Röda Jultråden 2017 – 4 december

rjt2017-logga

rjt2017_med 24luckor & öppnade luckor 1-04_600

Måndagen den 4 december

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.


A
 
Ishockey med W och Å. Tennis med W och S.


B
Sundsvall, Sanne, sömn, Södermalm


Sommartro och tyllfladder

D  Fingerfärdig ekvilibrist i trio och band


E
På tåget, hos doktorn, i tårtan

 

 

Resultat
9 poäng: Tomas, Bosse Freij
4 poäng: Anita, Ethel Hedström
3 poäng: Anna Linder

Totalpoäng
21 poäng: Bosse Freij
19 poäng: Anna Linder
14 poäng: Anita
11 poäng: Ethel Hedström
9 poäng: Tomas

Flitligan
3 svar: Anita, Bosse Freij, Ethel Hedström, Anna Linder
1 svar: Tomas

Facit
Kvarn

Ledtrådarna
A
Västtyske fotbollsspelaren Gerd Müllers efternamn betyder ju mjölnare, eller möllare som vi säger på skånska. Vi har namnet också i Sverige, Möller. Bakom honom kan ni se kaffebönor, som ju också mals i en kvarn.

B
Från kvarnen kommer mjölet, som sen bakas till bröd.

C
Det latinska ordet aqua betyder vatten och det skulle leda tankarna till vattenkvarnen.

D
Viento, vind på spanska, var förstås en vink om den vinddrivna kvarnen, som vi för det mesta kallar väderkvarn. Att jag valde det spanska ordet, beror på Cervantes roman Don Quijote, där huvudpersonen ju slåss med väderkvarnar.

E
Det gamla tröskverket skulle representera ett annat steg i processen från säd till bröd. Innan det når kvarnen måste ju säden tröskas, dvs sädeskornen ska skiljas från halmen.

Kommentar
Hade det bara funnits ledtrådarna B-E skulle den röda tråden mycket väl kunna ha varit mjöl. För att leda bort tankarna från detta, till kvarn, funderade jag hur jag skulle göra. Vad annat än säd krossas för att kunna användas? Tänkte först på senap, men verktyget som används där är en mortel. Till slut kom jag på kaffekvarnen. Alltså var det självklart att få in kaffebönorna i ledtråd A. För att förvirra lite placerade jag centern Müller i mitten.

Anita kunde, trots att hon identifierade fyra av ledtrådarna, inte skönja något sammanhang mellan dem. Tomas var snubblande nära full pott, men det blir 1 poängs avdrag för att du inte kunde Gerd Müller och för att förklaringen av tröskan inte var helt korrekt. Bosse kände inte igen tröskverket, utan trodde det var en gammaldags mobil kvarnvagn som användes under krigståg. Både Anita och Ethel benämnde tröskverket som skördetröska. Eftersom det är två helt olika maskiner kan jag inte ge poäng för det. Tröskverket skördar inte, det bara tröskar. Skördetröskan gör både och. Ethel gissade på skördetröska som röd tråd och gissade även att det var en skördetröska på ledtråd E. Jag bör kanske påminna om att jag aldrig har den rätta röda tråden som en av ledtrådarna också. Anna identifierade lite drygt tre av ledtrådarna, men eftersom hennes röda tråd var så långt från det rätta svaret avrundar jag ner till 3 poäng.

I min tidiga barndom i början av 60-talet var jag faktiskt med när vi använde ett sådant stort tröskverk på vår gård. Under denna tid användes en självbindare på fältet att hugga själva sädesstråna (innan självbindaren kom gjordes detta för hand) och som automatiskt band dem i nekar. Självbindaren kunde dras med häst eller traktor. När vi hade skaffat skördetröskor, som utförde själva tröskningen redan på fältet när man skördade säden, fick det gamla tröskverket stå oanvänt många år på logen. Den första skördetröskan vi hade kopplades efter traktorn. Jag fick förtroendet att byta säckar, när de var fulla, uppe på en platå på skördetröskan. Sen köpte pappa en s k självgående skördetröska, där man satt på själva tröskan och körde. På denna fanns också en stor inbyggd behållare, där sädeskornen samlades, så man slapp byta säckar på denna. Av någon anledning stal tröskverket huvudrollen i det som skulle ha varit kvarnens föreställning. :-) Här ett informativt klipp på ett TRÖSKVERK i fullt arbete.

 

Kom gärna med era egna funderingar och berätta hur ni tänkte när ni löste uppgiften. Alltid kul att få veta vilka vägar mina ledtrådar leder er till. Lämna kommentar i kommentarsfältet nedan, eller på Röda Jultrådens evenemangssida på Facebook. Givetvis ska kommentarer ges EFTER att facit givits.

Nytt för i år är att uppgifter som innehåller ljudklipp nu även kan ses på Youtube.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen på Youtube får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså.

 

 

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start fredagen den 1 december 2017 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur ledtrådarna hänger ihop med den röda tråden.

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2017 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>