Kokböcker är barn av sin tid. Vissa blir mer tidlösa än andra. Pernilla Tunbergers Lördagsmiddagen, som gavs ut 1956, är en sådan tidlös kokbok, som fortfarande är användbar för modern matlagning. Hon besöker fransmän och amerikaner och lär av dem. Vi får veta att den huslige amerikanske mannen är en arbetsbesparande maskin utan like. Han kommer hem sent efter en efter svenska förhållanden orimligt lång hemresa och fixar drinken och snyter ungarna medan hustrun låter sig skämmas bort och ugnen klarar middagsmaten.
Från Frankrike kommer det här receptet:
Gör en vanlig omelettsmet kryddad med salt och peppar. Stek den. När den börjar bli färdig täck ytan med strimlad, vanlig grönsallad så det ser lite lagom ut. Lägg rensade räkor på den skönt, gröna bädden. Strö lite riven ost över det hela och lägg lock på pannan en knapp minut. Salladen hinner slakna lite och räkorna blir genomheta. Pernilla Tunberger lovar att detta blir en lunch att minnas.
Paisley
Han fixar sin drink,
hon är mera flink
Blir båda mätta
av fransk omeletta?