Tupptapperhet

Recension av Lars Winnerbäcks album Eldtuppen

Musikaliskt inte särskilt märkvärdigt eller nytt. Det är texterna som är den dyrbara lasten. Fattigt på personliga melodier som transporterar orden. Texterna färdas med kollektivtrafiken, inte med ett eget specialrenoverat och pimpat fordon. Med så skickliga musiker tror jag ändå det hade varit möjligt att göra musiken mer varierad och på så sätt förstärka texternas innehåll ytterligare. Utan att musiken hade behövt skymma texterna.

Några spontana tankar om den dyrbara lasten, texterna:

Tror jag hittar hem
Efter vägskälet kom tryggheten. Vilsenheten gick vilse och försvann. Med en ny inre kompass hittar man alltid hem, från vilken situation och station som helst.

Favoritcitat:
”vid skymning har jag öppnat, vid gryning har jag stängt”
”till vänster ligger Vättern, till höger sitter du”
”och det finns tid för flera sånger”

 

 
Paradiset
Mitt i ett förvirrat och skrämmande medialandskap. Bort från lögner, dunster och dimmor. Över morgondaggen, genom diset, mot solen, till paradiset. Bort från allmän förvirring, till det personliga paradiset.

Favoritcitat:
”allt kan betyda ingenting”

 

 
Eldtuppen
Ensamheten efter den torra sommaren på de dammiga vägarna längs de rökiga skogarna. Insikten om att inte längre illa fly, utan hellre våga fäkta, tupptappert.

Favoritcitat:
”jag kan inte kamma mig som tiden”
”kom hit och orka med mig”
”i en tid som gör sig bäst på bild”
”håll vårt flämtande ljus tänt”

 

 
Hur och vem och vad
Utblick över en kall och mörk värld. Hoppet finns i den enskilda människan som kan ta ställning, gå mot vinden, trotsa strömmen, bli en förebild. Civilkurage mot flockmentalitet.

Favoritcitat:
”du lever inte en gång till”

 

 
Skulle aldrig hända oss
Svårigheten att få ett par rytmer att gå i takt. Ett förhållandes förbannelse, att alltid behöva tassa på tå, för att inte trampa på tån eller göra övertramp.

Favoritcitat:
”vi vet var gränsen går, men inte när”
”vi var en sfär, vi var ett berg”

 

 
LW_Eldtuppen_600

 

 
När jag såg dig
Mötet som öppnade världen. Blicken som skärpte linsen. Oändligheten syntes, allt var möjligt, plötsligt. Världen var mycket större, Lasse, Lasse, liten.

Favoritcitat:
”jag gick, du kom och vi sågs”

 

 
Vykort från alperna
Ur ett turistperspektiv ser vi varandra tydligare. Charterbussen kan både backa, parkera och köra rakt in i framtiden, före oss. Som ett slags rekognisör.

Favoritcitat:
”vi fällde varsin tår, över våra unga, unga år”
”jag önskar att jag blev tvåhundra år, och du blev mer”

 

 
Precis det där
Främlingskap mitt i världen där alla försöker visa sin bästa sida, och bara den. Halva människor som gömmer skuggorna. Och på gatan finns bara skuggorna kvar.

Favoritcitat:
”den där gråa dimman som rullar in över taken, den är inte farlig, den vill bara hälsa”

 

 
Död och himmel
Saknaden efter en vän som lämnat in. Livet som ett tåg där passagerarna hela tiden skiftar. Åldrande som förädling. Hågkomster som smakar bättre och starkare med åren.

Favoritcitat:
”vi söker och vi rymmer och vi längtar”
”och fasaden som har spelat ut sin roll”

 

 
Stockholm i okt
Städernas stad inringat av ortsnamn. Hösten hostar förkylt. Intrycken mångsidiga och rika. Men gliporna in till vänskaperna är inte många, eller så döljs de skickligt.

Favoritcitat:
”Stockholm, häng av dig din tunga rustning ikväll”

 

 
Hymn
Reflektioner och minnen till en melodi som känns improviserad i nuet. Ett slags närhet uppstår, trots att minnesbilderna kommer långtifrån och längesen.

Favoritcitat:
”jag har varit ung och sen äldre, och sen yngre igen, för det känns ibland så, som om allting börjar om”

 

 

Mats Klasson

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>