Röda Jultråden 2018 – Facit Testuppgift 3

rjt2018_logga600

Facit Testuppgift 3

Facit:
Röd tråd: Radiotjänst eller Radion
Ledtråd A: Detta datum och klockslag 1923 hördes en interferenston inleda en av de första testsändningarna i svensk radio.
Ledtråd B: Svenska Motorcykelklubbens jazzband deltog också i denna testsändning.
Ledtråd C: TT – Tidningarnas Telegrambyrå
Ledtråd D: Farbror Sven, Barnens brevlåda och Kaffe-Petter
Ledtråd E: Radiotjänst i Kiruna.

Resultat:
1 poäng: Bosse Freij
0 poäng: Bo Karlsson, Anita, Ethel Hedström

Kommentar:
Den 21 augusti 1923 kl 19.45 kunde man höra en s k interferenston i radion, det allra första som hördes i detta nya medium, i denna testsändning. Det följdes av Märta Brundin som framförde Kreislers Caprice Viennois innan Svenska Motorcykelns jazzband tog ton. Bilden på ölburken av märket Three Town, skulle associera till ett annat TT, Tidningarnas Telegrambyrå som länge stod för radions nyhetsförmedling. Som kuriosum kan tilläggas att ett tredje TT förr i världen var ett slags motorcykellopp (TT-lopp) på landsväg och asfalt och som senare kom att kallas roadracing. Begreppet TT-lopp kom ursprungligen från Isle of Man Tourist Trophy, en mc-tävling som startade 1907. Bildkollaget på ledtråd D skulle ge farbror Sven (Jerring), hans program Barnens brevlåda samt Kaffe-Petter från Frukostklubben. I Kiruna finns ju också ett annat Radiotjänst (som tagit sitt namn från föregångaren till Sveriges Radio) och som skickar ut och administrerar TV- och radiolicensräkningarna.
Det var alltså radion eller Radiotjänst som var den röda tråden. Svensk radio hette Radiotjänst från 1924 (reguljära radiosändningar kom igång 1925) ända fram till 1957 då det bytte namn till Sveriges Radio som då i slutet av 50-talet även innefattade den nya televisionen. Först 1979 blev Sveriges Television eget bolag i koncernen Sveriges Radio.

En aning överraskad att denna uppgift uppfattades som så svår. Det hade jag inte trott när jag konstruerade den.
Bosse Freij var och nosade i rätt område på den ledtråd han fick poäng för, men Kaffe-Petter hade ingen anknytning till farbror Svens program Barnens brevlåda, utan var istället maskot i Sigge Fürsts långkörare Frukostklubben (som började strax efter kriget på 40-talet och höll på till nyårsafton 1978, med ett kort avbrott några år i början av 50-talet). Både Anita och Ethel nämnde Kaffe-Petter men kom inte alls på den andra delen av den ledtråden, farbor Sven, och får därför ingen hel poäng. Bo Karlsson kom in på vapen i sitt svar, kanske främst för att Three Town-förpackningen kallades för ”granaten”. Nämnas kan också att en av de tävlande har en nära anhörig vars barndomskamrats pappa utformade designen till just denna förpackning som bar namnet Rigello.

Ni får ta nya tag. Nu blir det några veckors andhämtning innan Testuppgift 4 kommer den 23 november. Ni kan kanske tjyvsmutta på julskyltningsglöggen eller nåt, medan ni väntar…..

2 kommentarer till Röda Jultråden 2018 – Facit Testuppgift 3

 • Kjel Nilsson  säger:

  Hej,
  jag är gift med Ethel Hedström. Det är för svårt. Hon drar in mig i detta så all ledig tid går åt till dina tävlingar. Kan du inte göra dem lite enklare så att jag får tid till annat?
  Skämt åsido…kanske lite enklare! Om inte för att få upp ångan och locka fler till denna jätteroliga tävling som verkligen griper tag i en. Den med skördetröskan la vi nog 5-6 timmar på.
  Med vänlig hälsning
  Kjell Nilsson

  • Mats Klasson  säger:

   Det är inte så enkelt att göra dem enklare. Då blir uppgifterna inte lika utslagsgivande. Dessutom blir det då fullkomligt omöjligt att stoppa Bosse Freij från att vinna. Skördetröskan? Vilken fråga och vilket år var detta? Förresten, du och Ethel kan ju skicka in varsitt svar på alla frågor, med olika svar, då har ju ni större chans att någon av er får rätt och många poäng. :-) Vore kul med en tävlande till, det ökar konkurrensen.
   Röda Jultomten

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>