Förutom djupdykandet i Kafé K-arkivet efter faktapärlor, fanns även en kreativ uppgift i varje av de sju omgångarna. För att så många som möjligt ska få ta del av dessa har jag nu samlat ihop de bästa kreationerna här nedan. I ett par fall, där det fattades kreationer, har jag själv i efterhand försökt att bidra. Det gäller min önskefestival och intervjun med Pippi Långstrump. Men vi börjar med de tävlandes bidrag.
En mening i omgången Blandat, som man kunde fiska upp ur en soppa med ingredienser som Ebba Forsberg, Dan Viktor, Lisa Ekdahl och Ola Magnell, var ”Mot alla odds”. Tomas var kreatör.
Litteraturomgångens kreativa uppgift var att skriva en limerick med Luleå i. Bosse Freij lyckades med konststycket att hamna i Uppsala….. Kanske vajsing med GPS:en? Hursomhelst blev det en alldeles förträfflig Uppsalalimerick:
En nöjesmogul från Uppsala
några utgifter ej ville betala
Inga stolar han hyrt
”Nej, det blir för dyrt
Det här är ju en stå-upp-gala”!
Någon som känner sig kallad att fylla Luleålimerickluckan? I så fall är det bara att skicka in den till Kafé Ks redaktion så kommer den att bli publicerad.
Ett brädspel skulle skapas av de tävlande i omgången Tävlingar. Genom att återanvända ett schackbräde kunde Bosse Freij hitta på och presentera spelet Propp. Se regler nedan.
När det var dags för omgången Resor skulle man nämna endast fem saker att packa ner i en resväska och sen även ange resmålet.
En resa i antirasistisk anda skulle mazken göra:
”Jag skulle resa till det bäst bevarade koncentrationlägret.
I resväskan skulle jag packa ned Jimmie Åkesson, Marine Le Pen, Heinz-Christian Strache, Krisztina Morvai och Nilolaus Michaloliakos.
Där skulle de få sig en historieutbildning i hopp om att det skulle ge verkan…”
Eftersom det var högaktuellt med fotbolls-VM i Brasilien, styrde Bosse Freij kosan dit:
”Jag skulle resa till Copacabana, den världsberömda stranden i Rio. Jag skulle ta med mig:
Badbyxor
Fotboll
Brasiliansk flagga
T-shirt med texten “Sweden 1958 – Brazils First World Cup”
Bok (på portugisiska) om Kristusstatyn med text om att fundamentets betong kommer från Skåne – precis som jag.”
Med en konstnär och en serietecknare bland de tävlande kom det in ett par bra bilder på temat ”eftermiddagsfikat” i omgången Konst. Det mullrar konflikt i personalmatsalen i Bosse Freijs teckning och mazken lyckades fantastiskt bra med att i en och samma bild få in både kaffebrickan och sin egen teckning av den. Man kan känna doften av både blyerts och kaffe.
mazkens eftermiddagsfikafoto och -teckning
Ingen av de åtta föreslagna intervjuoffren fick något besök under tävlingen Sommardyket 2014, fast de alla tagit ledigt och satt och väntade. Jag försöker nu, efter bästa förmåga, att lugna upprörda känslor hos en av dem.
Intervju med Pippi Långstrump
Villa Villerkulla ligger i solsken. En åskskur har lämnat efter sig några pölar vatten under sockerdricksträdet.
Lilla Gubben står på verandan. Alla fönster är stängda.
-Jaså, det kommer någon till slut? är den replik jag får när hon öppnar dörren. Hon försöker dölja sin surhet så gott det går.
Här var det svalt och skönt inne. Har du AC?
Nej, jag bara stänger alla fönster när det är varmt ute. Det håller värmen ute.
Var är herr Nilsson?
Jag kommenterar inte den typen av frågor.
Vad jag hoppats vara en fråga som skulle mjuka upp den tryckta och tvära stämningen, hade helt motsatt effekt. Hon blev ännu mer på sin vakt.
Vad anser du om snusets vara eller ickevara? Du sade ju en gång att ”utan snus försmäkta vi på denna ö”.
Även om jag fortfarande ser ut som jag alltid gjort, eftersom jag aldrig ville bli stur, kan det hända att jag i viss mån ändrat uppfattning i frågan.
På vilket sätt?
När jag fällde det berömda uttalandet, ansågs snus väl vara ett slags vuxengodis. Och länge ansågs snus vara ett lägre trappsteg i nedtrappningen från det farliga rökandet. Men gift är gift, om än i runda dosor.
Tycker du att du är snusförnuftig?
Snusförnuftig, lillgammal, en vis själ i en ung kropp, kalla det vad du vill. Även om man inte växer kroppsligt, är det fortfarande svårt eller omöjligt att inte växa själsligt. Även om en del dumokrater på sistone verkar ha hittat någon medicin som gör att de inte kan lära sig mer.
I Ebba Grön sjunger Thåström i låten Vad ska du bli? , ”fortsätt och fortsätt va’ rebell”. Har du fortsatt att vara rebell?
Thåström? Thåjaja, håhåjaja, javisst ja, ja. Har varken blivit bankdirektör eller reseledare. Inte veterinär och inte förskollärare. Ej heller konståkare eller förnuftig författare. Jag tar dagarna som de kommer. Gör som jag vill. Så länge gullpengarna räcker. Blir fortfarande ilsk på orättvisor. På att de stora och starka sätter sig på de små och svaga. Är det att vara rebell, så är jag det.
Du var ju starkast i världen. Är du det fortfarande? I så fall hur använder du din styrka?
Tänk för att jag är det! Har inte deltagit i något styrke-VM så jag vet egentligen inte. Men ingen har någonsin visat sig starkare. Jag böjer fördomar tillrätta och lyfter tunga frågor när jag tycker att det behövs. Använder styrkan till något konstruktivt, inte till något våldsamt.
Vad drömmer du om att göra?
Att göra fler ballongfärder med Tommy och Annika. Vi har faktiskt planer på att utforska hela världen. Om de nu får lov för sina barn att ge sig ut på såna äventyrligheter.
Jaså, är Tommy och Annika så gamla nu? Det är bara du som aldrig blir stur?
Ja, en dag får vi nog vinka adjö till varandra, men än finns tid till de där ballongfärderna. Det drömmer jag om.
Blir det några tårtkalas nu för tiden?
Njaaaooo, tårtkalas och tårtkalas. Det finns väl inga kafferep nuförtiden, eller sju sorters kakor heller för den delen. Men tanten ska visst vara på väg tillbaks. När hon är tillbaks, kanske hon bjuder mig på tårtkalas.
Åks det till Söderhavet på semester?
Sen pappa klättrade upp i kokospalmen och flög iväg till mamma, har det inte varit lika roligt att åka söderut. Men alla vänner därnere kommer ofta hit. Då blir det fullt hus, må du tro. Men någon drottning vill jag inte vara, de kan vara presidenter själva, tycker jag.
Jag försöker se mig om i Villa Villekulla efter spår efter Herr Nilsson, men inget tyder på att han är kvar. Jag försöker försiktigt nudda ämnet utan att nudda Herr Nilsson.
Hur mår Lilla Gubben?
Jodå, honom går det ingen nöd på. Han får de godsaker han mår bäst av. En och annan ridtur håller honom också i god form. Men det verkar som om han inte åldras lika fort som vanliga människor. Men prickarna har försvunnit. Var tror du de har tagit vägen?
Prickarna? Det är kanske som när människor blir gråhåriga, något färgämne förbleknar.
Ja, kanske det. Men annars fantiserar jag om att de där prickarna tyckte det var tråkigt att sitta på en häst ett helt liv, och därför rymde en mulen julinatt.
Var tror du de kan ha rymt?
Det kan väl vara olika från prick till prick. Någon prick ville kanske sitta mitt i en darttavla, en annan ville banta ner sig till en fräkna, en grupp prickar kan väl fejka rödahund på någon, någon vill kanske sätta punkt för den här intervjun.
En sista fråga. Jag vet att du kan spela trumpet. Har du lust att vara en av artisterna i en fantasifestival jag ska anordna?
Fantasifestival? Vad häftigt! Ja, gärna. Vad heter den? Vilka artister kommer? Var är det någonstans?
Jag lämnar över ett reklamblad om Festival Fäladen och är ganska nöjd att jag med lite tur lyckades förvandla det besvikna och sura till något glatt och entusiastiskt.
Vi ses och hörs, Pippi!
Ja, det gör vi. Packar genast ner trumpet och stäppskor. Kan man komma i ballong?
Visst kan man det. Det finns gott om plats att landa där. Försök övertala Tommy och Annikas barn och barnbarn att låta dem följa med också.
Ska försöka.
Festival Fäladen
Som sagt, kom det inte in någon önskekonsert under tävlingens gång, så jag får väl ta på mig rollen som konsertarrangör och fixa till en. Med lite fusk får jag in ganska många musiker och fler låtar än reglerna tillåteter. Men jag deltar ju utom tävlan liksom…..
Namn: Festival Fäladen
Plats: På den åker i min gamla hemby Bälinge, som vi kallade Fäladen, där det finns hässjor med hö, efter nyss avslutad slåtter. Det står en gammal rostig slåttermaskin (avsedd att dras av hästar) i ett hallonsnår. Det går en grusväg i västra delen av fäladen. En liten bäck där man kan testa barkbåtar finns också. Om konserten hörs tillräckligt långt kan det hända att slåtterfolket från Hemsö kommer med liar och räfsor. Är konserten tillräckligt tyst, kan det hända att vi kan höra vindsus och fåglar.
De sex artisterna/banden är följande:
Folkmusibliken Svängjä
är ett band som består av hur många musiker som helst. Pekkos Per, Hultkläppen, Dan Andersson, Erik Sahlström, Sören Johansson, Åsa Jinder, Sofia Karlsson, Lena Willemark, Esbjörn Hazelius, Emma Härdelin, Björn Ståbi, Lisa Rydberg, Sofie Livebrant, Hedningarna, Olle Linder, Jonas Åkerlund, Roger Tallroth, Gunde Johansson, Benny Andersson, Orsa Spelmän, Johan Hedin, Olov Johansson, Emilia Amper, Patrik Dahlin, Cecilia Österholm, Maria Arnqvist, Peter ”Puma” Hedlund, Dan Svensson, Kraja, Mikael Marin samt Ale Möller som till slut drar in hela världen på scen i ett långjam.
Lisa Ekdahl
Lhasa de Sela
Cornelis Vreeswijk
Lars Winnerbäck
The Beatles
De tolv låtarna (+ ett extra långt trettonde jammande):
Lars Winnerbäck – Till det sista havet
Lars Winnerbäck – Ett slags liv
Lisa Ekdahl & Lars Winnerbäck – Två lyckliga dårar eller Tvivel, eller båda.
Lisa Ekdahl – Jag tror han är en ängel/Att älska är större (medley)
Lisa Ekdahl – Slumra in
The Beatles – Hey Jude
Lhasa de Sela – Con toda palabra
Lhasa de Sela – El desierto
Cornelis Vreeswijk – Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind
Cornelis Vreeswijk – Felicia adjö
Dan Andersson (gitarr) & Sofia Karlsson (sång) & Sofie Livebrant (klaviatur) – Du liv
Nyckelharpssektionen i Folkmusibliken Svängjä (dvs Erik Sahlström, Åsa Jinder, Emilia Amper, Johan Hedin, Olov Johansson, Cecilia Österholm, Peter ”Puma” Hedlund, Patrik Dahlin) spelar en valfri låt.
”Kom överens om en låt” bad jag dem. ”Vilken ni än väljer kommer det att bli en mäktig upplevelse.”
Folkmusibliken Svängjä – gör som kvällens extranummer massor av folkmusiklåtar på ett enda långt smultronstrå och avslutar med ett ändlöst folk- och världsmusikjam. Tror minnsann att beatlarna ansluter, en sitar hörs också. Lhasa de Sela och Emma Härdelin gör en kort duett efter ca 28 minuter. Tror Tinariwen smyger in och river av en ökenblues också (åtminstone i händelse av regn, bara så att det ska torka upp) och Pippi Långstrump får äran att lufta sin trumpet tillsammans med sina vänner från den afrikanska kontinenten. Såvida nu ballongen lyfter som den ska och landar på rätt ställe innan konserten börjar.
Lämna en replik