Kom just att tänka på den sommaren när jag var liten och vi på landet helt oförhappandes fick översvämning på tomten. Orsaken var en tilltäppt rörsnutt som gick under vägen för att leda krondikets vatten vidare. Kombinerat med hällregn blev det så att vi vaknade upp med ”strandtomt” en morgon. Pappa byggde oss en flotte av en gammal resårsängbotten och tomma dunkar. Hela dagen paddlade vi runt i vår ”sjö” innan någon drog ur proppen och vår fotbollsplan åter blev synlig. (mazken)
Mina somrar på 60-talet med mormor och morfar i Hyllinge minns jag gärna. Hur jag plockade bigarråer från garagetaket och hur jag byggde minigolfbanor av överblivna bräder och träskivor. Som jag minns det sken alltid solen – och jag vann alltid i minigolfen. (Bosse Freij)
När jag var liten tillbringade vi ofta somrarna hos min farmor. Hon bodde i en stuga strax utanför Vetlanda, vid en sjö som heter Lindåssjön. En sommar fångade jag en gädda. Den trickfotograferade (hängdes upp i en fiskelina, och jag ”höll” i den ganska långt bakom) vi så att den såg JÄTTESTOR ut. Kompisarna hemma skulle bli imponerade var planen … (Lars Ahlinder)
Jag sprang med bar överkropp hela sommaren, var snaggad och åt filibunk till frukost. Sommarmorgnarna hade en djupblå, molnfri himmel, dagg i gräset och en känsla av oändlighet över sig. Sen var det höhässjning på fäladen och skulle det komma en regnskur skulade man inne i hässjan. (Mats Klasson)
Ett minne som kommer till mig just nu är det här: Jag var 7 år och min familj och jag hade ätit på en fransk restaurant i närheten av Paris under en frankrikeresa. Efter maten frågade jag min far, om jag kanske kunde få en av de härliga äppelkakor restaurangen lagt upp tillsammans med andra kakor bredvid entrén. Min far sa: ”Självklart. Bara gå dit och peka på en kaka du vill ha (jag pratade ju ingen franska än), och sen peka på vårt matbord med ett varmt leende, och sen hämtar de kakan åt oss. Jag gjorde som min far hade sagt, och verkligen, de förstod vad jag menade och levererade kakan till vårt bord snabbt. Det gjorde mig lycklig förstås och jag tog en stor bit med min gaffel och började äta. När kakan berörde mina tunga, var jag tyvärr tvungen att spotta ut allt igen (ingen tittade för jag var ju ett barn, men det var liksom väldigt pinsamt till mig). Mina föräldrar frågade, vad som var konstigt med kakan. Jag svarade att kakan smakade inte alls som vår äppelkaka hemma. Min far smakprovade kakan och sa med en roligt leende: ”Jo, dom har gjort kakan med alkohol, möjligtvis Grand Manier, i Frankrike brukar man oftast tillfoga alkohol till kaka, även till kaka för barn. Men kakan smakar ju härligt”, sa han och forsättade äta. Jag protesterade lite, så han gick och beställde en äppelkaka utan alkohol till mig, och jag minns att han även pratade franska. (Raffael Otte)
Massor av sådana.
Tänker nu särskilt på ’den blomstertid nu kommer’ och hur den blir allt mer berörande
och betydelsefull, ju äldre jag blir. Från 4 klass sådär, fnissade man bara och önskade att det äntligen skulle ta slut, men nu efter skolan igen, är det fint att få se min son på skolavslutning och höra den visan…
Den och sammanhanget betyder verkligen sommar. (Henry Bronett)
Sommaren 1970 när jag och min dåvarande pojkvän liftade genom Europa ner till Spanien. Med tunga ryggsäckar på ryggen vandrade vi länge och mycket innan någon bil stannade. Men alltid var det någon som bromsade in till slut och vi fick åka med en bit. De flesta ville prata, tyckte om sällskapet. Det var verkligen ett spännande äventyr för mig som var arton år och som bara hade varit utomlands en gång tidigare, språkresan till Bournemouth i juni 1968 (om jag räknar bort Danmark). Många olika typer mötte vi förstås. En tysk kille i trettioårsåldern med en gammal Folkvagn sa att han var filmregissör. Han körde oerhört fort på Autobahn samtidigt som han halsade ur en flaska Vodka. Efter ett tag slutade hans bli att funka (som tur var). Vi tog tåget alla tre. En annan, en äldre man körde en liten lastbil. Det fanns bara ett enda säte. Fram. Dumt nog satte jag mig bredvid honom. Han sa nästan ingenting, men, milt sagt, besvärade mig. Vi bad honom stanna så att jag och min pojkvän kunde byta plats. Vi ville trots allt åka med. Med honom skulle vi komma ovanligt långt. Efter ett uppehåll för lunch där han drack en hel del vin blev han mycket mer pratglad. (Ethel Hedström)
När jag var liten var vi ofta vid sjön, så doften är insjö och pors är starkt förknippad med barndom för mig. (Paisley)
Jag minns alltid cykelturerna från Ö Klagstorp till stranden när jag var 10-13 år. Varje sommar var jag hos mina morföräldrar och varje dag cyklade jag de 6 km till stranden. Förbi rapsfält och sädesfält, genom grusvägar kantade av pilträd, till ljudet av gräshoppornas symfoni. (Rickard Miletic)
Minns när vi åkte hölass om somrarna, jag, min tvillingbror och vår kusin. Jag älskade det. (Oskar Rickardsson)
Jag minns sommaren 1994 som extra bra. Varm, och vi tittade på VM i fotboll på nätterna. Var det inte då de visade Stephen Kings Det också, som miniserie? Jag var så rädd att vi fick stänga av ljudet i sista avsnittet… Och så hade vi sommarstugan för oss själva nån dag. Jag var tretton. Vi åt råa mamma scans köttbullar och drack jordgubbssaft till lunch, lyssnade på Lisa Ekdahl och vattnet var spegelklart när vi dök från flotten. Jag minns det nog i ett skimmer, men vi låter det vara. Det är fint med skimmer. (Lina Arvidsson)
Inte mamma scans längre, eftersom jag inte äter kött. Om det är riktigt varmt är det nog matig sallad som härskar. Jordgubbssaft är fortfarande gott. (Lina Arvidsson)
Den absolut godaste sommarmaten jag vet är matjessill och färskpotatis. Det skulle jag kunna äta dagligen under säsong. Kall, överbliven färskpotatis äts med fördel med smör och en klick kaviar. (Paisley)
Det som faller mig in. Mest vatten blir det dock i drickväg. (Rickard Miletic)
En kall öl när solen gassar är en bra kombination tillsammans med en medhavd kycklingsallad med fräscha grönsaker. (Bosse Freij)
Gärna grillad lax, limesås och rosévin eller matjessill, dillmajonnäs, färskpotatis och en öl. (Ethel Hedström)
Förutom glass så sitter det aldrig fel med en kall bira eller ett glas ”dagens” (vitt vin och sockerdricka). Midsommarsillen med gräddfil och gräslök tillsammans med den nyuppgrävda färskpluggen samt en Aalborg – det är ett absolut måste. (mazken)
Potatissallad blir det nog mer av på sommaren. Unnar mig också mer glass och apelsinjuice med isbitar i. Annars intages det mesta precis som resten av året. (Mats Klasson)
Smultron och flädercider, fast inte samtidigt! (Lars Ahlinder)
Så mycket glass som det bara är möjligt (eller omöjligt!) och vatten är nog den bästa drycken. Eller en kall Cola. (Oskar Rickardsson)
Vi här i Tyskland har ett sätt att blanda fruktjuicer eller vin med mineralvatten som bubblar. Vi kallar det Schorle. Man kan köpa eller beställa den färdig, eller blanda själv, så man kan bestämma om man vill ha mycket mineralvatten med juicen, eller bara lite. Väldigt populärt här på sommaren… (Raffael Otte)
Är det varmt ute, helst sallader med kall kyckling, kokt lax, färska grönsaker, gärna med oliver och fetaost.
Dricker gör jag en gazpacho liknande blandning, på 1. citron, gurka, selleri, persilja, ingefära och gurkmeja (efter behag) som ’zappas’ och sedan spädes med kallt vatten, eller drickes som en shake. (Henry Bronett)
Den består mest av fåglalåt. På sommaren blir det sällan lyssning i lurarna eftersom jag hellre tar till mig naturens egen musikaliska kavalkad. (mazken)
Det är inte så att jag är någon stor Gessle- eller Ledin-fan. Men visst har dessa två satt fingret på den svenska sommaren med ett par oförglömliga alster. När jag hör Juni, juli, augusti eller Sommaren är kort slår jag alltid takten lite extra. (Bosse Freij)
Dixieland. (Lars Ahlinder)
Har nog ingen särskild. (Lina Arvidsson)
In the summertime med Mungo Jerry,
Summer in the city med Lovin’ Spoonful,
The House of the Rising Sun med The Animals,
Riders on the storm med The Doors
Bad Moon Rising med Creedence Clearwater Revival
Ain’t no Sunshine med Bill Withers
Inga inspelningar med andra band gills! (Ethel Hedström)
Precis som Ethel, Mungo Jerrys In the summertime (som i mina tonår alltid spelades i radio i månadsskiftet maj-juni när det var väder att börja äta lunch på balkongen). Ett album som jag alltid förknippar med sommaren är Pink Floyds Wish you were here, säkert för att jag första gången lyssnade på det under en hel sommar. (Mats Klasson)
Jag föredrar nog tystnaden, att andas in sommaren med alla sinnen, även hörseln. (Oskar Rickardsson)
Skriver mycket nu. Så helst inga störande rytmer. Då kommer jag av mig.
Men vilar gärna till Barockmusik just nu. Gruppen ”Rebaroque” har tjänat som stor inspiration! (Henry Bronett)
Svårt att säga, för jag lyssnar på musik året runt utan att ha någon speciell sommarmusik egentligen. Musik som låter extra fantastik på sommaren är reggae, till exempel, Bob Marley, eller musik från exotiska länder, indiskt sitarmusik t ex. Två av mina stora favoriter från Sverige och Senegal är ju Sousou och Maher Cissoko, de låter också härligare på en varm sommardag. (Raffael Otte)
Svensktoppen. Nåja. Av någon anledning så brukar det vara svensktopp på radion när vi är på sommarutflykt. Förra sommaren var det f ö mycket Winnerbäck – Granit och Morän, så den har blivit en sommarlåt för mig. (Paisley)
Winnerbäck, Lundell och country. (Rickard Miletic)
Att, när den där fina heta sommardagen äntligen infinner sig, åka till Havstenssund i norra Bohuslän och bada och solbada på varma klippor. Givetvis har vi picknickmat med oss. (Ethel Hedström)
Besök på Fredrikstals friluftsteater är ett måste varje sommar. (Lars Ahlinder)
Egentligen har jag ingen sommartradition utom att resa igenom Sverige och till Stockholm med min kära vän Mats Klasson. Det här blivit en underbar tradition för mig, och jag tror för honom också… (Raffael Otte)
Förutom midsommarsillen (alltid på riktiga midsommarafton) så blir det nog mest som det blir – dvs lugnt. (mazken)
Har nog ingen speciell sommartradition. (Oskar Rickardsson)
Nej egentligen inte, om än kanske att jag ofta börjat sitta i parken under ett träd och skriva, så långt nu batterierna vill räcka. Här skrev jag min första kapitelbok för barn. Trädet som min son kallade ”guldträdet”, är en kopparbjörk och skänker båd skydd mot regn och svalkande skugga mot solen. Kanske kan det kallas en tradition? (Henry Bronett)
Nej, ingen speciell. Tar gärna dagen som den kommer. (Paisley)
På senare år har det allt mer blivit en tradition att se på sommarteater. I Nordvästskåne finns mycket att välja bland; Fredriksdal förstås, men även Hembygdsparken i Ängelholm ger bra uppsättningar inom den lättare underhållningen. Och jag har under flera år sett Bruksspelet i Klippan med stor behållning. (Bosse Freij)
SläktMästerskapet i kubb, som årligen hålls runt nationaldagen. (Rickard Miletic)
Numera invigs sommaren så gott som alltid med cykeltur till Hagstadstämman, första lördagen i juni. Till midsommar har jag en lite äldre tradition: att lyssna på Åsa Jinders nyckelharpsmusik – och en bara ett år gammal tradition: att på midsommarafton se Ingmar Bergmans både roliga och vackra film Sommarnattens leende. (Mats Klasson)
Vi är ett gäng som hyr en stuga en vecka för att skriva, sedan några somrar tillbaka. Det är en bra tradition. Och så brukar jag vara i familjens sommarstuga lite, släktumgås. (Lina Arvidsson)
Det är väl typ det ovan nämnda. Skriva en del, vara ledig en del, jobba på Ica en del
Sedan får vi se. (Lina Arvidsson)
Att ta vara på den. (Oskar Rickardsson)
I midsommartid flyger vi till Portugal. Vi ska reka. Har planer på att flytta dit vintertid om några år. Hyra lägenhet någonstans norr om Lissabon. Har aldrig varit där så det blir en ny erfarenhet. När vi kommer hem blir det tre veckor på vårt lantställe i nordöstra Bohuslän. Ser mycket fram emot det också. Skönt att gå och loda, skriva, läsa böcker och laga god mat. (Ethel Hedström)
I slutet av sommaren blir det en semesterresa till Cypern med älsklingen. En vecka med sol, bad och avkoppling. Innan dess bär det av till Karlstad, som jag aldrig har besökt tidigare. Jag ska dit med delar av revygänget; Helsingborgsrevyn ska nämligen vara med och tävla i revy-SM, för första gången. Bidraget är en sketch från undertecknads penna. I år arrangeras SM alltså i Karlstad, och jag ser fram emot några roliga och spännande dagar i Värmland. (Bosse Freij)
Jag hoppas att Mats och jag ska ha en trevlig vecka i Stockholm i juli…. (Raffael Otte)
Jag vill besöka en nationalpark. Om det blir av, vet jag inte, men jag har det som målsättning. (Paisley)
Konsert med Guns n’ Roses i juni, resa till Kalmar där min bror bor, resa till Skåne efter fem års frånvaro. (Rickard Miletic)
Skriver. (Henry Bronett)
Ta det lugnt och njuta av tillvaron. Troligtvis ska jag åka och besöka ett nytt barnbarn någon gång i augusti – då han förhoppningsvis tittat fram. (mazken)
Troligen min allra sista semester i år (eftersom jag hoppas kunna sluta förvärvsarbetandet i slutet av året). Inplanerat är en knapp vecka i Stockholm tillsammans med vår tyske Kafé K-medarbetare Raffael. Där blir det bl a konsert med Laleh & Lisa Ekdahl. Hemma kanske några cykelturer. För övrigt ska jag ta det ovanligt lugnt i år, kanske läsa mer böcker än vanligt. (Mats Klasson)
Vi ska hyra en stuga i Blekinge en vecka och ta med vårt (och enda) barnbarn dit, en kille på 6 år. (Lars Ahlinder)
Lämna en replik