Röda Jultråden 2020 – Facit Testuppgift 1

rjt2020_logga_600

 

Facit Testuppgift 1


Facit:
Röd tråd: Nyår

Ledtråd A: Alfred Tennyson (1809-1892) som skrev den klassiska Nyårsklockan, vann som ung redan 1829 en kanslermedalj för poemet Timbuctoo.

Ledtråd B: Statyn utanför Dramaten som avbildar Margaretha Krook. Krook läste Nåyrsklockan på Skansen 1997-2000.

Ledtråd C: Låten Goodnight Vienna (från albumet med samma namn som kom 1974) av och med Ringo Starr skulle anspela på att det under många år i TV sändes en nyårskonsert från Wien.

Ledtråd D: Seriefiguren Sylvester. Sylvester har namnsdag på nyårsafton, den 31 december.

Ledtråd E: Affisch från vinter-OS 1936 i Garmisch-Partenkirchen. Varje nyårsdag sändes i svensk TV backhoppningstävling från just Garmisch- Partenkirchen, ofta med Sven ”Plex” Petersson som kommentator.


Resultat:
9 poäng: Anita, Tomas
8 poäng: Ethel Hedström
3 poäng: Gunnar Landström


Kommentar:
Anita knöt första ledtråden till Mali och en svensk FN-styrka som skickade en nyårshälsning därifrån, men det var alltså Tennysons ungdomsdikt jag var ute efter. Ethel hade även hon alternativa förklaringar till ledtrådarna A och C. Att Timbuktu fått pris av 5i12-rörelsen (nära tolvslaget) samt att Ringo Starr hade fått priset New Year’s Honours. Kul och kreativt. Men som sagt det var Tennysondikt- och Wienkonsert-associationerna jag ville få fram. Tomas kunde inte komma på något på ledtråd A som anknöt till den röda tråden.
Gunnar svarade fel på den röda tråden men kunde identifiera Timbuktu, Sylvester och Garmisch-Partenkirchen. Extra kul att ha dig med igen, Gunnar.
Bosse Freij hade missat att det både fanns en testuppgift på Röda Jultråden och Raffaels Röda Jultrådar, så han svarade bara på den senare och hann inte mer sen. Men han kommer säkert tillbaks, var så säkra. :-)

På fredag den 13 november kommer Testuppgift 2.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>