Röda Jultråden 2018 – 4 december

rjt2018_logga600

Tisdagen den 4 december

04Ljusstöpningens dag_200Ljusstöpningens dag

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.


A
Fågel

B
Cecilia

C
Tommy & Åke

D
Boxare

E
New York

 

 

Facit:
Röd tråd: Tältprojektet (Vi äro tusenden)
Ledtråd A: Konstverket Mate hunting i Borås, av Marianne Lindberg De Geer (mitt eget foto från 2016). Marianne gjorde 2005 en dokumentär om Tältprojektet.
Ledtråd B: Siffrorna syftar på att Tältprojektet besökte 31 platser och spelade 82 föreställningar. M=1000 med romerska siffror, MMMMMM etc kan då översättas som ”tusenden”.
Ledtråd C: Eva Remaeus, Björn Granath, Johannes Brost, Anki Rahlskog var alla deltagare i Tältprojektet.
Ledtråd D: Luftmadrass, sovsäck och tältpinne skulle associera till själva tältet.
Ledtråd E: Nie wieder Krieg (teckning av Käthe Kollwitz 1924) Låten Aldrig mera krig i Tältprojektet, skriven av Ulf Dageby och Peter Wahlqvist samt framförd av Totta Näslund.

Resultat:
10 poäng: Bosse Freij
9 poäng: Bo Karlsson, Ethel Hedström, Anita
3 poäng: Tomas

Totalpoäng:
29 poäng: Bosse Freij
28 poäng: Anita
22 poäng: Ethel Hedström
21 poäng: Bo Karlsson
14 poäng: Tomas
9 poäng: Anna Linder

Flitligan:
3 svar: Bo Karlsson, Bosse Freij, Ethel Hedström, Anita, Tomas
1 svar: Anna Linder

Kommentar:
1977 gjorde musikrörelsen tillsammans med många kända skådespelare föreställningen Tältprojektet (Vi äro tusenden) i en tältturné. De ville berätta arbetarnas historia. Föreställningen sågs av över 100 000 människor. 1978 kom en dokumentär, Tältet (av Göran du Rées och Christina Olofson) och 2005 gav Marianne Lindberg De Geer sin syn i ytterligare en dokumentär, Jag tänker på mig själv – och vänstern. Tältprojektet finns också utgivet på LP och CD.

I sifferkombinationen på ledtråd B gissade Bo på Ådalen -31, men i detta fall handlade det om antalet spelplatser för Tältprojektet. Ethel missade sin poäng på själva tältet, men hennes gissning var ju inte så dum. Säckpipa kan ju ledtrådarna pinne, säck och luft också leda till, men tyvärr hade den inget med Tältprojektet att göra. Anitas poängmiss kom på ledtråd E, där hon INTE gjorde kopplingen till låten i Tältprojektet. Tomas får poäng för de ledtrådar han identifierade.

 

 

Uppgifter som innehåller ljudklipp  kan även ses i en videofilm här på sidan.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså. Om varken videospelare eller ljudspelare fungerar för er, var vänlig meddela det, så skickar jag mp3-filerna per e-post (eller mp4-filen om ni hellre vill ha videofilmen).

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start lördagen den 1 december 2018 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur varje ledtråd hänger ihop med den röda tråden (inte ledtrådarna sinsemellan).

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

Alla de uppgifter där det ingår en eller flera ljudledtrådar kommer även att presenteras som en videofilm, så att man där kan se och lyssna. Anledningen är att ljudspelaren som vi använder på Kafé K inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså, om sådana finnes i uppgiften.

Speciellt för i år är att jag under perioden 15-22 december inte kan ta emot några svar. Men det löser vi på så sätt att jag strax efter midnatt 14-15 december lägger ut 8 uppgifter på en enda gång. Det gäller alltså 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 och 22 decembers uppgifter. På dessa räcker det att skicka in svaren senast kl 23.00 lördagen den 22 december. Men var vänliga att skicka in samtliga 8 svar i ETT och SAMMA mail. Det underlättar för mig om jag bara får ETT mail från varje tävlande. Och kom ihåg att inskickat svar inte kan ändras eller kompletteras, inskickat svar gäller.

En annan nyhet är att jag i år bad vår mångårige deltagare och mångfaldige Röda Jultråden-mästaren Bosse Freij att göra årets Röda Jultråden-logga. Som scenograf, korsordskonstruktör och serietecknare tyckte jag han var som klippt och skuren för uppgiften. Och visst blev den snygg, med tomten sittande och funderande på en stubbe. Bosse har också tecknat illustrationerna till varje dags tema (ett tema som inte har något att göra med frågan för dagen).

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2018 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>