Röda Jultråden 2018 – 15-22 december

rjt2018_logga600

 

Först Facit och resultat från gårdagens uppgift.

Facit:
Röd tråd: Kafé K 10 år
Ledtråd A: Tage Danielsson – Kaffe och bullar (kaffe)
Ledtråd B: 10 CC – Wall street shuffle (10 i bandnamnet)
Ledtråd C: Ulrik Munther – Coffee in Shanghai (kaffe)
Ledtråd D: X-Ray Spex – Cigarettes (X=10)
Ledtråd E: Timbuktu – Tack för kaffet (kaffe)

Resultat:
6 poäng: Bosse Freij, Ethel Hedström, Tomas, Anita
5 poäng: Bo Karlsson

Totalpoäng:
99 poäng: Bosse Freij
75 poäng: Bo Karlsson
68 poäng: Anita, Ethel Hedström
37 poäng: Tomas
9 poäng: Anna Linder

Flitligan:
14 svar: Bosse Freij, Anita
13 svar: Ethel Hedström, Bo Karlsson
7 svar: Tomas
1 svar: Anna Linder

Kommentar:
Den 14 december var det exakt ett halvår sen vi firade Kafé Ks tioårsdag den 14 juni i år.
Så även här i Röda Jultråden passade vi på att fira oss själva. De fem låtarna som var ledtrådar skulle associera antingen till kaffe eller talet 10. Resten fick ni räkna ut själva.

Misstänkte att den röda tråden kunde gissas vara kaffe. För det svaret har jag konsekvent bara gett 1 poäng + poäng för identifierade ledtrådar förstås. Därför får ni som gissat kaffe som röd tråd 6 poäng totalt. Bo Karlsson var lite längre ifrån det rätta svaret när han gissade ”laster”, så han får nöja sig med 5 poäng.


 

Nu är det dags för masspubliceringen av de åtta uppgifterna för perioden 15-22 december. Läs först de generella reglerna längst ner, om ni inte gjort det. Dessutom är det några saker att tänka på vad gäller just dessa åtta uppgifter:

1 – Var vänliga skicka in ALLA 8 svar i ETT enda e-mail (till rjt@kafe-k.se som vanligt) Det underlättar betydligt för mig när jag ska rätta svaren.
Givetvis gäller fortfarande regeln att inskickat svar gäller. Svar får alltså inte ändras eller kompletteras senare. Så titta gärna över era svar noga innan ni skickar in.

2 – Skicka in ert svarsmail senast kl 23.00, lördagen den 22 december.

3 – Bekräftelse på inskickade svar kan inte göras förrän tidigast den 22 december. Så skickar ni in tidigare, får ni vänta till den 22 december innan ni får veta att svaret kommit in. Jag svarar då så fort jag kan.

Nedan hittar ni nu alla de åtta uppgifterna för 15-22 december. Lycka till!


Lördagen den 15 december

15Julkorvens dag_200Julkorvens dag


A
Pink Floyd


B

rjt2018-15b


C

Strålning

D
Roger och Jim


E
Oxford och Cambridge


Söndagen den 16 december

16Mustens mummans glöggens och snapsens dag_300Mustens, mummans, glöggens och snapsens dag


A
Scala


B

Feta & Ketchup


C

Mästerverk

 

D
Gaffel


E
Slut på bönorna

 


Måndagen den 17 december

17Julkortens dag_200Julkortens dag


A
Plikten


B

Dikten


C

Svikten

 

D
Bikten


E
Vikten

 


Tisdagen den 18 december

18Snöskottningens dag_200Snöskottningens dag


A
Utopi


B

rjt2018-18b

 

C
rjt2018-18c

 

D
rjt2018-18d


E
rjt2018-18e

 


Onsdagen den 19 december

19Julkrubbans dag_200Julkrubbans dag


A
Förkortning för verk


B

Akvavit


C

rjt2018-19c

 

D
rjt2018-19d

 

E
I Östersund

 


Torsdagen den 20 december

20Grön- röd- och brunkålens dag_200Grön-, röd- och brunkålens dag


A
rjt2018-20a

 

B
ABBA


C

Margareta

 

D
rjt2018-20d


E
The Beatles

 


Fredagen den 21 december

21Vintersolståndets dag_200Vintersolståndets dag


A
Frugan


B

Maken


C

-22 till -73

 

D
Hagalen


E
Hypokondriker

 


Lördagen den 22 december

22Julskinkans dag_200Julskinkans dag


A
Glasmästare


B

Albert


C
Lidköping & Strängnäs


D
Sara


E
Yngve Frey


Det var det hela!
Fördelen med att få åtta uppgifter på en gång är att ni kan lösa dem i er egen takt och i vilken ordning ni vill.
Lycka till!

 

 

 

Uppgifter som innehåller ljudklipp  kan även ses i en videofilm här på sidan.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså. Om varken videospelare eller ljudspelare fungerar för er, var vänlig meddela det, så skickar jag mp3-filerna per e-post (eller mp4-filen om ni hellre vill ha videofilmen).

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start lördagen den 1 december 2018 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur varje ledtråd hänger ihop med den röda tråden (inte ledtrådarna sinsemellan).

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

Alla de uppgifter där det ingår en eller flera ljudledtrådar kommer även att presenteras som en videofilm, så att man där kan se och lyssna. Anledningen är att ljudspelaren som vi använder på Kafé K inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså, om sådana finnes i uppgiften.

Speciellt för i år är att jag under perioden 15-22 december inte kan ta emot några svar. Men det löser vi på så sätt att jag strax efter midnatt 14-15 december lägger ut 8 uppgifter på en enda gång. Det gäller alltså 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 och 22 decembers uppgifter. På dessa räcker det att skicka in svaren senast kl 23.00 lördagen den 22 december. Men var vänliga att skicka in samtliga 8 svar i ETT och SAMMA mail. Det underlättar för mig om jag bara får ETT mail från varje tävlande. Och kom ihåg att inskickat svar inte kan ändras eller kompletteras, inskickat svar gäller.

En annan nyhet är att jag i år bad vår mångårige deltagare och mångfaldige Röda Jultråden-mästaren Bosse Freij att göra årets Röda Jultråden-logga. Som scenograf, korsordskonstruktör och serietecknare tyckte jag han var som klippt och skuren för uppgiften. Och visst blev den snygg, med tomten sittande och funderande på en stubbe. Bosse har också tecknat illustrationerna till varje dags tema (ett tema som inte har något att göra med frågan för dagen).

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2018 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>