Röda Jultråden 2019 – Facit Testuppgift 2

rjt2019_logga_600

Facit Testuppgift 2

Facit:
Röd tråd: Lång hals
Ledtråd A: Tre män med efternamnet Swahn. Ingvar, fotbollsspelare i Malmö FF, Lennart från TV och Jan-Öjvind som var programledare för Fråga Lund. Svanar har ju som bekant långa halsar.
Ledtråd B: En sydamerikansk dinosaurie med lång hals.
Ledtråd C: En tröja som är hög i halsen.
Ledtråd D: Långhalsade kvinnor hos folkslaget kayan (eller padaung) i Burma som med hjälp av metallringar förlänger sin hals. Det finns en liknande tradition i Mae Hong Son i Thailand.
Ledtråd E: Giraffen, stjärnbild på norra stjärnhimlen, camelopardalis på latin. Djurets latinska namn är giraffa camelopardalis.

Resultat:
9,5 poäng: Anita
9 poäng: Tomas, Ethel Hedström
8 poäng: Lars Ahlinder, Bosse Freij, Bo Karlsson, Bille Karlsson

 

 

Kommentar:
Lars, Bosse och Bo svarade bara ”hals” på den röda tråden och får en poängs avdrag där. Lars och Bosse fick sen heller inte rätt på ledtråd A och Bo hade bara rätt på en av de tre, vilket inte heller räcker för poäng. Så ingen av dem får poäng på ledtråd A.
Samma gäller för Tomas som bara hade en av tre ”svanar” rätt på A, så där kan det inte bli någon poäng. Men för övrigt full pott för Tomas. Ethel klarade allt utom ledtråd A och får därför också 9 poäng.
Anita hade två av tre rätt på ledtråd A och får därför en halv poäng där. Resten helt rätt.
Bille får också poängavdrag på ofullständig röd tråd och ledtråd A som inte var korrekt.
Jag har gett rätt för både stjärnbilden och djuret på ledtråd E.

Kommande veckoslut blir det ingen testuppgift, men den 8 november kommer Testuppgift 3.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>