Tallrik & Glas – 24 juni 2017

TallrikGlas400

Mina smakminnen i ABC-form

AMBRIX
Glass i halvliterspaket, randig med smak av choklad, jordgubb o päron. Man delade med sin kompis, skar helt enkelt paketet på mitten med en kniv, stoppade en sked i varje del och njöt.

BLODKORV
Min absoluta favoriträtt som barn, med mors lingon, någon enstaka gång, hör och häpna, med sirap.

CITRONVAND
Min prototyp för lemonad. Man fick den i Danmark och på båtarna i Öresund.
Läskigt gul!

DANBO SKOLOST
Eftersom jag växte upp i Malmö, handlades mycket mat i Danmark, och vi hade alltid skolost i kylen. Jag var avundsjuk på mina kompisar som fick herrgårdsost och Port Salut. Dock har jag smakat på Danboost i vuxen ålder och konstaterat att den är mycket läcker.

ETTÖRES
På 50- och 60talet kunde man köpa ettöres godis, favoriten var salta kaninlortar, men det fanns många sorter. Man köpte en liten påse för femtio öre, eller när man slog på stort, 1 krona.

FRALLOR
Man åt dem på stranden soliga sommardagar och jag kan komma ihåg hur det krasade i tänderna när vallmofröna blandades med sandkornen som man oundvikligen fick i munnen.

GRUYERE
Denna ost kom jag inte i kontakt med förrän i på 90-talet, men det var verkligen kärlek vid första ögonkastet, kom ihåg att vi köpte mycket med oss hem då, nu kan man köpa den här lite varstans.

HUSMANSKOST
Vardagsmaten man åt som var vällagad och god! Köttsoppa, salt sill, kokt torsk, bruna bönor, hackebiffar och mycket mera.

I
Italiensk glass och sorbet!!,smakade första gången i Tyskland.

JORDGUBBAR
Från midsommar och en månad framåt åt man solvarma jordgubbar med mjölk varje dag till efterrätt. Mmmm!

KIN LONG
Malmös bästa kines besökte jag och några körskolekompisar direkt efter vi kört upp och klarat vårt körkort. Det här var 1969, och fortfarande äter man fantastiskt god pekinganka här.

LAMLOISE
Trestjärnig Michelinkrog i närheten av Beaune, där jag åt tillsammans med man och några vänner på min 40-års dag. Vilken mat! Såg ut som konstverk och var verkliga sensationer i munnen.

MARABOU
Enkronas choklad, jag undrar idag om kakan blev mindre och mindre eller om den verkligen höll samma pris år efter år. Pappret var gult, lite rött och guld med Marabou i skrivstil. Två betande kor fanns också på bilden.

NICKEL
Biogodiset nummer ett, gammaldagsblandningen gillade jag bäst.

OBOY
Dök upp någon gång under min barndom. Barnvänlig med mycket socker i, men det tänkte man ju inte på då.

POMMES FRITES
Antagligen mitt första matminne, jag var 4 år. Familjen firade påsk i Holland, och på en strandservering i Scheveningen smakade jag pommes frites för första gången!

QUICHE LORRAINE
Denna ost- och skinkpaj var väldigt populär i slutet av 60-talet. Åt den på Kockska krogen i Malmö.

RAGUSA
Det här är också en danmarksvän, köptes på båtarna, och vi brukade få en sådan efter middagen, chokladbit med nougat och nötter!

SHERRYSILL
Gör jag sedan många år varje påsk och jul!!!

TE
Jag lärde mig dricka i England på 60-talet. Nyttjar det likadant nu, starkt ”English breakfast” med riktig mjölk.

UTFLYKTSDRICKA
Läsk fick man inte ofta, men när vi åkte på utflykt till Abónnerad (med betoning på o) fick jag hallonlemonad med mig. Blå etikett med ett stort rött hallon.

VIOLTABLETTER
Också en favorit från barndomen, men till skillnad från mycket annat kan jag fortfarande ibland köpa en liten ask och stoppa i mig.

X-MAS PUDDING
Denna engelska klassiker smakade jag där en jul. GOD!

YORKSHIREPUDDING
Min engelska pojkväns föräldrar bjöd stolt mig på denna mycket engelska rätt men som mycket annan mat därifrån är det ingen höjdare! Ett minne dock!

ZOLTAN
Egentligen restaurang HUNGARIA i Malmö, med sitt berömda konstnärsvin, slattarna som serverades till oss fattiga studenter.

ÅL
Nyrökt på julbordet var det en självklarhet då, i barndomen!

ÄRTSOPPA
Det absolut värsta jag vet! Jag kunde inte äta timjan förrän jag fyllt trettio, för det påminde mig om smaken/lukten av soppan.

ÖRESUNDSBÅTARNA
Fanns ju från Dragör, Malmö, Landskrona och Helsingborg, och överallt hade de danska smörrebröd. Jag föredrog rostbiffen.

Karin Sandgren

3 kommentarer till Tallrik & Glas – 24 juni 2017

 • Mats Klasson  säger:

  Ost och choklad, gott till varje mål
  Ärtsopp en mara, bou, bou, bou.
  Vand och blodkorv, sherrysill och ål
  Smaker har listats, Oboy, Oboy, Oboy

  • karin  säger:

   Du är en fena på verser!

   • Mats Klasson  säger:

    Tack!

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>