Röda Jultråden 2017 – 7 december

rjt2017-logga

rjt2017_med 24luckor & öppnade luckor 1-07_600

Torsdagen den 7 december

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.


A
  
Birgitta 82 och Lars-Gunnar 64


Rebecka 96 och Torsten 64


Lena 92 och Bodil 80

D  Tom 15 och Thommy 98


Inger 90 och Åsa 73

 

Resultat
10 poäng: Bosse Freij, mazken, Ethel Hedström, Tomas, Anita, Anna Linder


Totalpoäng

41 poäng: Bosse Freij
38 poäng: Anna Linder
35 poäng: Anita
28 poäng: Tomas
25 poäng: Ethel Hedström
10 poäng: mazken


Flitligan

6 svar: Bosse Freij, Ethel Hedström, Anita, Anna Linder
3 svar: Tomas
1 svar: mazken


Facit

Empir


Ledtrådarna
A
Målning av Marie Denise Villers (1801, troligen ett självporträtt) med kvinna i empirklänning.

B
Skottorps slott i Halland. Det byggdes redan på 1670-talet men fick sin empirstil först vid en ombyggnad 1816-28.

C
Karl Johan-svamp. I Sverige var Karl Johan-stilen (efter Karl XIV Johan) synonymt med empir. Även paradgatan i Oslo, Karl Johan, har fått sitt namn efter samma kung; Sverige och Norge var ju i union då.

D
Illustration från H C Andersens saga Kejsarens nya kläder. Empir kallades också kejsarstilen.

E
Ett par stolar i empirstil.


Kommentar
Årets svåraste igår, årets lättaste idag.
Inga konstigheter vad era svar beträffar utom på ledtråd A där det varierade lite. Här har både måleriet och klädedräkten betonats, men också att det generellt var ett uttryck för den franska empirstilen eller att tavlan målades under den tiden. Jag har varit generös och godkänt alla dessa, eftersom ni alla pekade på empir när ni förklarade.

Som ni redan nämnde i era svar har empirstilen haft flera olika benämningar som Karl Johan, kejsarstilen och Napoleonstilen. Det ska kompletteras med biedermeierstilen som blev det namn som användes i Tyskland och Österrike, särskilt fram mot slutet av stilens storhetstid, dvs vid 1800-talets mitt.

Tilläggas kan också, att den 6 maj 1680 stod bröllopet mellan kungen Karl XI och Ulrika Eleonora på Skottorps slott, men då förstås långt innan det blev ett empirslott.

Den enda personliga koppling jag har till Skottorp är en felkörning. Vid ett tillfälle när jag åkte med min pappa till min brors familj på födelsedagsfest i Halland och sen var på väg hem igen, satt vi och pratade så intensivt att vi glömde köra av den stora vägen. Därför hamnade vi i Skottorp och fick köra hem den vägen istället.

 

Kom gärna med era egna funderingar och berätta hur ni tänkte när ni löste uppgiften. Alltid kul att få veta vilka vägar mina ledtrådar leder er till. Lämna kommentar i kommentarsfältet nedan, eller på Röda Jultrådens evenemangssida på Facebook. Givetvis ska kommentarer ges EFTER att facit givits.

Nytt för i år är att uppgifter som innehåller ljudklipp nu även kan ses på Youtube.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen på Youtube får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså.

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start fredagen den 1 december 2017 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur ledtrådarna hänger ihop med den röda tråden.

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2017 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>