Röda Jultråden 2018 – 24 december

rjt2018_logga600

Måndagen den 24 december

24Julefridens dag_200Julefridens dag

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.

Som för det mesta på julaftonsuppgiften är den lite speciell. Förutsättningarna är dessa:
Nu spelas först 20 radiosignaturer upp, sen 20 TV-signaturer. (I något fall en inledning med bara prat). Det gäller att gissa vilka radio- eller TV-program de tillhör. Det kan vara gamla, halvgamla eller nya program. 0,5 poäng för varje rätt angivet program. Max 20 poäng totalt. Skulle ni ange mer än 20 titlar i var kategori, räknas de 20 första ni nämner i varje.
Ni bör ha programmen i någorlunda rätt ordning, men huvudsaken är att ni nämner dem i er uppräkning. Detta är en specialuppgift så ingen röd tråd ska gissas. Gissa så många program ni kan. Sista svarsdag är Annandag jul (26 december) kl 24.00.

Det finns två ljudklipp (ett för radioprogrammen och ett för TV-programmen).
Videoklippet innehåller alla 40 ljudsnuttarna och har dessutom några illustrationer (det bjuds t ex på kaffe i slutet av videon).
Kan ni varken spela upp ljudklipp eller videoklipp, kontakta mig så skickar jag dem i ett e-mail.

 

 

Ljudklipp för radioprogrammen

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


 

Ljudklipp för TV-programmen

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


 

Videoklippet

 

 


 

PS. Är ni rädda för Röda Jultråden-abstinens? Då finns faktiskt Lars Ahlinders Bonusjultråd att lösa längre ner. Svar på den uppgiften skickas till Lars Ahlinder direkt till den e-mailadress som anges nedan. DS.

 

 

Facit:
Röd tråd: Uggla
Ledtråd A: Bertil Uggla som ledde ledde morgongymnastiken i radio 1929-1945.
Ledtråd B: Konstnären och humoristen Albert Engström gav ut skämttidskriften Strix mellan 1897 och 1924. Strix är det latinska namnet på ugglan.
Ledtråd C: Magnus Uggla som är Lotta Ramels nästkusin. Magnus mamma var kusin med Susanna Ramel (född Östberg).
Ledtråd D: Bert-Åke Varg spelade ugglan mot Birgitta Andersson i barn-TV-serien Från A till Ö på 70-talet.
Ledtråd E: Kattugglan (Strix aluco). Ugglan är aktivast på natten. Nattuggla har ni väl hört talas om.

Resultat:
1 poäng: Anita
0 poäng: Bo Karlsson, Bosse Freij

Totalpoäng:
159 poäng: Bosse Freij
122 poäng: Anita
111 poäng: Ethel Hedström
102 poäng: Bo Karlsson
37 poäng: Tomas
9 poäng: Anna Linder
4 poäng: Lars Ahlinder

Flitligan:
23 svar: Anita, Bosse Freij
22 svar: Bo Karlsson
21 svar: Ethel Hedström
7 svar: Tomas
2 svar: Lars Ahlinder
1 svar: Anna Linder

Kommentar:
Anita får en poäng för att hon nämner Albert Engström på ledtråd B. Hon gissade på Astrid Lindgren och hade några riktigt bra associationer som t ex Rasmus kattvisa, ”Jag drömde i natt att jag hade en katt…”. Edvard Grieg var Bo Karlssons svar, inte heller det rätt. Men visst är Grieg lite lik Albert (Einstein). Jag tycker att Mark Twain också har en viss likhet med de redan nämnda herrarna. Ser man på födelse- och dödsår kan Grieg och Twain vara bröder och Einstein son till någon av dem…. ;-) Bosse Freijs svar gav heller inga poäng. Han gissade på bokserien om Lotta Månsson.
När det gäller Strix levde tidskriften vidare även efter 1924 då den slogs ihop med Söndags-Nisse till Söndagsnisse-Strix, under vilket namn den utkom till 1955. Den återuppstod 1998–2006 under namnet Nya Söndagsnisse-Strix, som en bilaga till Grönköpings Veckoblad.
Lotta och Mikael Ramels mamma Susanna Ramel var född Östberg. Hon var nämligen dotter till arkitekten Ragnar Östberg som ritade Stockholms Stadshus bl a.

Lars Ahlinders Bonusjultråd

Denna uppgift ger inga poäng i den ordinarie tävlingen. Men man kan fundera på den ända fram till och med Annandag jul.

Viktigt!!
Svaren på denna bonusjultråd skickas direkt till Lars Ahlinder på denna e-postadress, senast kl 24.00 den 26 december 2018.

A
Fy!!!

B
Hymens band

C
Vire

D
OK

E
F-ck you!

 

 

 

Uppgifter som innehåller ljudklipp  kan även ses i en videofilm här på sidan.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså. Om varken videospelare eller ljudspelare fungerar för er, var vänlig meddela det, så skickar jag mp3-filerna per e-post (eller mp4-filen om ni hellre vill ha videofilmen).

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start lördagen den 1 december 2018 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur varje ledtråd hänger ihop med den röda tråden (inte ledtrådarna sinsemellan).

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

Alla de uppgifter där det ingår en eller flera ljudledtrådar kommer även att presenteras som en videofilm, så att man där kan se och lyssna. Anledningen är att ljudspelaren som vi använder på Kafé K inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså, om sådana finnes i uppgiften.

Speciellt för i år är att jag under perioden 15-22 december inte kan ta emot några svar. Men det löser vi på så sätt att jag strax efter midnatt 14-15 december lägger ut 8 uppgifter på en enda gång. Det gäller alltså 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 och 22 decembers uppgifter. På dessa räcker det att skicka in svaren senast kl 23.00 lördagen den 22 december. Men var vänliga att skicka in samtliga 8 svar i ETT och SAMMA mail. Det underlättar för mig om jag bara får ETT mail från varje tävlande. Och kom ihåg att inskickat svar inte kan ändras eller kompletteras, inskickat svar gäller.

En annan nyhet är att jag i år bad vår mångårige deltagare och mångfaldige Röda Jultråden-mästaren Bosse Freij att göra årets Röda Jultråden-logga. Som scenograf, korsordskonstruktör och serietecknare tyckte jag han var som klippt och skuren för uppgiften. Och visst blev den snygg, med tomten sittande och funderande på en stubbe. Bosse har också tecknat illustrationerna till varje dags tema (ett tema som inte har något att göra med frågan för dagen).

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2018 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>