Röda Jultråden 2017 – 24 december

rjt2017-logga

rjt2017_med 24luckor & öppnade luckor 1-24_600

Söndagen den 24 december

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan.
Julaftonens uppgift har speciella regler, så läs dem först.

 


Ljudfilen

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

Eftersom dagens uppgift innehåller ljudklipp, finns 24 decembers Röda Jultråd också på Youtube.

 

Resultat
10 poäng: Bosse Freij
4 poäng: Ethel Hedström, Anna Linder
2 poäng: Anita

Totalpoäng
137 poäng: Bosse Freij
121 poäng: Ethel Hedström
119 poäng: Anna Linder
86 poäng: Anita
78 poäng: Tomas
10 poäng: mazken

Flitligan
23 svar: Bosse Freij, Anita, Ethel Hedström
21 svar: Anna Linder
9 svar: Tomas
1 svar: mazken

 

Facit
Janne ”Loffe” Carlsson (1937-2017)

 


Ledtrådarna
A
Litografi av Slas. JC hade en av huvudrollerna i filmatiseringarna av Stig Claessons romaner Vem älskar Yngve Frej? (1973), På palmblad och rosor (1976) och Henrietta ska du också glömma (1983).

B
Musik med hårdrockbandet Mustasch, i en modern version av Hasse Anderssons Änglahund. JC bar oftast mustasch.
C
Helikopter syftande på en klassisk scen i Repmånad där man målar ordet Helikopter på en lastbil vid en militärövning för att kunna köra över en bortsprängd bro. Vid JCs begravning hade det också målats ordet Helikopter på hans kista.

D
Jimi Hendrix spelar en cover på Hansson & Karlssons låt Tax free 10 januari 1969 i Köpenhamn. Hansson & Karlsson spelade några gånger med Jimi Hendrix. Det tvistas dock om Jimi Hendrix försnack i början hör ihop inspelningen av låten som kommer senare. Det kan ha varit vid två olika tillfällen.

E
JC fick sitt smeknamn Loffe i Jolos TV-serie Någonstans i Sverige, rollfiguren där var i sin tur uppkallad efter skådespelaren Elof ”Loffe” Ahrle, som här syns på en filmaffisch för Kamrater i vapenrock (1938).


Kommentar
Janne ”Loffe” Carlsson var mycket mångsidig och som skådespelare kunde han spela i rena komedier men också i mer seriösa roller som t ex i Slas-filmerna. Han var trummis i Hansson & Karlsson (tillsammans med Bo Hansson på klaviatur) och var även bildkonstnär. TV-programledare var han dessutom. För inte så längesen såg jag filmen Gräsänklingar där han spelade mot Gösta Ekman. Förutom Någonstans i Sverige är nog den alldeles speciella På palmblad och rosor  min favorit med Janne ”Loffe” Carlsson. Kan beses i Öppet arkiv på SVTPlay.

Full poäng för Bosse. Anita fick poäng för två identifierade ledtrådar, men hamnade i Melodifestivalen i sin gissning. Ethel kunde identifiera fyra av ledtrådarna, men kom ändå fel i slutändan med gissningen ”Lämna jorden”. Anna var inne på samma tema som Ethel (”Resa upp i det blå – himlen”) och identifierade också fyra av ledtrådarna.

Eftersom man kan få 20 poäng på julaftonsuppgiften är inget ännu avgjort vad gäller segern. Både Ethel och Anna har chansen, men visst ligger Bosse bäst till, som vanligt. Spetsa öronen och lycka till allihop!

 

Kom gärna med era egna funderingar och berätta hur ni tänkte när ni löste uppgiften. Alltid kul att få veta vilka vägar mina ledtrådar leder er till. Lämna kommentar i kommentarsfältet nedan, eller på Röda Jultrådens evenemangssida på Facebook. Givetvis ska kommentarer ges EFTER att facit givits.

Nytt för i år är att uppgifter som innehåller ljudklipp nu även kan ses på Youtube.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen på Youtube får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså.

 

 

Specialregler för julaftonsuppgiften (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 24.00 på Annandag jul, den 26 december 2017. Observera tiden!

För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens uppgift är en ”specialare” men reglerna är enkla. Det spelas upp en ljudfil där ni kan höra 40 olika röster, som alla är mer eller mindre kända. Det gäller helt enkelt att sätta namn på dessa röster.

40 namn vill jag ha. 0,5 poäng ges för varje rätt angiven röst, maximalt kan ni alltså få 20 poäng. Till skillnad från tidigare uppgifter räknas här även halvpoäng i slutresultatet.

Skulle ni av någon anledning ange fler än 40 namn, kommer jag att anse att de första 40 namnen ni nämner är ert svar. I princip räcker det att ni någonstans i er lista har rätt namn med, ordningen är mindre viktig. Vissa klipp är så pass korta att det är lätt att missa någon eller några när man lyssnar och då ska övriga svar i ordningen inte behöva lida för det.

Rösterna tillhör både svenskar och personer från andra länder. Det spelas och sjungs på flera olika språk. Ni kan identifiera rösterna genom att helt enkelt känna igen rösten, men också vilket språk eller dialekt det pratas eller sjungs på kan ge ledtrådar. I sista hand kan innehållet i pratet eller ”sången” ge hjälp om vem det är som hörs. I åtminstone ett klipp hörs en röst i förgrunden och en i bakgrunden, då gäller det att identifiera förgrundsrösten, inga poäng för bakgrundsrösten.

Eftersom detta är en ”specialare” finns det INGEN RÖD TRÅD som ni ska leta efter. Det räcker alltså att identifiera så många röster som möjligt.

Som vanligt kan ni på julaftonsuppgiften skicka in era svar ända fram t o m Annandag jul. Lycka till!
De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2017 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>