Recension: Vägen till El Faouar

Recension av Vägen till El Faouar av Harriette Sjödahl (utgiven på Lange Förlag)

Charlotte befinner sig i Las Palmas, där hon möter en man. Han ser bra ut, har pondus och det är han som leder henne i ”dansen”. Hon är ung, han äldre och har en annan tro än Charlotte. Han säger att han är förälskad, att han vill gifta sig med henne. Deras olika sätt att se på livet, traditioner och äktenskapet gör förhållandet komplicerat. Charlotte bestämmer sig för att göra en resa till Sahara. Där träffar hon SaÏd. Hon känner förtroende för Saïd och delar sin berättelse med honom. I Sahara är nätterna becksvarta, ändock stjärnklara och ofta kylslagna. Händelser , som för henne framstår som förunderliga, äger rum där. Hon känner ändå kärlek till platsen, trots att livet här är svårt och fattigt. Ett språk har en stor betydelse i skildringen. Det franska. Ett språk som Charlotte älskar.

Vägen till El Faouar_400

Den här boken är något alldeles speciellt. En mycket fin läsupplevelse. Berättelsen rör sig i flera olika tidplan och det är inte alltid alldeles uppenbart vilken. Det krävs av mig som läsare att jag är uppmärksam. En hel del är outtalat, gåtfullt och jag blir aldrig serverad historian som på ett fat. Det tycker jag om.

För mig har slutet flera bottnar. När jag läst klart sitter jag och funderar över det jag nyss varit med om. Insikten kommer efter en stund. Den att var och en måste tolka slutet på berättelsen på sitt eget sätt och logiken i att vi borde uppskatta att livet är komplicerat. Det blir intressantare så.

Ethel Hedström

1 kommentar till Recension: Vägen till El Faouar

  • Mats Klasson  säger:

    Tack för recensionen, Ethel. Det här med kulturmöten eller -krockar är alltid spännande, både generellt och privat. Om det blir det ena eller andra beror förstås på hur stor tolerans som finns, men också på nyfikenhet och om man är beredd att överge sina fördomar.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>