Tallrik & Glas – 30 september 2017

TallrikGlas400

TG_Lena Mattsson_30 september 2017

Mat är grunden för vår överlevnad. Mat är kultur, olika kulturers kultur. En grillad grisrumpa smakar på ett sätt i villaområdet i Gävle och på ett annat vis på tavernan på en grekisk ö. Det är inte bara skillnad på temperatur och omgivningar, det är skillnad på gris och gris och på kryddor och kryddor och kockar och kockar. Också.

Viss mat är universell numera och smakar nästan lika vart än man äter den; en kebab är en kebab och en thaikyckling en thaikyckling nästan över hela världen. Nästan.

Men bara på Irland får man Irish stew!
Jag har inte djupforskat i ämnet men jag är trots det ganska säker på att det är så det är. Jag tror inte heller att något annat land serverar kokta grönsaker i den mängd som serveringspersonalen på en av Dublins tre tågstationer gör. Morötterna motsvarar min halvårskonsumtion. Och kålen går inte ned med bästa vilja i världen. Men stuvningen, fårgrytan är fantastisk!

Den är len och mustig på samma gång, den är lagad med kärlek. Men den kräver sin kvinna, detta är inget för nybörjare. Detta kräver 40 års lammätande i alla dess former och ett par omgångar grillad killing dessutom genom åren. 20-åriga jag skulle inte ens beställt det men 60-åriga jag är i mathimlen.

Jag återvänder gärna både till Irland och en omgång gryta till. But no thank you no carrots please.

Lena Mattsson

1 kommentar till Tallrik & Glas – 30 september 2017

 • Mats Klasson  säger:

  Olika och lika är mat,
  på all världens fat
  Irländsk stuvning på får,
  överst på menyn nu står
  Bara jag slipper morötter,
  krälar jag vid era fötter

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>