Röda Jultråden 2021 – Julafton

RJT-logga2021_600

 


Först facit och resultat från igår.

Facit:
Röd tråd: TV-serien Frank & Kastaniegaarden, ( tidigare Bonderøven, i Sverige 100 procent bonde)


Ledtråd C – Kastanjer – Gården heter Kastanjegården

Som facit till övriga ledtrådar (bilderna) citerar jag helt enkelt fräckt och friskt från era svar:

Bo Karlsson:
”Signaturlåt, Maktens Korridorer med Lørdag formiddag
”NRK ’det gode bondeliv’, Finland ’En tvättäkta lantis’ ”
”Han har en egen fanclub i Finland.”
”Kepsen han har på huvudet kallas för Six pence keps och hängde i huset när han köpte det och han är nu inne på det tredje exemplaret.”

Ethel Hedström:
”Bonden Frank Ladegaard Erichsen, som bor på Kastanjegården (i närheten av Grenå i Danmark) tillsammans med fru Theresa och två barn, Johan och Alma. Serien har gått i dansk teve sedan 2008.”
”Till vänster ombyggnad av hönshuset (säsong 2020 avsnitt 8). Till höger en pumpa från säsong 2014 avsnitt 17 (Pumpa = Graeskar på danska)”

Bille Karlsson:
”Huset är byggt på typiskt danskt vis med korsvirke och vass- eller stråtak. På gården finns många olika byggnader för alla ändamål t ex hönshus och vedskjul.”
”Frank har restaurerat gården på gammalt vis och med metoder som användes på 1800-talet.”
”Frank håller på att renovera hönshuset. En kamrat står på en stege. Man ser också ett fågelbord och en spade som står lutad mot väggen. ”
”En bild framifrån på Kastanjegården man ser gårdens brunn och vårdträdet mitt på gården. En gammal mjölkkruka och en cementblandare syns också.”

Anita:
”Kastanjer – Har gett namnet åt gården han och hans familj bor på.”

Bosse Freij:
”Vi ser några av husen på Kastanjegården, en drygt 31000 kvadratmeter stor fastighet, med ett tiotal byggnader.”
”… ligger vid Revn by utanför Grenå på östra Jylland i Danmark. ”
”Vi ser loggan för Danmarks Radio uppe i vänster hörn på bilderna, både på denna ledtråd och övriga.”
”Här ser vi de nya takstolarna på plats.”
”Programmet har hittills sänts i 26 säsonger (1-2 säsonger per kalenderår) i Danmark och är en av landets största TV-succéer någonsin.”
”Troligen är det hans fru Theresa Jessing som går bredvid.”
”På Kastanjegården odlas allt som familjen behöver av frukt, bär och rotfrukter; tanken är att gården ska vara självförsörjande, med gamla jordbruksmetoder.”
”På vänstra bilden ser vi Kastanjegårdens gårdsplan i vinterdräkt.”
”I TV-serien får vi följa de olika årstiderna på gården, från tidig vår, och de olika sysslor som kan ingå under året. TV-serien har sänts sedan 2008.”

Själv kan Röda Jultomten komplettera med att gårdens senaste hund heter Kajsa och hästen heter Solveig. En ko hette Leonore och kalvarna som föddes på gården först döptes till ett namn som började på A och sen gick i bokstavsordning därefter. En tjur slutade som garvat skinn som det skulle ha blivit skinnstövlar av, men skinnet blev för styvt för att kunna användas.


Resultat:
10 poäng: Bosse Freij, Bo Karlsson, Ethel Hedström, Bille Karlsson
7 poäng: Anita

Totalpoäng:
210,5 poäng: Bosse Freij
182,5 poäng: Bille Karlsson
173 poäng: Ethel Hedström
169 poäng: Bo Karlsson
134,5 poäng: Anna Linder
124,5 poäng: Anita
119,5 poäng: Gunnar Landström
108 poäng: Tor Hunemark
25,5 poäng: Raffael Otte
21 poäng: Tomas
9 poäng: Lars Ahlinder

Flitligan:
23 svar: Bosse Freij, Bo Karlsson, Ethel Hedström, Bille Karlsson, Anita
19 svar: Anna Linder
17 svar: Gunnar Landström
12 svar: Tor Hunemark
7 svar: Raffael Otte
3 svar: Tomas
1 svar: Lars Ahlinder


Kommentar:
Anita verkade ha missuppfattat uppgiften och hade fått full poäng om hon bara berättat mer om Frank, hans familj, gården och TV-programmet.
Så här stod det ju ovanför ledtrådarna:
OBS!
Titta på bilderna och ge så mycket bakgrundsinformation som möjligt om var, när, i vilket sammanhang, personerna som vistas där osv. Ju mer detaljinformation ni ger, desto större är chansen att ni får höga poäng.

Detta skulle ge en hänvisning om att ni helt enkelt skulle berätta mer.
Men Anita får ändå 7 poäng. Den röda tråden var rätt, och hon hade rätt på ledtråd C men en knappare förklaring på bildledtrådarna.

Tack för all övrig information ni gav om Frank, Theresa, Johan och Alma på Kastanjegården som ligger sydväst om Grenå på Jylland i Danmark. Det roliga var att det kom olika detaljer från olika håll. Citerar från era svar ovan i facit, så slipper jag skriva facittexten själv. Dessutom kan ni delvis ta del av varandras svar, vilket kanske kan vara intressant och kul. Så det blir full poäng till de flesta. Även Bo som brukar vara knappordig i sina svar fick med mycket i sitt svar.

Inför julaftonsuppgiften (där man maximalt kan ta 20 poäng) kan konstateras att Bosse Freij har fått ett onintagligt försprång och redan är klar vinnare, även i år. Grattis Bosse!
Men bakom honom är det fortfarande helt öppet mellan Bille, Ethel och Bo. Dessa tre får tävla om platserna 2, 3 och 4. Förutom dessa nämnda, ligger Anita också bra till i flitligan.

Lycka till med de hundra rösterna på julaftonsuppgiften. Hoppas ni känner igen de flesta.
Ni har ända fram till annandag jul, söndagen den 26 december, kl 24.00 på er att skicka in era svar.

Glöm heller inte Lars Ahlinders Bonusjultråd. Men skicka för tusan dessa svar till HANS e-postadress och inte till min. :-)


Frank & Kastaniegaarden_400
Frank & Kastaniegaarden på DR kan man se HÄR


Fredagen den 24 december – Julafton


Innan ni börjar med uppgiften, läs REGLERNA längst ner noggrant, om ni inte redan gjort det.


En omväxlande slalomfärd mellan gammalt och nytt, roligt och allvarligt, bortgångna och levande, kort och långt, tal och sång. Under nedfärden hör ni välkända röster men ibland i helt andra sammanhang än vad som är vanligt. Några riktiga pärlor och guldkorn, som ni säkert aldrig hört, finns också med.
Men lyssna noggrant, gärna flera gånger, för några av klippen är försvinnande korta, bara någon knapp sekund långa.
För att underlätta något har jag i videon skrivit 1-10 när de första tio klippen spelas upp, 11-20 när de följande tio klippen hörs, sen 21-30 osv. Bara så att ni ska kunna räkna in tio ljudklipp och tio röster i varje sådant avsnitt. Videon nedan är 19 minuter och 14 sekunder lång.

OBS! Ingen röd tråd finns bland klippen. Det är bara att räkna upp 100 namn helt enkelt.
0,2 poäng per rätt namn, max 20 poäng totalt.

På denna julaftonsuppgift har ni hela julen på er att svara. Era svar ska vara inskickade senast kl 24.00 på Annnadag jul, dvs söndagen den 26 december 2021.
Lycka till!


 

 

R E G L E R
(läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjul@kafe-k.se fram till kl 23.00.

I 24 omgångar med start onsdagen den 1 december 2021 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur varje ledtråd hänger ihop med den röda tråden (inte ledtrådarna sinsemellan).

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Några få dagar förekommer också uppgifter som har specialregler, men dessa förklaras i anslutning till själva uppgiften.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mejlas in till rjul@kafe-k.se senast kl 23.00.

För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Viktigt: Mejlat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul kl 24.00

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

Uppgifter som innehåller ljudklipp kan även ses i en eller flera videofilm(er). Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. Om videospelaren inte fungerar för er, var vänlig meddela det, så skickar jag film- eller ljudfilerna per e-post.

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda Jultråden kan kommenteras på Facebook (Röda Jultråden 2021 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna fritt när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>