Östergötlands Bokmässa 2013

Någon viskade att du varit på Östergötlands Bokmässa i Linköping nyligen. Vad är speciellt med den? Östergötlands bokmässa är en regional bokmässa inriktad på författare och förlag med anknytning till Östergötland.  I år hölls den på Stadsbiblioteket i Linköping den 12 oktober.


Likheter och skillnader om man jämför med den stora bokmässan i Göteborg?
Bokmässan i Göteborg arrangeras i Svenska Mässans lokaler. Den äger rum under fyra dagar och lockar omkring hundratusen besökare varje år. Det är kändistätt, hög ljudnivå, hårda golv, kommersiellt, trångt i gångarna mellan montrarna och alldeles, alldeles underbart. Bokmässan i Göteborg är i mångt och mycket en konsumentmässa, inriktad mot den läsande allmänheten.

Östergötlands bokmässa hålls i Linköpings stadsbiblioteks lokaler. Den ljusa, luftiga byggnaden ligger i närheten av Domkyrkan, omgiven av en rogivande park. Östergötlands bokmässa är självfallet mycket mindre än den i Göteborg. Förutom att vända sig till bokläsare, så riktar den dig också till den som är intresserad av att själv skriva och kanske ge ut böcker på ett mindre förlag eller på egen hand.

 

Någon författare eller bok du kände till sen tidigare som presenterades här? Susanne Boll, som skriver spännande relationsromaner, och deckarförfattaren Sofie Sarenbrandt, båda utgivna på Damm förlag, kände jag till sedan tidigare. Även Ellen Key som var där och berättade om sitt Strand, huset hon lät bygga vid Vättern, kände jag till sedan tidigare. 


Någon författare eller bok som du INTE kände till tidigare, som du blev nyfiken på?
Emelie Schepp som skrivit och givit ut deckaren Märkta för livet på eget förlag blev jag så nyfiken på att jag köpte hennes bok. Det brukar sägas att en okänd debutant säljer omkring 1000 exemplar. Hennes bok som kom tidigare i år har hittills sålt i mer än 25.000 exemplar.

OstergotlandsBokmassa

Hur ser förutsättningarna ut lokalt för författare och bokutgivningar i Östergötland? Positivt och negativt. Bokbranchen håller på att förändras. Flera av de stora, etablerade förlagen går med förlust. E-böcker blir allt populärare. De stora förlagen får in flera tusen manus varje år och någon promillle av dessa ges ut. Allt fler väljer att ge ut på egen hand, något som blivit lättare tack vare olika print-on-demand-tjänster. Man behöver alltså inte trycka upp en hel upplaga direkt utan böckerna kan tryckas när det finns en köpare. En del förlag kräver medfinansiering av författaren för att ge ut en bok. Det verkar som allt fler skriver och har gått skrivarkurser. Att anlita professionell hjälp för textgranskning innan man skickar in manuset till förlag för att det ska bli så bra som möjligt blir allt vanligare. Konkurrensen om bokläsarna ökar. Fler böcker ges ut och andra aktiviteter konkurrerar med läsning. För att en författare ska bli uppmärksammad så krävs marknadsföring, speciellt om författaren ger ut på egen hand eller via ett mindre förlag. Att ge ut en bok på egen hand kan kosta från nästan ingenting, om man ger ut på print-on-demand och inte anlitar några proffesionella kringtjänster till omkring 100.000 kr om man väljer att anlita proffs för t ex manusgranskning, formgivning och trycker en upplaga. En regional eller lokal författarscen där människor som är intresserade av att läsa och skriva kan bli oerhört vital. 


Någon utställning, seminarium eller annat evenemang på denna bokmässa du vill berätta mer om? Emelie Schepp höll ett välbesökt seminarium om ”författaren som varumärke och ge ut på eget förlag”. Hon har givit ut sin bästsäljande deckare Märkta för livet på egen hand. 


– Bokens innehåll är det viktigaste, berättar hon och tipsar om att anlita professionella lektörer (som granskar handling), redaktörer (som granskar språk) och korrekturläsare (som rättar stavfel). Lektörer, redaktörer och korrekturläsare ärtre olika yrkesgrupper som kompletterar varandra. Bokens titel ska vara lätt att komma ihåg, spegla innehållet och vara googlebar. Ta hjälp av en sättare, någon som är proffs på att utforma en bok. Du vinner inga läsare på en proffsig inlaga, men kan förlora läsare på en dålig. Ta hjälp av en formgivare för att utforma omslaget. Låt gärna en redaktör utforma baksidestexten så den blir säljande. Ta ställning till vilken distributionsväg du ska använda för din bok. Hur mycket ska boken kosta?Att trycka en upplaga ger lägre styckkostnad än print-on-demand, men innebär också större ekonomisk risk och kräver lagerutrymme. Det är viktigt att våga synas och marknadsföra sig själv och sin bok för att kunna sälja den.


Schepp betonade vikten av att anlita proffs för att ta fram sin bok. Ska en bok sälja, så behöver det se proffsigt ut, menade hon. Hennes bok antogs av ett stort förlag, men pga av deras långa produktionstider valde hon att ge ut boken själv. Idén till sin bok fick hon när hon var på semester och låg vid poolen med en drink. Bredvid henne låg en kvinna som läste samma bok som Emelie själv gjorde. Tänk att kunna nå ut till så många samtidigt med underhållning?


Susanne Boll och Sofie Sarenbrandt som båda ges ut av Damm förlag berättade om skillnaden mellan förlag och egenutgivning. Ges boken ut av förlag tar förlaget hand om mycket av det som en egenutgivare själv behöver sköta. 


Andra seminarier handlade om själva skrivprocessen. Vad skapar en bra historia? Hur skriver man en levande miljöbeskrivning?

 

Upptäckte du någon östgötsk ton eller röst på den här bokmässan som man inte skulle ha hittat på en bokmässa på annat ställe i landet? Någon östgötsk särprägel alltså. Någon specielll östgötsk särprägel kunde jag inte urskilja. Den svenska bokbranchen är relativt liten, ”alla känner alla” och många hjälps åt. Landskapet och dess kulturhistoria kan påverka berättandet. Vadstena präglas av klostren och de medeltida anorna. Reijmyre och Åtvidaberg är bruksorter. Norrköping har länge varit en traditionell arbetarstad, medan  det funnits en tjänstemannakultur i Linköping.

 

För personer som kan tänkas besöka den här bokmässan kommande år, vad hittar man här? Vad hittar man absolut inte på Östergötlands Bokmässa? Det storslagna och kändistäta finns inte på en regional bokmässa. Är man intresserad av läsande, skrivande och bokbranchens villkor kan en sådan mässa ge ett stort utbyte. Arrangören delade ut en generös goodiebag med diverse skrifter, pennor och anteckningsblock. Bästa fyndet i den – ett cerat med reklam för Susanne Bolls bok – Det enda rätta.

 

Paisley svarade på Mats Klassons frågor.

1 kommentar till Östergötlands Bokmässa 2013

  • Mats Klasson  säger:

    Verkar vara en bra bokmässa där många olika människor med anknytning till läsandet, skrivandet och förläggeriet kan träffas. Positivt också att den nya tekniken gör det möjligt för fler att kunna publicera sina alster till någorlunda rimlig kostnad, utan att vara i händerna på förlagen. Generellt, inte minst ur ett demokratiskt perspektiv, tycker jag att fler ”röster” kan göra sig hörda. Också om det möjligen betyder en lägre kvalitet än om allt ska sållas genom bokförlagen för att få höras. Det blir istället läsarna och bokköparna som får välja och vraka. Men då finns det förhoppningsvis mer att välja mellan.

    En liten fråga från en som aldrig varit särskild intresserad av deckare (har väl egentligen bara läst någon Agatha Christie för flera decennier sen): Har vågen av en till synes aldrig sinande ström av svenska deckare nått sin kulmen? Har de senaste årens bokutgivning blivit mer mångfaldig?

    PS. Kul att Ellen Key fick återuppstå, om än bara för att få permission för den här bokmässan. ;-) DS

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>