Tallrik & Glas – 14 oktober 2017

TallrikGlas400

Vid något tillfälle läste jag Lydia Davis bok Jag har det rätt bekvämt, men skulle kunna ha det lite bekvämare. Hon är inspirerande, men svåröverträffad och det är lätt att ta till sig hennes iakttagelser. I en av sina betraktelser skriver hon:
”Sista gången jag åt ute ensam var på en restaurang, som jag hamnat på för att det inte fanns några alternativ.”

TG_Paisley_14 oktober 2017a

Det är något fängslande med Lydia Davies tankevärld. Berättarjaget äter en spjutfiskkotlett och redan där är jag förlorad. Spjutfisk har jag aldrig någonsin hört talas om. Servitrisen berättar att kocken gärna vill veta vad gästen tycker om fisken. Den är lite seg, men gästen berömmer örtsåsen och ber att få ta med sig grönsakerna som blivit över hem. På tallriken finns paprika och zucchini. Gästen får veta att få äter grönsakerna och tänker på kocken som gång efter gång sorgfälligt tillreder det som aldrig blir ätet.

TG_Paisley_14 oktober 2017b

Jag försöker föreställa mig själv på en restaurang som man väljer för att det inte finns några alternativ. Framför mig ser jag landsortspizzerior och småstadens kinakrogar, eller kanske ett snabbmatsställe längs motorvägen. Sist jag åt på ett ställe för att jag saknade alternativ, var på en pizzeria i Skåne. Det var när vi hämtade valpen. Men då var jag inte ensam. Det var en familjeutflykt. Pizzerian var belägen i källaren till en äldre fastighet. I hörnet fanns en liten scen, för en lokal trubadur. Vid bardisken satt en man som skulle kunna vara stilig, medelålders, rosa skjorta, snaggat hår, halskedja. Han drack eftermiddagens första öl och personalen kände honom väl. Pizzerian skulle jag inte rekommendera, trots de trivsamma källarvalven. Det finns säkert fler i staden där vi stannade och rastade, men vi hann inte leta just då. Vi skulle till kenneln och vi var redan något försenade.

Paisley

 

1 kommentar till Tallrik & Glas – 14 oktober 2017

  • Mats Klasson  säger:

    Maten blir ibland kanske inte sund
    Mindre god var kotletten från fisk med spjut
    När vi skulle hämta vår nya hund,
    hittade vi en landsortspizzeria till slut

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>