerska från folkmusikkretsen kring Sofia Karlsson. Det var på Sofias härliga tredje album Visor från vinden som jag upptäckte Sofies musikaliska konster för första gången.

Jag kunde nästan inte tro att sådan fantastisk och poetisk musik fanns kvar i vår tid, på 2010-talet. Jag som har fått växa upp med stora amerikanska och engelska låtpoeter, med Beatles i min barndom, med Joni Mitchell, James Taylor, Bob Dylan, Neil Young, Simon and Garfunkel, Nick Drake och alla de andra, med Jacques Brel, Léo Ferré, Georges Brassens, Edith Piaf, Charles Aznavour, Reinhard Mey, Hermann van Veen och många, många flera väldig fina låtskrivare och sångare/sångerskor som skrev soundtracken till min, till vår ungdom.
Men tiden tog slut, musiken blev alltmer kommersiell och oftast själlös, och jag tyckte: ”Nu är du gammal, nu är väl all bra musik i din dåtid.”
Kanske det för er i Sverige låter roligt och svårt att förstå, men när man bor i Tyskland, även människor som jag som brukar vara välinformerad när det handlar om musiken, hade ingen aning om vad som hände i Sverige. ABBA, javisst, IKEA…nej, det är ju ingen band, Roxette, Harpo (minns ni vem som Harpo var? Kolla Moviestar på Youtube). Att Mando Diao och The Cardigans är svenska musiker visste jag inte förrän Mats berättade det för mig. Svensk folkmusik? Finns det överhuvudtaget ? (Jag och många av mina vänner växte upp med irländsk, skotsk, engelskt folkmusik och reagerade med begeistring på alla fina musiker). Jag anade att i Sverige några samer säkert sjunger gamla vaggvisor till sina barn och renar vid elden. Varför skulle Skandinavien inte har lite folkmusik också?

När jag upptäckte Sofia Karlsson på Youtube….det var nästan som i en dröm. ”Du måste vara lite nykter nu, det här kan helt enkelt inte vara sant, musik på Joni Mitchell-nivå….i Sverige? Och ingen här i Tyskland hade hört talas om henne? Ta det lugnt, du är mitt i en av dina starka önskedrömmar du brukar ha ibland och snart ska du vakna som vanligt…” Men jag begrep att det här var verklighet.

En vän lyckade hitta Sofia Karlssons Visor från vinden till mig i Malmö. Även om jag nästan inte förstod någon svenska alls, blev jag djupt berörd av musiken, av alla underbara låtar, av Sofia Karlssons underbart varma röst, av alla fina musiker som spelade med.

Sen, som sista låten på albumet, kom en visa som berörde mig djupt. Melodin var nästan overkligt underbart, någon spelade piano, väldigt vackert och kärleksfullt, lite som min far när han spelade för oss. Jag tittade på bild- och textbilagan till skivan, för jag var nyfiken på vem som skrivit den fantastiska, djupa melodin. Och där läste jag hennes namn för första gången. Sofie Livebrant.

Det finns musiker som alltid går vidare, söker nya utmaningar, är nyfiken på att spela med andra, för att utveckla sig själv. The Beatles har varit det, liksom Bob Dylan och Joni Mitchell. Sofie är likadan. Att följa hennes väg betyder att få åka med på fascinerande musikaliska resor, äventyr, överraskningar. Hon vann Grammis i Sverige för sina underbara Dan Andersson-tolkningar i samarbete med Sofia Karlsson. Hon gjorde underbara melodier till några av Emily Dickinsons och Karin Boyes dikter. Hon vågade skriva musik till Jeanette Wintersons prosa i Jeanettes roman Fyrvaktaren ( Lighthousekeeping ) . Till text som var skriven i långa meningar, och inte – som förut – på rim.

2017 släppte Sofie ett album med egna låtar, Secrets, som blev ett av mina mest älskade favoritalbum. Hon sjunger på svenska, engelska och även franska. Hon skapar klanglandskap mellan jazz, folk, impressionistiskt fransk chanson, afrikanska klanger och Joni Mitchell, tillsammans med några underbara musiker, bland annat med Sousou och Maher Cissoko, som spelar kora, en västafrikansk harpa, som spelas med två händer och som låter väldigt vackert.

Sousou och Maher spelar med på låten Vänd dig om, en uppmuntrande tröstevisa till en vän som känner sig svag och trött. Nu 2019 upptäckte Sofie en liten manskör på Sardinien, den italienska ön i Medelhavet. Kören heter Tenore su Remediu de Orosei och sjunger nästan meditativt, med härliga varma röster som harmonierar med varandra, lite som en gregorianisk kör.

I den här videon som jag vill rekommendera till er idag, berättar Sofie hur hon reste till Sardinien och sjöng tillsammans med kören. De spelade också in en ny version av sången Vänd dig om tillsammans. Fascinerande, tycker jag, en svensk-italienskt samklang, en meditativ sommarsång med en aning sardinsk medeltidsarom.

Jag delar Peter Wiréns fina ”mini documentary” med er på svenska, med italiensk textremsa, och båda versioner av Vänd dig om, även den från albumet Secrets, med Sousou och Maher Cissoko kora, Hal Parfitt-Murray sång, Dan Berglund akustisk bas, och Sofie själv förstås, som spelar gitarr och sjunger.

Vänd dig om från albumet Secrets

Spotify ger bara möjligheten att lyssna på hela albumet Secrets. Vänd dig om är den fjärde låten här, men jag rekommenderar varmt att lyssna på hela albumet. Sa vackert!

Sofie Livebrant Vänd dig om-Zirata in tundu_600
Youtubeversion
Spotifyversion

 

 

 

 
Den nya versionen som verkar vara en blandning av Sofies sång och en låt som heter Zirata in tundu, som förmodligen (förlåt, jag vet det inte helt säkert) är en sardinsk låt som Tenore su remediu del Orosei bidrar med i den här musikaliska omfamningen. Johan Lindström, den skicklige pedal-steel-spelaren och producenten som har skapat väldigt fin musik tillsammans med Sofie (och även med andra, som Rebecka Törnqvist till exempel) måste ha varit med på stranden i Sardinien, därför kallar Youtube honom i videobeskrivningen Johan Lindstrand (vet inte om ni i Sverige kan se Youtuben, så jag delar en Spotify-länk också). Jag tycker mycket om Sofies musik, men hennes fina pedalsteelklanger här låter kanske lite för mycket som Hawaii för mig. Men versionen är ändå jättefin tycker jag. Så det här är min lilla hyllning till en av de finaste sangfångare och sångerskor vi har just nu. Jag känner mig mycket tacksam att hennes musik finns i mitt liv. Så om ni hittills inte haft tid att upptäcka henne, finns en möjlighet nu. Min finaste gratulation på födelsedagen till underbara Sofie ”Live-strand” Livebrant . Låt oss följa med henne till Sardinien nu…..

Sofie Livebrant Sardinien minidokumentär_600
(Klicka på bilden för att se videon)

Raffael Otte

 

 

PS. Två fascinerande Youtubes här med Tenore su remediu de Orosei

PS 1_600

och

PS 2_600

DS.

 

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>