Röda Jultråden 2020 – Facit Testuppgift 3

rjt2020_logga_600

Facit Testuppgift 3


Facit:
Röd tråd: Kaffe

A – Blue suede shoes-Elvis Presley (suede = mocka, Mockakaffe)
B – Friedlieb Ferdinand Runge (koffeinets upptäckare)
C – Sibyllan (spå i kaffesump)
D – Hayate Kafé
E – Flaggor från de ledande kaffeproducenterna och -konsumenterna.


Resultat:
10 poäng: Bosse Freij, Ethel Hedström, Anna Linder, Tor Hunemark, Tomas
8 poäng: Bille Karlsson, Gunnar Landström, Anita
7 poäng: Bo Karlsson


Kommentar:
Först och främst var det glädjande att så många svarade och att det blev en så hög poängnivå. Det bådar gott för fortsättningen.

De som var mycket uppmärksamma (vilket Ethel och Tor var) kunde faktiskt se det rätta svaret direkt på bilderna som hade varsin bokstav inritad. K på ledtråd A, A på ledtråd B, F på ledtråd C och D samt E på ledtråd E.

Förutom Ethel och Tor fick även Bosse Freij, Anna Linder och Tomas full poäng.

Bille missade bara Hayate Kafé och mockakaffet, men upplyste om att det finns ett Elviscafé i Torsby. En liten anmärkning vad gäller kaffeproducenterna var att det inte var Polen utan Indonesien (uppochnervänd Polenflagga) som var en av de största producenterna. Men eftersom majoriteten av länderna var rätta blir det poäng där ändå.

Gunnar tog en kaka istället för kaffesumpen och missade också mockan. För övrigt rätt. Dock kom han på, för sent, att svaret på A-ledtråden skulle vara mocka.

Anita lurades av sibyllan ut till en kaffe- och tehandel på Sibyllegatan i Stockholm och till ett rock’n’roll-café i Memphis, men hade rätt för övrigt. Anita hade också med Armenien och Kamerun på flaggfrågan, tillsammans med de rätta. Eftersom majoriteten där var rätt blir det inget poängavdrag på den ledtråden.

Bo Karlsson klarade den röda tråden och två av ledtrådarna (kaffesumpen och flaggorna), vilket gav 7 poäng totalt.

Ledtrådar som jag hade samlat ihop men som inte kom med var t ex Claes Rålamb som kanske var den förste som skrev om kaffe i Sverige, när han efter tjänst i Konstantinopel (nuvarande Istanbul) på 1650-talet kom hem igen. Vidare att det första kaffet som importerades till Sverige var 425 gram till Göteborg från Amsterdam år 1685. Kaffeost och kaffetår serverades det heller inte bland trådarna.

På fredag den 27 november kommer den sista av Testuppgifterna, nr 4 (innan vi drar igång på allvar den 1 december).

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>