Röda Jultråden 2017 – 5 december

rjt2017-logga

rjt2017_med 24luckor & öppnade luckor 1-05_600

Tisdagen den 5 december

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.


A
 
Sju


Som Chicomatte


Tvätthäng

D  Som skånske Ola


Eld

 

Resultat
10 poäng: Anita
9 poäng: Bosse Freij, Tomas, Anna Linder
4 poäng: Ethel Hedström

Totalpoäng
30 poäng: Bosse Freij
28 poäng: Anna Linder
24 poäng: Anita
18 poäng: Tomas
15 poäng: Ethel Hedström

Flitligan
4 svar: Bosse Freij, Ethel Hedström, Anita, Anna Linder
2 svar: Tomas

Facit
Mats

 

Ledtrådarna
A
Ishockeyspelarna var Mats Waltin (Södertälje och senare Djurgården) och Mats Åhlberg (Leksand). Från tennisen kom Mats Wilander och Mats Strandberg (som radiokommentator)

B
Mats Ronander, född i Sundsvall, tidigare gift med Sanne Salomonsen, boende på Södermalm i Stockholm och huvudrollsinnehavare i Sömnen, filmen efter Lundells roman.

C
Mats Olin sjöng pappa Stigs  Jag tror på sommaren (1967) och Mats Paulson sjöng sin egen Visa vid vindens ängar (där det fladdrar till i en tyllgardin i texten) (1966)

D
Keyboardisten Mats Öberg som förutom egen trio har medverkat i många andra sammanhang: Mats/Morgan Band, Ale Möller Band och Ale Möller Trio. Han har t o m spelat med Frank Zappa (som förresten dog för precis 24 år sen, den 4 december 1993). Mats Öberg tilldelades Jan Johansson-stipendiet 2008.

E
Författaren, skådespelaren och pianisten Mats G Bengtsson. Doktorn i ledtråden var TV-serien Doktor Krall och han var också med i den klassiska Tårtan i rollen som Hilding. Tåget syftade på musikgruppen Blå Tåget (som var tvungna att överge bandnamnet Gunder Hägg) där han var en av medlemmarna.

 

Kommentar
I förrgår var det Anna, idag var det Anita som tog en fullpoängare. Grattis Anita! Visserligen missade hon Mats Strandberg på ledtråd A, men det kan jag inte dra av en hel poäng för när de övriga tre namnen var rätta. Anna får 9 poäng (missade bara fingerfärdige Öberg) och liksom igår får Tomas och Bosse också 9 poäng var. Båda missade Mats Olin. Tomas kunde heller inte Mats Öberg, medan Bosse bara hade delvis rätt på sista ledtråden. Tyngre var det för Ethel som svarade Mats Ronander som röd tråd (vilket jag bara kan ge 2 poäng för). Hon hade också rätt på Ronanderledtråden och sommarviseledtråden, vilket ger ytterligare 2 poäng. Wilander nämnde hon också på A, men inte de övriga namnen och det kan inte ge en hel poäng.

Ett barndomsminne till. Läsåret 1967-68 gick jag i tredje klass i en gammal skola ute på landet. Vi fick åka skolskjuts (en svart taxi-Mercedez) varje dag. Med åkte också ett par systrar, Bodil (tre år äldre än jag) och Ann-Sofi (ett år äldre, men som jag delade klassrum med). Systrarna sjöng alltid Olins Jag tror på sommaren på vägen hem. Om de inte gjorde det, påminde alltid taxichauffören dem och bad dem sjunga den. Jag sjöng inte.

Torkel Rasmusson och Kjell Westling har på skivan Mycel hyllat Mats G Bengtsson (som dog 2005) i låten När duvan trippar. Här framförs låten på Peace & Love i Borlänge 2009.

 

Kom gärna med era egna funderingar och berätta hur ni tänkte när ni löste uppgiften. Alltid kul att få veta vilka vägar mina ledtrådar leder er till. Lämna kommentar i kommentarsfältet nedan, eller på Röda Jultrådens evenemangssida på Facebook. Givetvis ska kommentarer ges EFTER att facit givits.

Nytt för i år är att uppgifter som innehåller ljudklipp nu även kan ses på Youtube.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen på Youtube får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså.

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start fredagen den 1 december 2017 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur ledtrådarna hänger ihop med den röda tråden.

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2017 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>