Röda Jultråden 2017 – 6 december

rjt2017-logga

rjt2017_med 24luckor & öppnade luckor 1-06_600

Onsdagen den 6 december

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.


A
  
rjt2017-06a


rjt2017-06b


rjt2017-06c

D  rjt2017-06d


rjt2017-06e

 

Resultat
1 poäng: Bosse Freij, Anita
0 poäng: Ethel Hedström, Anna Linder

Totalpoäng
31 poäng: Bosse Freij
28 poäng: Anna Linder
25 poäng: Anita
18 poäng: Tomas
15 poäng: Ethel Hedström

Flitligan
5 svar: Bosse Freij, Anita, Ethel Hedström, Anna Linder
2 svar: Tomas

 

 

Facit
Maud Hansson Fissoun

 

Ledtrådarna
A Det sjunde inseglet, Ingmar Bergmans film där MH spelade rollen som en ung häxa som ska brännas på bål.

B Chicomatten var Maud Husberg från 60-talets barn-TV, som ju hade en hamster som hette Chico. Maud var alltså det gemensamma förnamnet.

C Tvätthäng = tvättlina. Lina var MHs rollfigur i Emil i Lönneberga.

D Den skånske Ola var poeten Ola Hansson, som hade samma efternamn som MH.

E Ledtråden Eld syftade också på hennes roll i Det sjunde inseglet.

 

Kommentar
Uppenbarligen den svåraste uppgiften hittills i årets Röda Jultråden.
Inte många poäng delades ut idag. Jag hängde bara upp två stycken på tvättlinan, en till Anita och en till Bosse. Det enda som kunde liknas vid röda trådar var Amy Diamond och Lady och Lufsen, men de var långt från det rätta svaret. Ola Selmén sprang också förbi någonstans, men det var fel Ola.
Nej, idag firade vi Lönnebergas egen Lina, skådespelerskan Maud Hansson Fissoun som fyllde 70 år den 5 december. Det blir tyvärr ingen tårta till de tävlande på kaféet den här födelsedagen. Men vi tar väl nya tag, eller hur?
PS. Ni ser väl att vi öppnar en ny lucka varje dag på Jenny Nyström-kalendern högst upp på sidan? DS.

 

Kom gärna med era egna funderingar och berätta hur ni tänkte när ni löste uppgiften. Alltid kul att få veta vilka vägar mina ledtrådar leder er till. Lämna kommentar i kommentarsfältet nedan, eller på Röda Jultrådens evenemangssida på Facebook. Givetvis ska kommentarer ges EFTER att facit givits.

Nytt för i år är att uppgifter som innehåller ljudklipp nu även kan ses på Youtube.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen på Youtube får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså.

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start fredagen den 1 december 2017 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur ledtrådarna hänger ihop med den röda tråden.

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2017 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>