Röda Jultråden 2017 – 2 december

rjt2017-logga

rjt2017_med 24luckor & öppnade luckor 1-02_600

Lördagen den 2 december

Innan ni tar itu med uppgiften, läs först noggrant igenom reglerna längst ner på sidan, om ni inte redan gjort det.

 

A  ”Vi ska be myrkungen, att han skriver, han har så mycket pennor i skogen, små vassa stålpennor som nålar; och bläcket har han själv, och det som bränns! – Hade vi bara ett papper, så!”

 

B  rjt2017-02b

 

rjt2017-02c

D  rjt2017-02d

 

E  1944

 

 

Resultat
9 poäng: Bosse Freij
6 poäng: Ethel Hedström, Anita, Anna Linder

Flitligan

1 svar: Ethel Hedström, Bosse Freij, Anita, Anna Linder

Facit
Gränsen mellan Sverige och Norge

Ledtrådarna
A
Bildcollage på Grynet Molvig, Åse Kleveland, Stefan Sundström och Ane Brun (som alla korsat gränsen, från Norge till Sverige eller tvärtom)

B
Morokulien-flaggan. Läs mer om uppkomsten av Morokulien här. Ingegerd Leiditz utformade f ö flaggan.

C
1630 km lång är gränsen. 1905 och 1992 var åren för unionsupplösningen respektive upphörandet av den 30 km breda demilitariserade zonen.

D
Moltas Erikson, bl a känd från Mosebacke Monarki och På minuten, som sjöng om hur han avskydde Norge. Sången orsakade nästan militär upprustning på den norska sidan gränsen.

E
Bild på konstverket Färgteve och en konjak till kaffet av Peter Dahl (har norska rötter, men bor i Sverige, född i Oslo 1934, familjen kom till Sverige 1939)

Kommentar
En lite småklurig uppgift där det var svårt ställa in siktet exakt, både som frågemakare och som tävlande. Men ni var utan tvekan alla i rätt område. Ethel gissade på Monarkin Norge, Anita och Anna på Norge, vilket ju bara är knappt halvt rätt, medan Bosse hade med båda länderna i svaret, dock inte specificerat till själva gränsen som jag var ute efter. Ethel, Anita och Anna tappade några poäng och delar av poäng på olika ställen i förklaringen av ledtrådarna. Sammantaget blir bedömningen ändå att alla tre bör ha samma totalpoäng. Bosses missar, som resulterade i poängavdraget, var dels att ”gränsen” inte fanns med, att Stefan Sundström misstagits för norske författaren Knausgård, samt att titeln på Peter Dahls målning var fel. Den titel han, liksom Anna, föreslog Drömmar i soffhörnet, är faktiskt namnet på en hel serie av tavlor av Dahl. Titeln på just denna målning är Färgteve och en konjak till kaffet, vilket Anita kunde.

 

Kom gärna med era egna funderingar och berätta hur ni tänkte när ni löste uppgiften. Alltid kul att få veta vilka vägar mina ledtrådar leder er till. Lämna kommentar i kommentarsfältet nedan, eller på Röda Jultrådens evenemangssida på Facebook. Givetvis ska kommentarer ges EFTER att facit givits.

 

Nytt för i år är att uppgifter som innehåller ljudklipp nu även kan ses på Youtube.  Anledningen är att ljudspelaren som vi använder här inte fungerar på alla plattformar. I den korta filmen på Youtube får ni alla ledtrådarna, även text- och bildledtrådarna alltså.

Regler (läs noga igenom)
Märk väl att inskickade svar EJ får kompletteras eller ändras.
Svar tas emot per mail till rjt@kafe-k.se fram till kl 23.00. Observera tiden!

I 24 omgångar med start fredagen den 1 december 2017 ska det försökas letas jultrådar. Det gäller att hitta den röda tråden (en gemensam nämnare) med hjälp av de ledtrådar man får. Man ska dessutom förklara hur ledtrådarna hänger ihop med den röda tråden.

Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Huvudprincipen är att rätt angiven röd tråd (gemensam nämnare) ger 5 poäng och varje rätt förklarad ledtråd ger 1 poäng vardera. Försök förklara hur ledtrådarna hänger samman med den gemensamma nämnaren, så noggrant och utförligt som möjligt. Ett tips: Om det i någon ledtråd visas en bild på en eller flera personer, försök identifiera och namnge personerna. I ljud- och musikklippen ange vad som hörs i dem: person, från vilket sammanhang klippet är hämtat, låt, artist, grupp osv. Inte alltid det behövs, men i många fall kan det vara helt avgörande om det delas ut poäng eller inte.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till kl 23.00. För att inte riskera att svaret inte hinner fram i tid, vänta INTE med att skicka in svaret i sista minuten, eller sista timmen. Det har tidigare hänt att man skickat in för sent. Var ute i god tid!

Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till och med Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående dags uppgift och vilka som fått poäng, samt total poängställning.

De bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

Precis som tidigare år delas det även ut flitpris till de allra flitigaste. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. Även här står antalet priser i relation till antalet deltagare. Skulle det behövas någon särskiljning, om flera ligger lika flitmässigt, kan antalet rätta svar fälla avgörandet.

Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook (Röda Jultråden 2017 har en evenemangssida där). Undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut, men kommentera och diskutera gärna när facit givits.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>