Röda Jultråden 2021 – 23 december

RJT-logga2021_600

 


Först facit och resultat från igår.

Facit:
Röd tråd: Gungstol

A – I Östervåla socken, i Heby kommun, Uppland tillverkades gungstolar.
B – Ett sommaräventyr – Filmen Ett sommaräventyr (1965, regi: Håkan Ersgård) premiärvisades under sin inspelningstitel … då skall du få en gungstol av mig – en blå den 1 november samma år på flertalet biografer runt om i Sverige.

C – Bildkollage med Mildred Bailey, Hoagy Carmichael och Eric Clapton.
Rockin’ chair, sång från 1929 skriven av Hoagy Carmichael (som sjöng in den 1929, 1930 och 1956). Mildred Bailey gjorde låten till sin signaturlåt (hennes första inspelning 1932). 2010 spelade Eric Clapton in sin version av låten på albumet Clapton.

D –
Okt. 4 Hallsberg 1906
Älskade Karin.
I går din dag, den tredje okto: flyttade jag som ämnat var åter in i det gamla hemmet och här sitter jag nu i glänsande solsken och omgifven af all vänlighet och godhet. Målare, plåtslagare, snickare m.fl. manspersoner, Pers deribland, du kan inte tro hur innerligt snäll Per är och hur han vill göra allt bra här för mig. – – – –

Inledningen av ett brev från Karin Bergöö Larssons mor Hilda till Karin, den 4 oktober 1906.
Samma år formgav Karin en gungstol som såg ut så här:
Karins gungstol_300
E – Bildkollage med författaren Viktor Rydberg (han som skrev dikten Tomten bland mycket annat), filmregissören Alfred Hitchcock och författaren Gunnel Linde med varsitt årtal.

Viktor Rydberg i gungstol_300
Viktor Rydberg i gungstol läsande, är en målning av Anders Zorn från ca 1890.

Psycho Alfred Hitchcock_300
I filmen Psycho (regisserad av Hitchcock) från 1960 sitter Mrs Bates (som mumie) i en gungstol.

Fröken Ensam Hemma_272
Boken Fröken Ensam Hemma åker gungstol (1963) skrevs av Gunnel Linde (1924-2014).


Resultat:
10 poäng: Ethel Hedström, Bosse Freij, Bo Karlsson, Bille Karlsson
5 poäng: Anita
3 poäng: Anna Linder, Raffael Otte

Totalpoäng:
200,5 poäng: Bosse Freij
172,5 poäng: Bille Karlsson
163 poäng: Ethel Hedström
159 poäng: Bo Karlsson
134,5 poäng: Anna Linder
119,5 poäng: Gunnar Landström
117,5 poäng: Anita
108 poäng: Tor Hunemark
25,5 poäng: Raffael Otte
21 poäng: Tomas
9 poäng: Lars Ahlinder

Flitligan:
22 svar: Ethel Hedström, Bosse Freij, Bo Karlsson, Bille Karlsson, Anita
19 svar: Anna Linder
17 svar: Gunnar Landström
12 svar: Tor Hunemark
7 svar: Raffael Otte
3 svar: Tomas
1 svar: Lars Ahlinder

Kommentar:
Många bud var det om vem som skrivit brevet på ledtråd D. Från Karin, till Karin, från Karins make (Carl Larsson), från Karins far. Men det var faktiskt Karins moder som skrev brevet till Karin, dagen efter Karins födelsedag, samma år som Karin formgav en gungstol, 1906. Gungstolen, som var det viktiga i det här sammanhanget, fick ni som fick full poäng ändå fram så det blir poäng ändå.

Anita får poäng för sina ledtrådsbeskrivningar, men tyärr kom hon inte på någon röd tråd.

Anna och Raffael får godkänt för tre av sina ledtrådsbeskrivningar vardera. Annas röda tråd var stjärna och Raffael hade inget svar på sin röda tråd.


Rockin chair - Mildred Bailey_300
Rockin’ Chair med Mildred Bailey (inspelning från 1937)

Rockin chair - Hoagy Carmichael_300
Rockin’ Chair med Hoagy Carmichael (inspelning från 1956)

Rockin chair - Eric Clapton_300
Rockin’ Chair med Eric Clapton (inspelning 2010)


Torsdagen den 23 december


Innan ni börjar med uppgiften, läs REGLERNA längst ner noggrant, om ni inte redan gjort det.


OBS!
Titta på bilderna och ge så mycket bakgrundsinformation som möjligt om var, när, i vilket sammanhang, personerna som vistas där osv. Ju mer detaljinformation ni ger, desto större är chansen att ni får höga poäng.


L E D T R Å D A R:


– rjt2021-23A_600


– rjt2021-23B_600


C – Kastanjer


–  rjt2021-23D_600


– rjt2021-23E_600
R E G L E R
(läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjul@kafe-k.se fram till kl 23.00.

I 24 omgångar med start onsdagen den 1 december 2021 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur varje ledtråd hänger ihop med den röda tråden (inte ledtrådarna sinsemellan).

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Några få dagar förekommer också uppgifter som har specialregler, men dessa förklaras i anslutning till själva uppgiften.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mejlas in till rjul@kafe-k.se senast kl 23.00.

För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Viktigt: Mejlat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul kl 24.00

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

Uppgifter som innehåller ljudklipp kan även ses i en eller flera videofilm(er). Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. Om videospelaren inte fungerar för er, var vänlig meddela det, så skickar jag film- eller ljudfilerna per e-post.

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda Jultråden kan kommenteras på Facebook (Röda Jultråden 2021 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna fritt när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>