Röda Jultråden 2017 – 3 december

rjt2017-logga

rjt2017_med 24luckor & öppnade luckor 1-03_600

Söndagen den 3 december

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.


A
  rjt2017-03a


B rjt2017-03b


Aqua

D  Viento


E
  rjt2017-03e

 

Resultat
10 poäng: Anna Linder
5 poäng: Ethel Hedström
3 poäng: Anita, Bosse Freij


Totalpoäng

16 poäng: Anna Linder
12 poäng: Bosse Freij
11 poäng: Ethel Hedström
9 poäng: Anita


Flitligan

2 svar: Anna Linder, Ethel Hedström, Anita, Bosse Freij


Facit

Ture Rangström (1884-1947)


Ledtrådarna
A
Del av replik av Länsman i samtal med Kersti på sidan 105 av Strindbergs pjäs Kronbruden (1901). Strindberg skrev Kronbruden till minne av första dottern Kerstin som dog i späd ålder. Ture Rangström gjorde sen en opera (färdig 1915) av den här pjäsen. Han fick också tillfälle att träffa sin favoritförfattare Strindberg 1909. Här musik ur operan i en uppsättning från i år (2017).

B
Bo Bergman, TRs favoritpoet.

C
William Shakespeare. TR gjorde scenmusik till några av Shakespeares dramer. T ex Macbeth (1933), Kung Lear (1938) och Hamlet (1942)

D
Lars Gyllensten, författare och akademiledamot. Han var systerson till TR.

E
1944 föddes Ture Rangströms barnbarn och namne, Ture Rangström (den yngre), som sedermera blev dramatiker.


Kommentar

Endast Anna hittade helt rätt denna gång och vi har årets första tiopoängare. Grattis Anna! Av övriga var Ethel närmast. Men hon valde Kronbruden som röd tråd och nämnde istället Ture Rangström i förklaringarna till flera av ledtrådarna. Hade det varit tvärtom kunde det ha blivit betydligt fler poäng. Anita och Bosse var ungefär lika långt från det rätta svaret. Båda kunde identifiera tre av ledtrådarna, vilket resulterade i deras poäng. Bosse hade ingen röd tråd i sitt svar medan Anita var inne på Svenska Akademien. Anita får också guldstjärna för omgångens fantasirikaste koppling. På sista ledtråden lade hon ihop siffrorna i årtalet 1944 vilket gav 18 och 18 är ju som bekant också antalet ledamöter i Akademien. Synd bara att det inte var det rätta svaret.

På tal om Bo Bergman måste jag berätta att jag var flitig boklånare när jag låg i lumpen i slutet av 70-talet. Förutom bl a Anne Franks dagbok, en Salvador Dalí-biografi och Günther Grass roman Katt och råtta, minns jag också att jag lånade en diktbok av Bo Bergman, som jag låg och läste på luckan. Fick lite konstiga blickar av kamraterna, för han ansågs minst sagt mossig och hans böcker var väl inte det första en kille runt 20 år läste då. Men de sa inget.  Menige Sjölinder i sängen bredvid läste en biografi om skådespelaren David Niven. Det ansåg JAG lite konstigt. Men jag sade inget. Längre bort i korridoren låg en annan Bo i sin säng, troligen tecknade han istället för läste, men allmänbildad var han redan då. Han hette Freij i efternamn och heter visst det fortfarande.

 

Kom gärna med era egna funderingar och berätta hur ni tänkte när ni löste uppgiften. Alltid kul att få veta vilka vägar mina ledtrådar leder er till. Lämna kommentar i kommentarsfältet nedan, eller på Röda Jultrådens evenemangssida på Facebook. Givetvis ska kommentarer ges EFTER att facit givits.

 

Nytt för i år är att uppgifter som innehåller ljudklipp nu även kan ses på Youtube.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen på Youtube får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså.

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start fredagen den 1 december 2017 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur ledtrådarna hänger ihop med den röda tråden.

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2017 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>