Tallrik & Glas – 10 juni 2017

TallrikGlas400

 

Kocken och kryddningen
Ibland äter vi på Stadshotellet i en av grannkommunerna. Det är vanligvis en kär utflykt. Senast vi var där hade restaurangen en ny kock. Det kändes på kryddningen. Den medelålders rödlätte mannen, som genomsvettig och utmattad, brukar komma ut för att se till buffén, var inte där. Han har en förmåga att göra rotmos och fläsklägg till en av de godaste rätter man ätit. Inte heller den bosniska servitrisen, som älskar hans osso buco, tjänstgjorde. Jag förstår att en kock inte kan tjänstgöra 7 dagar i veckan, 52 veckor om året, men när jag tog för mig av buffén saknade jag honom.

På väggarna i matsalen brukar ägarna låta amatörkonstnärer hänga sina målningar. Målningen närmast mig föreställer en kör, vars medlemmar påminner om vedträn med stora munnar. Körledaren ser ut som den halkat på en isfläck.
-Du har tur du, säger jag till sällskapet. Du kan titta på mig, istället för målningarna. Sällskapet tittar på målningarna.

Gästerna vid bordet bredvid diskuterar materialval i en nybyggd lägenhet. Jag försöker lista ut deras förhållande till varandra och gissar på pojkvän och flickvän och en föräldrageneration. Både pojkvännen och flickvännen liknar den äldre mannen, men jag tror inte de är syskon. Jag tuggar på en bit fläskfilé. Enligt en skylt på buffén ska den vara baconlindad, men något bacon lyckas jag inte hitta.
-Vi åt en sådan god ost häromveckan, säger flickvännen.
-Det var verkligen en fantastik ost, säger pojkvännen.
-Tyvärr har vi glömt vad den hette, säger flickvännen.
-Men det var verkligen den godaste ost vi ätit.
-Nu är det visserligen flera veckor sedan ni köpte osten, säger mamman. Men om ni går tillbaks till affären och berättar om osten, så kan de säkert hjälpa er om osten nu var så fantastisk.
På mammans tallrik ligger en halvsmält brie.

Vi går därifrån med en känsla av förgänglighet. Maten var inte så vällagad som den brukar vara. Kanske återvänder vi hit, kanske börjar vi leta efter en ny favoritrestaurang.

Paisley

 

1 kommentar till Tallrik & Glas – 10 juni 2017

  • Mats Klasson  säger:

    Vedträskör närmaste vy
    Smakerna är nu helt andra
    Stadshotellskocken är ny,
    är det honom man ska klandra?

Lämna en replik Stäng svar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>