Röda Jultråden 2018 – 3 december

rjt2018_logga600

Måndagen den 3 december

03Julnötternas dag_200Julnötternas dag

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.


A
rjt2018-03a

 

B
31 och 82 – MMMMMM etc

 

C
rjt2018-03c

 

D
Luft, säck, pinne

 

E
rjt2018-03e

Facit:
Röd tråd: Dolma
Ledtråd A: Det turkiska ordet dolma betyder fylld.
Ledtråd B: Dolmar kan göras på olika sätt. Med vitkål (kåldolmar) och vinblad (vinbladsdolmar).
Ledtråd C: Sedan 2010 firas Kåldolmens dag på Karl XII:s dödsdag, den 30 november.
Ledtråd D: Det äldsta belägget för att dolmar har tillagats i Sverige är ett recept på just ”dolma” i Cajsa Wargs berömda kokbok från 1765. Den tillagades där på orientaliskt vis med vinblad, nötfärs och pressad citron. En teori är att svenskar i Karl XII:s tjänst tog med sig maträtten från det Osmanska riket.
Ledtråd E: Från Turkiet kommer ordet dolma.

Resultat:
9 poäng: Bosse Freij, Ethel Hedström, Anita, Anna Linder
8 poäng: Bo Karlsson
1 poäng: Tomas

Totalpoäng:
19 poäng: Bosse Freij, Anita
13 poäng: Ethel Hedström
12 poäng: Bo Karlsson
11 poäng: Tomas
9 poäng: Anna Linder

Flitligan:
2 svar: Bo Karlsson, Bosse Freij, Ethel Hedström, Anita, Tomas
1 svar: Anna Linder

Kommentar:
Kåldolmar är bara EN sorts dolmar, så jag gör ett poängs avdrag om man svarat det som röd tråd. Och Cajsa Warg gör faktiskt vinbladsdolmar (inte kåldolmar) i den första upplagan av sin kokbok från 1765. Kanske blev det kåldolmar i kommande upplagor, jag vet inte.

Bo Karlsson, Bosse Freij, Ethel Hedström, Anita och Anna Linder svarade kåldolmar så jag drar en poäng var från dem. Freij, Hedström, Anita och Anna fick med allt övrigt i sina ledtrådsförklaringar, medan Karlsson inte nämnde att dolma betydde fylld och ej heller vinbladen, så han får ytterligare ett poängs avdrag. Tyvärr fick Tomas en helt annan maträtt på sin tallrik. En maträtt som på sitt sätt också har anknytning till Turkiet, åtminstone i anglosaxiska kretsar. Han får bara poäng för Cajsa.

 

 

Uppgifter som innehåller ljudklipp  kan även ses i en videofilm här på sidan.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså. Om varken videospelare eller ljudspelare fungerar för er, var vänlig meddela det, så skickar jag mp3-filerna per e-post (eller mp4-filen om ni hellre vill ha videofilmen).

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start lördagen den 1 december 2018 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur varje ledtråd hänger ihop med den röda tråden (inte ledtrådarna sinsemellan).

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

Alla de uppgifter där det ingår en eller flera ljudledtrådar kommer även att presenteras som en videofilm, så att man där kan se och lyssna. Anledningen är att ljudspelaren som vi använder på Kafé K inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså, om sådana finnes i uppgiften.

Speciellt för i år är att jag under perioden 15-22 december inte kan ta emot några svar. Men det löser vi på så sätt att jag strax efter midnatt 14-15 december lägger ut 8 uppgifter på en enda gång. Det gäller alltså 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 och 22 decembers uppgifter. På dessa räcker det att skicka in svaren senast kl 23.00 lördagen den 22 december. Men var vänliga att skicka in samtliga 8 svar i ETT och SAMMA mail. Det underlättar för mig om jag bara får ETT mail från varje tävlande. Och kom ihåg att inskickat svar inte kan ändras eller kompletteras, inskickat svar gäller.

En annan nyhet är att jag i år bad vår mångårige deltagare och mångfaldige Röda Jultråden-mästaren Bosse Freij att göra årets Röda Jultråden-logga. Som scenograf, korsordskonstruktör och serietecknare tyckte jag han var som klippt och skuren för uppgiften. Och visst blev den snygg, med tomten sittande och funderande på en stubbe. Bosse har också tecknat illustrationerna till varje dags tema (ett tema som inte har något att göra med frågan för dagen).

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2018 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>