Röda Jultråden 2018 – 14 december

rjt2018_logga600

Fredagen den 14 december

14Julklapparnas dag_200Julklapparnas dag

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.

Idag finns alla fem ledtrådar i ett och samma ljudklipp (som också kan lyssnas på i ett videoklipp). Identifiera de fem ledtrådarna (artister och låtar) och förklara vilken gemensam nämnare (röd tråd) de har. Förklara också på vilket sätt varje ledtråd hänger ihop med den röda tråden.

A + B + C + D + E
Ljudspelaren:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

 

Videospelaren:

 

 

Facit:
Röd tråd: Queen
Ledtråd A: Almanacka med månaden maj (Brian May)
Ledtråd B: Diakon (John Deacon)
Ledtråd C: Bröderna Marx A night at the opera, 1935 (Galakväll på operan) respektive A day at the races, 1937 (En dag på kapplöpningarna). Queen använde samma titlar till två av sina album, 1975 och 1976.
Ledtråd D: Prag, huvudstad i Böhmen. (Bohemian rhapsody)
Ledtråd E: Kvicksilver (Freddie Mercury)

Resultat:
9 poäng: Bo Karlsson, Bosse Freij
1 poäng: Anita, Ethel Hedström

Totalpoäng:
93 poäng: Bosse Freij
70 poäng: Bo Karlsson
62 poäng: Anita, Ethel Hedström
31 poäng: Tomas
9 poäng: Anna Linder

Flitligan:
13 svar: Bosse Freij, Anita
12 svar: Bo Karlsson, Ethel Hedström
6 svar: Tomas
1 svar: Anna Linder

Kommentar:
På ledtråd D upplyste Bo Karlsson och Bosse Freij mig om flera olika samband mellan Prag och Queen, men de kom inte fram till det jag var ute efter, nämligen Bohemian Rhapsody. Prag var huvudstad i Böhmen, som numera är västra delen av Tjeckien. Liksom Mercury var också May och Deacon medlemmar i Queen.

Anita och Ethel får poäng för att de identifierade Bröderna Marx.

Imorgon lördag den 15 december kommer alltså 8 uppgifter på en gång, som ni sedan har nästa vecka på er att försöka lösa.

 

 

 

Uppgifter som innehåller ljudklipp  kan även ses i en videofilm här på sidan.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså. Om varken videospelare eller ljudspelare fungerar för er, var vänlig meddela det, så skickar jag mp3-filerna per e-post (eller mp4-filen om ni hellre vill ha videofilmen).

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start lördagen den 1 december 2018 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur varje ledtråd hänger ihop med den röda tråden (inte ledtrådarna sinsemellan).

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

Alla de uppgifter där det ingår en eller flera ljudledtrådar kommer även att presenteras som en videofilm, så att man där kan se och lyssna. Anledningen är att ljudspelaren som vi använder på Kafé K inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså, om sådana finnes i uppgiften.

Speciellt för i år är att jag under perioden 15-22 december inte kan ta emot några svar. Men det löser vi på så sätt att jag strax efter midnatt 14-15 december lägger ut 8 uppgifter på en enda gång. Det gäller alltså 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 och 22 decembers uppgifter. På dessa räcker det att skicka in svaren senast kl 23.00 lördagen den 22 december. Men var vänliga att skicka in samtliga 8 svar i ETT och SAMMA mail. Det underlättar för mig om jag bara får ETT mail från varje tävlande. Och kom ihåg att inskickat svar inte kan ändras eller kompletteras, inskickat svar gäller.

En annan nyhet är att jag i år bad vår mångårige deltagare och mångfaldige Röda Jultråden-mästaren Bosse Freij att göra årets Röda Jultråden-logga. Som scenograf, korsordskonstruktör och serietecknare tyckte jag han var som klippt och skuren för uppgiften. Och visst blev den snygg, med tomten sittande och funderande på en stubbe. Bosse har också tecknat illustrationerna till varje dags tema (ett tema som inte har något att göra med frågan för dagen).

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2018 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>