Tallrik & Glas – 1 juli 2017

TallrikGlas400

 

Vad jag lyckats lära mina barn om matlagning
Hur bra är man på att föra över sina matlagningskunskaper till sina barn? Vilka förutsättningar ger man dem att lyckas i köket som vuxna? Visserligen kan det sägas vara en delad börda med skolan, som gör vad den kan i form av ämnet hemkunskap. Men som förälder har man ett extra ansvar.

För några år sedan beslöt jag att genomföra ett matexperiment med mina 4 barn – med högst blandat resultat.

De hade skollov medan jag jobbade. Så mellan måndag och torsdag fick de varsin dag att ansvara för kvällsmålet, efter eget huvud. Maten skulle serveras klockan 18 och budgeten var 100 kronor, alltså 20:- per kuvert. Det var förutsättningarna.

TG_Bosse Freij_A__1 juli 2017

Yngsta dottern, då 11, inledde, och serverade ugnsbakad lax med kokt potatis och citronsås. Dessutom garnerad med grönsaker. Hon fick högt betyg för smak och konsistens – men minus för försening på 30 minuter och kraftigt överdragen budget.

Äldsta sonen, 17, bjöd på stekta köttbullar – från Findus – och pommes frites. Han höll sig med god marginal inom budget, men den kulinariska upplevelsen var tämligen mager.

Det skulle dock bli torftigare. Äldsta dottern, 16, serverade stekta fiskpinnar och pasta – tillika med snålt tilltagna portioner! Total inköpskostnad stannade under 30 kronor (!), men ingen blev riktigt mätt.

Yngste sonen, 14, hade goda förutsättningar att knipa åtminstone andraplatsen – men uppvisade tyvärr ett klent intresse för tävlingen. Efter diverse uppmaningar gav han sig försenad iväg till butiken för att handla – och serverade oss sedan polarkakor och skivad rökt skinka. Mackorna fick man förfärdiga själv! Okej, även här hölls budget med god marginal, men det är tveksamt om förtäringen kan klassas som en måltid, snarare ett mellanmål. Om jag minns rätt fick kvällen räddas av ett strandhugg på den lokala pizzerian.

Resultat: Yngsta dottern avgick med segern, inte minst för att hon var den enda som serverade sås och grönsaker.

TG_Bosse Freij_B__1 juli 2017

Trots denna erfarenhet har jag upprepat experimentet ytterligare en gång. Även denna gång vann yngsta dottern, nu med en komposition av fiskpinnar, röstikroketter – och brunsås (!). Vad övriga serverade minns jag inte.

Jag får nog konstatera att jag nog inte har lyckats särskilt bra med att överföra intresse för matlagning till mina telningar. Däremot har jag en systerson som jobbar som kock!

 

Bosse Freij

2 kommentarer till Tallrik & Glas – 1 juli 2017

 • Mats Klasson  säger:

  Om man budget ger
  för att få maten,
  vi på bordet ser
  vitt skilt på faten

 • Ethel  säger:

  Riktigt underhållande att läsa.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>